Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

03:49 | 31 Μαρτίου 2023
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Επανέρχονται οι βροχές...

δημοσίευση στις 22/09/2020 09:29
Επανέρχονται οι βροχές...

Τα ποιο έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν το Σαββατοκύριακο...

Κατά τη διάρκεια του καταστροφικού περάσματος του ΙΑΝΟΥ από τη χώρα μας, καταρρακτώδεις βροχές παρατηρήθηκαν στην Κεντρική και Δυτική Ελλάδα. Οι πολύωρες βροχοπτώσεις στην Πίνδο και τον θεσσαλικό κάμπο, βύθισαν τεράστιες εκτάσεις κάτω από τόνους νερού προκαλώντας καταστροφές. Σύμφωνα με το Ε.Α.Α., τα ύψη βροχής στη Θεσσαλία ξεπέρασαν τα 300 χιλιοστά. Συγκεκριμένα στο Περτούλι Τρικάλων σημειώθηκαν 317 χιλιοστά, στο Μουζάκι 274 χιλιοστά, στη Μυρίκη Καρπενησίου 224 χιλιοστά, στη Καρδίτσα 213 χιλιοστά και στην Λαμία 138 χιλιοστά βροχής.

Παράλληλα σημαντική ήταν επίδραση του ΙΑΝΟΥ στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στο Ιόνιο, όπου μεταξύ 15/09 και 20/09 οι θερμοκρασίες υποχώρησαν κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Από τους 27 βαθμούς σήμερα βρίσκονται στους 24 βαθμούς, θερμοκρασίες ωστόσο αρκετά υψηλές, που καταδεικνύουν την επικινδυνότητα που μπορεί να κρύβουν και τα επόμενα καιρικά συστήματα που θα μας επισκεφθούν. 

Δύο ατμοσφαιρικές διαταραχές αναμένεται να κυριαρχήσουν στο "καιρικό προσκήνιο" κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών. Η πρώτη θα επηρεάζει την δυτική χώρα μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου και θα προκαλέσει βροχές ή σποραδικές καταιγίδες στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά Ελλάδα, στην δυτική Πελοπόννησο και στα νησιά του Ιονίου. Τα φαινόμενα θα έχουν έντονο χαρακτήρα στην Ήπειρο και στο Ιόνιο.

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και παροδικές βροχές θα επηρεάσουν και άλλες περιοχές της χώρας χωρίς να αναμένονται έντονα φαινόμενα. Η δεύτερη διαταραχή θα επηρεάσει την χώρα μας κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου και θα προκαλέσει σημαντική μεταβολή του καιρού, με ισχυρές καταιγίδες στην δυτική Ελλάδα με τάση επέκτασης σε μεγάλο μέρος της χώρας από την Κυριακή.

Διαβάστε επίσης