Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

14:20 | 14 Ιουνίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Ο Μάρτιος φέρνει το βαθύ φθινόπωρο!

δημοσίευση στις 02/03/2023 11:21
Ο Μάρτιος φέρνει το βαθύ φθινόπωρο!

Με αρκετές βροχές και χιόνια έρχεται ο Μάρτιος!

Mε φθινοπωρινή διάθεση ξεκινάει ο Μάρτιος, καθώς βαρομετρικό χαμηλό το οποίο βρίσκεται στην Κεντρική Μεσόγειο θα μας επηρεάζει έως και την Κυριακή, με πυκνές κατά περιόδους συννεφιές και κατά περιόδους βροχές, οι οποίες το Σαββατοκύριακο θα είναι περισσότερες. Παράλληλα, αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από την Παρασκευή. Όσων αφορά τη συνέχεια, όλα δείχνουν ότι το δεύτερο 10ήμερο του Μαρτίου θα έχει ποιο χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά!

Βροχές κατά τόπους αναμένονται έως την Παρασκευή σε περιοχές της Δυτικής, της Κεντρικής και Βόρειας χώρας. Όμως από το βράδυ της Παρασκευής, το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί ποιο Ανατολικά και θα δώσει καταιγίδες ή μπόρες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περεταίρω μικρή πτώση το Σάββατο ως αποτέλεσμα να πέσουν χιονοπτώσεις σε αρκετές ορεινές περιοχές της Δυτικής και της Κεντροβόρειας χώρας.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι για λίγο ακόμη, η μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης, με αποτέλεσμα να σημειωθούν λασποβροχές, κυρίως στη Δυτική και Νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι το Σαββατοκύριακο θα ενισχυθούν ενώ από τη Δευτέρα θα στραφούν σε Βοριάδες. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η ψυχρή αέρια μάζα που έχει κατακλύσει την Ευρώπη και δίνει χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές, θα μας προσεγγίσει από την ερχόμενη εβδομάδα!

Κλείνοντας να δούμε και μερικά ενδιαφέροντα μετεωρολογικά στοιχεία. Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τον φετινό Φεβρουάριο καταγράφηκαν ακραία χαμηλές τιμές θερμοκρασίας στο πρώτο μισό του μήνα, και ακραία υψηλές θερμοκρασίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας κυμάνθηκε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Νότια Ελλάδα χαμηλότερα από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Στη νότια νησιωτική χώρα, εξαίρεση αποτέλεσαν οι 3 τελευταίες ημέρες, όταν η θερμοκρασία κυμάνθηκε έως και 10 °C πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας 14ετίας.

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας - Λευτέρης Σούσος

Διαβάστε επίσης