Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

12:36 | 22 Νοεμβρίου 2019
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

ΠΡΟΣΟΧΗ: Καταιγίδες και χαλάζι!

δημοσίευση στις 16/06/2019 18:23
ΠΡΟΣΟΧΗ: Καταιγίδες και χαλάζι!

σημαντική μεταβολή του καιρού έως την Τετάρτη...

Αρκετά άστατος κατέστη ο καιρός το μεσημέρι της Κυριακής 16 Ιουνίου. Όπως είχαμε προειδοποιήσει σε προηγούμενο δελτίο, περιμέναμε από το μεσημέρι γενικευμένη αλλαγή του καιρού με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι. Τα φαινόμενα ήδη επηρεάζουν αρκετές περιοχές, με τους λουόμενους να εγκαταλείπουν τις παράλιες όπως έγινε στην Πάτρα, τη Ναύπακτο και αλλού. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις επικράτησαν θυελλώδεις άνεμοι!

Τα φαινόμενα θα επεκταθούν και θα ενισχυθούν σημαντικά τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, ενώ θα επηρεαστούν επίσης το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Χαλαζοπτώσεις αναμένονται σε πολλές περιοχές,  με έμφαση όμως τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 -4 μποφόρ, αλλά την ώρα των φαινομένων θα φτάνουν και τα 7 μποφόρ, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή!

Συνιστάται στους πολίτες, μόλις αντιληφθούν επικείμενη μεταβολή του καιρού, να βρουν άμεσα ασφαλές μέρος, καθώς τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές. Επίσης, καλό είναι όσοι έχουν προγραμματίσει εξωτερικές εξορμήσεις σε βουνό, να είναι πολλοί προσεχτικοί, καθώς τα καιρικά φαινόμενα θα είναι έντονα και επικίνδυνα.  Προσοχή χρειάζεται και σε θαλάσσιες περιοχές του Ανατολικού - Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Κλείνοντας το δελτίο μας, να δούμε μερικά ενδιαφέροντα μετεωρολογικά στοιχεία της εβδομάδας που πέρασε. Πολύ υψηλές ήταν οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 14  Ιουνίου. Η μέγιστη θερμοκρασία έφτασε τους 38.2 βαθμούς στο μετεωρολογικό σταθμό του Ε.Α.Α., στα Τρίκαλα. Ακολούθησαν η Λάρισα με 38 βαθμούς, η Λιβαδειά με 37.9 βαθμούς και η Καρδίτσα με 37.8 βαθμούς.

Πολύ ζεστό ήταν και το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Ιουνίου, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 36 βαθμούς Κελσίου σε πολλές πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στα Τρίκαλα με 37.1 βαθμούς, στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας με 36.7 βαθμούς και στη Λάρισα με 36.6 βαθμούς.


Διαβάστε επίσης