Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

22:43 | 27 Φεβρουαρίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Ψήνεται Μεσογειακός Κυκλώνας;;;

δημοσίευση στις 13/09/2022 10:44
Ψήνεται Μεσογειακός Κυκλώνας;;;

Μεγάλες καιρικές αλλαγές στην περιοχή μας!

Ο μήνας Σεπτέμβριος όπως γνωρίζουμε, είναι παραδοσιακά γεμάτος εκπλήξεις και ανατροπές λόγω της εναλλαγής των τελευταίων ζεστών ημερών του καλοκαιριού και των πρώτων φθινοπωρινών ψυχρών αερίων μαζών από τη Βόρεια Ευρώπη. Με λίγα λόγια, δεν ξέρεις τι να φορέσεις καθώς με τις αλλοπρόσαλλες διαθέσεις του καιρού περνάς από το ένα άκρο στο άλλο ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες. Κάτι τέτοιο θα συμβεί σε λίγα 24ωρα!

Τις επόμενες μέρες αναμένεται πρόσκαιρα η επιστροφή του αφρικανικού αντικυκλώνα στη λεκάνη της Μεσογείου και συνεπώς και στην Ελλάδα. Σταδιακά ο καιρός θα καταστεί θερμότερος και αρκετά καλός μέχρι το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, οι θερμοκρασίες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα σημειώσουν σημαντική άνοδο, υπερβαίνοντας τους 35 βαθμούς.

Ωστόσο αυτή η ζέστη θα είναι σύντομη καθώς έρχεται σαν αστραπή από τη Βόρεια Ευρώπη μια πολύ ψυχρή αέρια μάζα, που θα φέρει πλέον την εγκαθίδρυση της επερχόμενης φθινοπωρινής σεζόν. Αρκτικής προέλευσης αέριες μάζες θα ρέουν γρήγορα πρώτα προς την κεντρική Ευρώπη και στη συνέχεια θα διαπεράσουν και προς την Μεσόγειο, επηρεάζοντας και την Ελλάδα φυσικά μετά τις 19 Σεπτεμβρίου και για το υπόλοιπο πλέον του μήνα!

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η άφιξη ψυχρότερου αέρα σε αντίθεση με τον προϋπάρχοντα ζεστό αέρα, θα μπορούσε να προκαλέσει τη γέννηση ενός πολύ βαθέως χαμηλού, το οποίο θα είχε δυναμική να φτάσει και στα όρια ενός Μεσογειακού κυκλώνα, ένα σύστημα δηλαδή με τροπικά χαρακτηριστικά! Η εξέλιξη αυτή θα έφερνε μαζικές καταιγίδες και μεγάλες ποσότητες νερού. Παρακολουθούμε εάν μπορεί αυτό να συμβεί!

Φυσικά με την έλευση των πολύ ψυχρών αυτών αερίων μαζών, αναπόφευκτα θα έρθουν και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της χώρας μας, ακόμη γιατί όχι και σε κάποια ημιορεινά Βόρεια τμήματα! Βλέπεται ο χειμώνας έχει διάθεση να έρθει πολύ νωρίς φέτος στην Ευρώπη και όπως όλα δείχνουν, το φθινόπωρο αφήνει το περιθώριο στον.. γέρο, να κατέλθει και αυτός στην περιοχή μας Οι δυο τους μάλλον έχουν αποφασίσει να μας χορέψουν στο ταψί! Με λίγα λόγια, έρχονται οι πρώτες φθινοπωρινές γευσιγνωσίες με πικάντικες γεύσεις από χειμώνα. Πληροφορίες θα δίνουμε και στο κανάλι μας στο YouTube. Για να δείτε ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας - Πηγές: xalazi.gr, illmeteo

Διαβάστε επίσης