Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

03:27 | 18 Απριλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Μάρτης γδάρτης ή από Μάρτη καλοκαίρι;

δημοσίευση στις 02/03/2021 13:42
Μάρτης γδάρτης ή από Μάρτη καλοκαίρι;

Με πολλές αντιθέσεις θα πορευτεί ο Μάρτης!

Ποδαρικό με κρύο έκανε ο Μάρτιος, ανατρέποντας την Ανοιξιάτικη διάθεση των τελευταίων ημερών του Φεβρουαρίου, όπου ο υδράργυρος είχε σκαρφαλώσει στους 23 βαθμούς. Αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας τις πρώτες ημέρες του μήνα, με τον υδράργυρο έως 10 με 13 βαθμούς κάτω, σε σχέση με τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου.

Και αν ο Φλεβάρης θέλησε να μας αφήσει με ωραίες εντυπώσεις, προσπαθώντας να μας κάνει να ξεχάσουμε τον ιστορικό χιονιά που μας έφερε στην διάρκειά του, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και με τον Μάρτη, ο οποίος θα μας θυμίσει την παροιμία: «Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης». Το ερώτημα είναι σε ποιον πλέον βαθμό θα επαληθευτεί αυτή, καθώς η Άνοιξη είναι ήδη εδώ!

Αυτό το τελευταίο θα μπορούσε στην εξέλιξη να οδηγήσει τον Μάρτη στο γνωστό ρητό: «και από Μάρτη Καλοκαίρι»! Κοινώς η μετάβαση προς την Άνοιξη, κρύβει πολλά σκαμπανεβάσματα, αφού η Άνοιξη προσπαθεί να επιβάλει τους ρυθμούς της, αλλά ο γεροχειμώνας δεν θέλει να εγκαταλείψει ακόμη τα όπλα, καθώς κρατεί ακόμη κρυμμένους άσσους στο μανίκι του!

Στην εξέλιξη του καιρού καθώς θα ολοκληρώσει τη δράση του αυτό το πρώτο ψυχρό κύμα για τον Μάρτιο που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ακολουθήσει άνοδος της θερμοκρασίας με έναν καιρό που θα θυμίζει για άλλη μια φορά άνοιξη, κάτι που όμως δεν φαίνεται να κρατά για πολύ. Από τις 8 με 10 Μάρτη περίπου, φαίνεται ότι ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από τις ακτές της βόρειας Αφρικής θα προσπαθήσει να κινηθεί ανατολικά.

Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, τότε θα πρέπει στο δεύτερο δεκαήμερο, να έχουμε μια ισχυρή ψυχρή εισβολή, πιθανόν και πάλι από την Ουκρανία, να επηρεάσει τη χώρα μας με τα χιόνια να κατεβαίνουν ποιο χαμηλά και τον παγετό να κάνει την εμφάνισή του για μια ακόμη φορά. Στην ουσία αναμένεται να «κονταροχτυπηθούν» η Άνοιξη με τον Χειμώνα, σε μια προσπάθεια επικράτησης της μιας ή της άλλης εποχής.

Διαβάστε επίσης