Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

14:15 | 28 Μαΐου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Φθινοπωρινή η νέα εβδομάδα!

δημοσίευση στις 19/09/2022 08:44
Φθινοπωρινή η νέα εβδομάδα!

Έρχονται βροχές και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά!

Σε πτωτική πορεία βρίσκεται ο υδράργυρος στη χώρα μας από το βράδυ της Κυριακής, καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες προσεγγίζουν σταδιακά την περιοχή μας. Κατά την διάρκεια της εβδομάδας, η πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί και θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα! Ήδη αρκετές περιοχές της Μακεδονίας, ξύπνησαν με μονοψήφιες τιμές, καθώς στο Κιλκίς το θερμόμετρο έδειξε 7 βαθμούς και έπεται και συνέχεια!

Από θέμα βροχών αξίζει να τονιστεί πως μέσα στην εβδομάδα ο καιρός θα χαλάσει για τα καλά. Ένα βαρομετρικό χαμηλό προσπαθεί να οργανωθεί στη Μεσόγειο, Νότια της Ιταλίας, το όποιο θα αρχίσει να απασχολεί τη χώρα μας από την Τετάρτη και μετά! Το συγκεκριμένο χαμηλό βαρομετρικό, θα δείξει μια εμμονή στην ευρύτερη περιοχή μας. Δηλαδή, δεν θα απομακρυνθεί γρήγορα, καθώς θα είναι σχεδόν στάσιμο και θα στροβιλίζεται.

Η στασιμότητα αυτή θα του δώσει την ευκαιρία να εμπλουτιστεί με αρκετή υγρασία και να αποκτήσει αρκετή ενεργεία, καθώς θα βρίσκεται σε μια περιοχή με αρκετά ζεστά νερά, ενώ ταυτόχρονα θα κατέρχονται ψυχρότερες αέριες μάζες στην περιοχή, οπότε και θα δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες να αποκτά περισσότερη δυναμική. Αυτός ο παράγοντας θα κάνει αυτό το χαμηλό να είναι ποιο ισχυρό, από τη διαταραχή που προηγήθηκε.

Σε κάποια προγνωστικά συστήματα, υπάρχει μια τάση να αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά, ενώ σε κάποια αλά μοντέλα φάνηκε και μια τάση να μετεξελιχτεί σε Μεσογειακό κυκλώνα. Για την ώρα, είναι πολύ νωρίς να πούμε ένα θα μπορέσει να συμβεί αυτό, ωστόσο προγνωστικά με τα σημερινά στοιχεία, δεν αλλάζει η γενική εικόνα του χαμηλού, το οποίο είναι ισχυρό χαμηλό, που θα δώσει στη χώρα μας αξιόλογη κακοκαιρία.

Η επίδραση αυτού του χαμηλού στη χώρα μας, θα αρχίσει από την Τρίτη 20/09 στα νησιά του Ιονίου αρχικά, ενώ την Τετάρτη διάσπαρτα φαινόμενα βροχών θα δηχθούν κυρίως τα Δυτικά τμήματα της χώρας μας και κάποια τμήματα της Βόρειας Ελλάδας. Ο κύριος όγκος της κακοκαιρίας θα έρθει από την Πέμπτη, όπου πλέον τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά και θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας, δίνοντας και τοπικές χαλαζοπτώσεις!

Δεν αποκλείεται να προκύψουν κατά τόπους προβλήματα, καθώς δείχνει να πέφτει αρκετό νερό σε κάποιες περιοχές. Το ποιες περιοχές θα είναι αυτές θα το δούμε σε επόμενα δελτία μας. Παράλληλα με το χαμηλό, θα κορυφωθεί και η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών, οπότε και η πτώση της θερμοκρασίας προς την Πέμπτη θα είναι αισθητή, φέρνοντας και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Βόρειας χώρας, σε υψόμετρα άνω των 1600 μέτρων.

Το φθινόπωρο έρχεται λοιπόν ταχέως, με ένα χαμηλό βαρομετρικό που θα έχει και χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά. Το εάν θα έχει και τροπικά χαρακτηριστικά μένει να φάνει τις επόμενες ημέρες. Εμείς θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνουμε συνεχώς, τόσο από την ιστοσελίδα μας, όσο και από το κανάλι μας στο YouTube με καθημερινές καιρικές εκπομπές στις 22:30 το βράδυ. Για να δείτε κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας

Διαβάστε επίσης