Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

07:31 | 08 Δεκεμβρίου 2023
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Μετά το φθινόπωρο και λίγο... Άνοιξη!

δημοσίευση στις 13/05/2023 18:57
Μετά το φθινόπωρο και λίγο... Άνοιξη!

Σε σταδιακή άνοδο η θερμοκρασία! Έστω και για λίγο!

Με φθινοπωρινό σκηνικό έχουμε διανύσει μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο μέρος της Άνοιξης, καθώς οι θερμοκρασίες το Απρίλιο αλλά και στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου κυμάνθηκαν πολύ κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα σημαντικές βροχές σημειώνονται στη χώρα μας, με τον καιρό να θυμίζει προχωρημένο φθινόπωρο! Ο καιρός προσπαθεί να φέρει τις ισορροπίες και τα...χαμένα νερά του χειμώνα, τα φέρνει την Άνοιξη!

Για το υπόλοιπο του Μαΐου, η θερμοκρασία δείχνει να ξεκολλήσει από τις πολύ χαμηλές τιμές και να επανέρχεται στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ενώ οι βροχές θα συνεχιστούν! Λίγο παρακάτω ο Μάιος πάντως, δεν αποκλείεται να μας κρυώσει και πάλι, ενώ οι βροχές φαίνεται να συνεχίζονται και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου! Όσων αφορά το φετινό καλοκαίρι, σε καμία περίπτωση δεν περιμένουμε να σημειωθούν θερμοκρασίες των 50 βαθμών, όπως ακούστηκε τις τελευταίες εβδομάδες! Όλα αυτά, είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, εις το όνομα της δήθεν κλιματικής κρίσης! Ο καιρός θα μας χαρίσει ένα φυσιολογικό, Ελληνικό καλοκαίρι, με περισσότερες βροχές από το κανονικό, ειδικά τον Αύγουστο!

Ας έρθουμε όμως στην εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών. Η νέα εβδομάδα θα μπει με ποιο ζεστή διάθεση, με θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 24 με 27 βαθμούς, ενώ στην νότια νησιωτική χώρα θα παρατηρηθούν θερμοκρασίες των 30 με 32 βαθμών. Από την Θεσσαλία και βορειότερα όμως, οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και πάλι σε χαμηλά κλιματικά επίπεδα για την την εποχή, προσεγγίζοντας ο υδράργυρος τους 22 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η πρόσκαιρη μεταφορά θερμών μαζών θα έχει μας φέρει και αφρικάνικη σκόνη, που ήδη έχει αρχίσει να μας επηρεάζει.

Την Δευτέρα 15 Μαΐου φαίνονται κάποιες ανοιξιάτικου τύπου μπόρες ή τοπικές βροχές σε τμήματα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια, όχι όμως κάτι το σημαντικό. Συννεφιές από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά θα αρχίζουν να απλώνονται στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα είναι νότιοι ενισχυμένοι στα 6 με 8 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα είναι ΒΔ στα 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Την Τρίτη 16 Μαΐου οι θερμές αέριες μάζες θα αρχίζουν να μετατοπίζονται Ανατολικότερα από την χώρα μας, με έλευση πιο δροσερών ερίων μαζών. Οπότε ο υδράργυρος θα αρχίζει σταδιακά να πέφτει. Γενικά  θα έχουμε περισσότερες βροχές στο σύνολο της χώρας μας, ειδικά μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν ΝΔ  6 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα είναι Ν-ΝΑ στα 5 μποφόρ.

Την Τετάρτη 17 Μαΐου η θερμοκρασία θα σταθεροποιηθεί στους 24 με 25 βαθμούς και τοπικά τους 26 βαθμούς. Σημαντικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται για πολλές περιοχές της χώρας.

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας - Λευτέρης Σούσος

Διαβάστε επίσης