Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

23:25 | 27 Φεβρουαρίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Στα ύψη και πάλι ο υδράργυρος!!!

δημοσίευση στις 17/08/2022 05:24
Στα ύψη και πάλι ο υδράργυρος!!!

Στους 42 βαθμούς θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος!

Nεο κύμα έντονης ζέστης αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Τετάρτη 17 έως την Κυριακή 21 Αυγούστου. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, θα ευνοήσει την επέκταση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική, σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και φυσικά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η κορύφωση της θερμής μεταφοράς εκτιμάται το Σάββατο 20 Αυγούστου, οπότε η θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους τους 42 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Ε.Α.Α., η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια τη ίδιας περιόδους.

Αιτία για αυτή την αύξηση, αποτελεί η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την επικράτηση ξηρών συνθηκών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες τα φύλλα, οι βελόνες και τα μικρά κλαδιά ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας και στη συνέχεια η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς. Όσων αφορά τις καιρικές συνθήκες, αναμένεται ηλιοφάνεια σε μεγάλο μέρος της χώρας, με κάποιες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά.

Πιο αναλυτικά:

1. Την Πέμπτη (18-08-2022) η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας προβλέπεται να φθάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά (και κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία) τους 40 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά τους 35 με 36 βαθμούς.

2. Την Παρασκευή (19-08-2022) η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας προβλέπεται να φθάσει στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και τοπικά στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 41 βαθμούς και στα νησιά τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

3. Το Σάββατο (20-08-2022) η θερμοκρασία στη δυτική και τη βόρεια χώρα θα υποχωρήσει κατά 2 με 3 βαθμούς, αλλά στα ανατολικά ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται πως από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται μεταβολή του καιρού από τα βορειοδυτικά, με καταιγίδες που πιθανόν κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

4. Την Κυριακή (21-08-2022) η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα και θα επανέλθει κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα (στις περισσότερες περιοχές η μέγιστη τιμή της στους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου), ενώ ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία, θα είναι άστατος.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, αλλά και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

Διαβάστε επίσης