Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

17:20 | 25 Απριλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Χριστός Ανέστη - Χρόνια Πολλά...

δημοσίευση στις 08/04/2018 10:08
Χριστός Ανέστη - Χρόνια Πολλά...

ήρθε η ώρα να σουβλίσουμε το Αρνί...

Χριστός Ανέστη. Με βροχές και καταιγίδες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παρασκευής και του Μεγάλου Σαββάτου, κορυφώθηκε το Θείο δράμα, σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Σύμφωνα με το Ε.Α.Α. έως τις 19:00 το βράδυ του Σαββάτου έπεσαν στην Ασκύφου Χανίων 32 χιλιοστά και Την Μεγάλη Παρασκευή έως τις 22:00 το βράδυ στο Άργος 22.6 χιλιοστά βροχής.

Την Μεγάλη Παρασκευή ο καιρός είναι αρκετά συχνά μουντός ή βρέχει. Και παρότι μερικές χρονιές ο καιρός «λοξοδρομεί», το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό, ώστε να επιβεβαιώνει την άποψη, ότι τη Μεγάλη Παρασκευή βρέχει. Γιατί όμως βρέχει τη Μεγάλη Παρασκευή; Ο ορισμός της ημερομηνίας του Πάσχα εξαρτάται άμεσα από την πρώτη Πανσέληνο μετά την Εαρινή Ισημερία.

Αυτη λαμβανει χώρα είτε στα τέλη Μαρτίου, είτε τον Απρίλιο. Αυτό ορίστηκε από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 330 μ Χ και τηρείται μέχρι σήμερα. Και ίσως το γιατί επελέγη αυτός ο τρόπος ορισμού, είναι ίσως το ''μυστικό'' για τις βροχερές Μεγάλες Παρασκευές! Η συσχέτιση των Σεληνιακών φάσεων με τον καιρό, είναι μια πολύ... παλιά ιστορία στην λαϊκή παράδοση.

Το 1962 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sciense μια μελέτη τριών μετεωρολόγων (Μπράντλεϊ, Γούντμπερι και Μπράϊερ) σύμφωνα με την οποία υπάρχει μια σαφής Σεληνιακή περιοδικότητα στις «σοβαρές» βροχές. Εξετάζοντας τα στοιχεία μιας πεντηκονταετίας, οι τρεις ερευνητές κατέληξαν ότι οι αιχμές των βροχοπτώσεων συμπίπτουν με την πρώτη και τρίτη εβδομάδα του κύκλου της Σελήνης και ιδιαίτερα στο διάστημα από 3 έως 5 ημέρες μετά την Νέα Σελήνη και την Πανσέληνο.

Η έρευνα διαμόρφωσε μια νέα μετεωρολογική πραγματικότητα «ανακαλύπτοντας» ξανά αυτό που ο λαός γνώριζε από παλιά. Ότι δηλαδή «μετά την Πανσέληνο, ανοίγουν οι ουρανοί». Και βέβαια σε σχέση με την Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία «πέφτει» αμέσως μετά την Εαρινή Πανσέληνο, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα, είναι ότι η Μεγάλη Παρασκευή συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες να είναι βροχερή. Σε αντίθεση λοιπόν με τη γέννηση του Χριστού, που τη γιορτάζουμε κάθε χρόνο την ίδια ημέρα της γέννησης του Θεανθρώπου, δεν κάνουμε το ίδιο με την ημέρα σταυρώσεως του, ώστε να συμπίπτει με τις βροχερές Μεγάλες Παρασκευές!





Διαβάστε επίσης