Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

14:22 | 20 Ιανουαρίου 2022
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Νικολοβάρβαρα και... Χριστούγεννα!

δημοσίευση στις 04/12/2021 10:42
Νικολοβάρβαρα και... Χριστούγεννα!

Βροχερός ο καιρός τα Νικολοβάρβαρα!

Με φθινοπωρινή διάθεση υποδεθήκαμε τον Δεκέμβριο, καθώς συνεχίζεται το σερί κακοκαιριών των τελευταίων ημερών του Νοεμβρίου. Από το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, η χωρά μας έχει εισέρθει σε μια περίοδο αρκετά βροχερή, η οποία θα συνεχιστεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Από εκεί και μετά, μάλλον πάμε σε μια ομαλοποίηση, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Τα πρώτα ερωτήματα για τον καιρό των Χριστουγέννων  έχουν αρχίσει και καταφθάνουν, ωστόσο είναι νωρίς ακόμη να πούμε το  οτιδήποτε. Όπως όμως ορίζει η λαϊκή μας παράδοση, ότι έχει τα Νικολοβάρβαρα, τον ίδιο καιρό έχει και τα Χριστούγεννα. Χρόνια πολλά λοιπόν στη Βαρβάρα και το Νικόλαο, που αυτές τις μέρες έχουν την τιμητική τους και… όχι μόνο για την ονομαστικής τους εορτής, αλλά και για την παρατήρηση του καιρού!

Με βάση αυτό λοιπόν το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου γιορτάζει η Βάρβαρα και τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου γιορτάζει ο Νίκος. Και τις δυο αυτές ημέρες, η χώρα μας θα επηρεάζεται από συστήματα κακοκαιρίας με βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά, ενώ το κρύο θα είναι αισθητό μεν, αλλά σε κανονικά για την εποχή επίπεδα! Μένει να δούμε, εάν επαληθευτεί η λαϊκή μας παράδοση και έτσι τα φετινά Χριστολογία είναι… βροχερά!

Σημαντικά προβλήματα έχει αφήσει το παρατεταμένο κύμα κακοκαιρίας, σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Το Μεσολόγγι μετατράπηκε σε Βενετία από τη  νεροποντή, ενώ και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας παρατηρήθηκαν προβλήματα τις προηγούμενες ημέρες. Ακόμη και… καράβια βγήκαν στη στεριά στο Ρίο, από τους θυελλώδεις ανέμους!

Κλείνοντας να δούμε και μερικά ενδιαφέροντα μετεωρολογικά στοιχεία. Ο Νοέμβριος χαρακτηρίστηκε από μια ιδιαίτερα θερμή περίοδο το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, όμως η πτώση που ακολούθησε διατήρησε τη μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα, πολύ κοντά στον μέσο όρο της περιόδου 2010 – 2019.

Σύμφωνα με καταγραφές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας μεταξύ 10 και 26 Νοεμβρίου κυμάνθηκαν κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές, όπου σημειώθηκε συχνά θερμοκρασιακή αναστροφή και οι άνεμοι ήταν ασθενείς.

Προηγούμενο Άρθρο:
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ
Επόμενο Άρθρο:
Κακοκαιρία... διαρκείας!
Διαβάστε επίσης