Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

05:13 | 04 Φεβρουαρίου 2023
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

ΠΡΟΣΟΧΗ: Από τις παραλίες στο...τζάκι!!!

δημοσίευση στις 14/09/2022 07:49
ΠΡΟΣΟΧΗ: Από τις παραλίες στο...τζάκι!!!

Εντυπωσιακή είσοδο θα κάνει το φθινόπωρο στη χώρα μας!

Καλές καιρικές συνθήκες και άνοδος της θερμοκρασίας, αναμένονται τις επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα. Αιτία, η επικράτηση υψηλών πιέσεων και θερμών αερίων μαζών στην Μεσόγειο. Αξίζει να τονιστεί ωστόσο, πως oι ζεστές ημέρες δεν θα κρατήσουν πολύ, αφού από το Σάββατο το απόγευμα αναμένεται εντυπωσιακή μεταβολή στο καιρικό σκηνικό της χώρας μας! Ετοιμαστείτε λοιπόν να βρεθείτε από τις παράλιες στο...τζάκι, καθώς το φθινόπωρο θα κάνει θεαματική είσοδο!

Γενικά έως το μεσημέρι του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου δεν αναμένονται βροχές, ενώ από την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου θα γίνει αισθητή η άνοδος της θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να προσεγγίζει τους 35 βαθμούς, ενώ την Παρασκευή θα σκαρφαλώσει κατά τόπους στους 37 βαθμούς. Αξίζει να τονιστεί ωστόσο, πως αυτές οι θερμοκρασιακές τιμές, αφορούν περιοχές που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα, καθώς σε παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 30 με 32 βαθμούς! 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Από το απόγευμα του Σαββάτου και από τα Βορειοδυτικά, θα αρχίσει μεταβολή του καιρού με καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, ενώ η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει... σημαντικά! Τη νύχτα του Σαββάτου και πλέον κατά τη διάρκεια της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου, η κακοκαιρία θα ενταθεί και θα επηρεάσει μεγάλο μέρος της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, με έμφαση τα Βορειοδυτικά τμήματα. Πληροφορίες θα δίνουμε και στο κανάλι μας στο YouTube. Για να δείτε ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε πως το καλοκαίρι του 2022 ήταν πραγματικά ζεστό για μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με εξαίρεση την περιοχή μας και... τώρα, κινδυνεύουμε να πληρώσουμε πολύ υψηλό τίμημα. Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία, οι προοπτικές φαίνονται εξαρχής ανησυχητικές! Αυτή η έντονη ζέστη που κυριάρχησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, έχει επηρεάσει σημαντικά τη θερμοκρασία των θαλασσών, με τιμές που έφτασαν στους 28 με 30 βαθμούς.

Με δεδομένο πλέον ότι προχωρούμε ταχύτατα σε αλλαγή εποχής και την βίαιη μετάβαση στο φθινόπωρο, η έλευση ψυχρότερων αερίων μαζών στην περιοχή μας, μεταφράζεται σε μια μεγαλύτερη δυναμική ενέργεια που θα παίξει σημαντικό ρολό στην γέννηση πολύ ισχυρών συστημάτων κακοκαιρίας. Η σύγκρουση ψυχρών και προ υπαρχουσών θερμών αερίων μαζών, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας στη Δυτική Μεσόγειο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη συστημάτων Medicane!

Το Medicane είναι ένα είδος «μεσογειακών τυφώνων», που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τη χώρα μας! Αν και συχνά έχουν μικρή διάρκεια, το Medicane μπορεί να φέρει έντονες βροχές και ισχυρές ριπές ανέμου έως και 120 km/h. Ο φόβος λοιπόν είναι υπαρκτός για τον επόμενο τουλάχιστον 1 μήνα, έως ότου εξισορροπήσουν κάπως οι θερμοκρασίες. Οι επερχόμενες λοιπόν καιρικές μεταβολές, θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά!

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας - Πηγές: xalazi.gr, illmeteo

Διαβάστε επίσης