Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

00:16 | 13 Ιουλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Ένα Επικίνδυνο Καλοκαίρι Ξεκινάει!

δημοσίευση στις 20/06/2023 09:10
Ένα Επικίνδυνο Καλοκαίρι Ξεκινάει!

Με μπόρες και λίγες ζέστες το καλοκαίρι!

Η τελευταία κακοκαιρία που έλαβε χώρα στην περιοχή μας 16 - 18 Ιουνίου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η πιο αξιόλογη, καθώς προκάλεσε φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τα οποία είχαν μεγάλη ένταση και άφησαν αξιοσημείωτα ύψη βροχής. Οι καταιγίδες, εκτός της ραγδαίας βροχόπτωσης συνοδεύτηκαν από πολύ έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις.

Η "αποχαιρετιστήρια" διαταραχή της Άνοιξης, που "τρόμαξε" και την πολιτική προστασία λόγω των ακραίων τιμών υετού που προέβλεπαν αρκετά μοντέλα, ήταν εν τέλει "αναίμακτη" καθώς τα πιο "επικίνδυνα" φαινόμενα αναπτύχθηκαν μέσα στο Αιγαίο, πέριξ της ανατολικής Ελλάδας και της Εύβοιας, οπότε και τα φαινόμενα δεν είχαν την ένταση και την διάρκεια που αντικατοπτριζόταν στα πιο "ακραία" σενάρια. Οι προειδοποιήσεις, βέβαια, καλώς υπήρξαν!

Αξιολογώντας τα προγνωστικά στοιχεία, όλα δείχνουν πως η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην περιοχή μας, μεταβαίνει σε μία νέα φάση, αρκετά διαφορετική σε σχέση με αυτή των περασμένων μηνών και εναρμονίζεται με τα "πρότυπα" του Καλοκαιρού. Η νέα εβδομάδα θα χαρακτηρίζεται από αρκετή ηλιοφάνεια και άνοδο της θερμοκρασίας στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με το θερμομέτρου να σπάει το "φράγμα" των 32 βαθμών.

Παράλληλα από τα μέσα της εβδομάδας, το Μελτέμι αναμένεται, για πρώτη φορά να επικρατήσει με αρκετά μεγάλη ένταση (6-7 μποφόρ στο Αιγαίο) και να επηρεάσει, σημαντικά το Αιγαίο και την ανατολική χώρα. Ωστόσο, δεν θα λείψουν τοπικές μπόρες, κυρίως σε τμήματα της βόρειας Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Γενίκευση των φαινομένων και πάλι,  αναμένεται από το Σαββατοκύριακο!

Όσων αφορία το ενδεχόμενο καύσωνα στη χώρα μας, στα μακροπρόθεσμα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων δεν φαίνεται ισχυρή θερμή εισβολή / καύσωνας, μέχρι το τέλος του πρώτου 15νθημερου του  Ιουλίου. Η θερμοκρασία θα σταθεροποιηθεί πέριξ των 32 - 34 βαθμών, ενώ κατά περιόδους θα εκδηλώνονται και βροχές! Δείξτε προσοχή λοιπόν, καθώς το φετινό καλοκαίρι, ξεκινάει στις 21 Ιουνίου με... περίεργες διαθέσεις!

Επιμέλεια: Παπακωστόπουλος Γιώργος

Διαβάστε επίσης