Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

23:01 | 12 Ιουλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Καύσωνας: Καμίνι για μέρες η χώρα!

δημοσίευση στις 23/07/2022 09:12
Καύσωνας: Καμίνι για μέρες η χώρα!

Ο Ιούλιος φέυγει με... καύσωνα!

Έπρεπε να δείξει το ημερολόγιο μέσα Ιουλίου για να μιλήσουμε για το πρώτο πραγματικά έντονο κύμα ζέστης του φετινού Καλοκαιριού. H "σκιά" του καύσωνα της δυτικής Ευρώπης έχει απλώσει τόσο πολύ τα πλοκάμια της, που έναν φόβο τον προκαλεί και σε εμάς, παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγα τα καλοκαίρια στο παρελθόν όπου βιώσαμε ισχυρούς καύσωνες, οπότε μάλλον θα έπρεπε να είμαστε πιο εξοικειωμένοι με την όλη αυτή κατάσταση.

Κατά σατανική σύμπτωση το ισχυρό κύμα ζέστης που αρχίζει σιγά σιγά να αναπτύσσεται και στην περιοχή μας, συμπίπτει χρονικά με τον φονικό καύσωνα του 1987, όμως σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται η τωρινή κατάσταση με την τότε. Προχωρώντας στην ανάλυση του όλο φαινομένου που αναμένεται να εξελιχθεί τις επόμενες πολλές ημέρες, αξίζει αρχικά να τονίσουμε τα εξής:

1. Πράγματι έχουμε να κάνουμε με ένα ισχυρό κύμα ζέστης, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα βιώσουμε το ακραίο κύμα καύσωνα της δυτικής Ευρώπης.
2. Μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαιρί δεν έχουμε βιώσει ισχυρή ζέστη, με εξαίρεση κάποια τμήματα της επικράτειας όπου είδαμε πιο υψηλές θερμοκρασίες.
3. Το ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει σοβαρά κύματα ζέστης στην επικράτεια, κρατάει τις θάλασσές μας πιο δροσερές.

Το μέγιστο της ζέστης θα μας έρθει από τα βορειοδυτικά και αυτό οφείλεται ως έναν βαθμό στο μελτέμι που θα επιμείνει στο Αιγαίο, αν και με μικρότερες εντάσεις. Έτσι λοιπόν την περισσότερη ζέστη θα την συναντήσουμε σε εσωτερικές δυτικές και κεντροβόρειες ηπειρωτικές περιοχές, όπου ο υδράργυρος θα σπάσει το φράγμα των 40 βαθμών. Πολλή ζέστη αναμένεται στα νότια τμήματα της Κρήτης αλλά και τα Δωδεκάνησα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν και τα μελτέμια θα υποχωρήσουν αρκετά, ο κίνδυνος για πυρκαγιές θα είναι αρκετά υψηλός λόγω της πολύ θερμής και ξηρής ατμόσφαιρας, κάτι που το ζήσαμε και πέρυσι με τις φωτιές στην Βαρυμπόπη. Σαν πιο δύσκολες ημέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν η Κυριακή και η Δευτέρα, όπου στη συνέχεια φαίνεται μια μικρή κάμψη του υδραργύρου στα ανατολικά της χώρας, με τη ζέστη να επιμένει στα υπόλοιπα.

Διαβάστε επίσης