Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

13:04 | 28 Μαΐου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Ανάμεσα σε τρεις εποχές!!!

δημοσίευση στις 26/09/2021 18:12
Ανάμεσα σε τρεις εποχές!!!

Καιρικά σκαμπανεβάσματα τη νέα εβδομάδα!

Μια όχι και τόσο συνηθισμένη, για την εποχή ατμοσφαιρική κυκλοφορία, λαμβάνει χώρα πάνω από την Ευρώπη αποτέλεσμα της οποίας, τα έντονα καιρικά σκαμπανεβάσματα σε πολλές χώρες αυτής, αλλά και τη χώρα μας. Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη αποτελεί η βαρομετρική διάταξη, όπου προς τα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά τμήματα της Ευρώπης κυριαρχούν υψηλές πιέσεις, ενώ προς τα βορειοδυτικά και κεντρικά, χαμηλές.

Αυτή η κυκλοφορία φαίνεται να διατηρείται για πολλές ακόμη ημέρες, με αποτέλεσμα τη νέα εβδομάδα να έχουμε έντονα καιρικά σκαμπανεβάσματα. Οι πρώτες ημέρες της θα ξεκινήσουν με καλοκαιρινό καιρό, για να οδηγηθούμε στη συνέχεια σε φθινοπωρινό αλλά και... ποιο χειμωνιάτικο καιρικό μοτίβο! Αυτό θα συμβεί διότι ένα κύμα κακοκαιρίας από την κεντρική Ευρώπη θα πλησιάσει τη χώρα μας από τα βορειοδυτικά.

Έτσι λοιπόν περιμένουμε αρκετές και έντονες βροχές στα δυτικά, πιεζόμενο όμως από τις υψηλές πιέσεις στα βορειοανατολικά της Ευρώπης δεν θα καταφέρει να κινηθεί πιο ανατολικά, οπότε θα εξασθενήσει και θα διαλυθεί στο Ιόνιο πέλαγος. Ταυτόχρονα οι υψηλές πιέσεις από τα βορειοανατολικά, θα κατεβάσουν ψυχρές αέριες μάζες με δυνατούς βοριάδες στο Αιγαίο και τα ανατολικά.

Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο δυτικά θα επικρατήσει Φθινόπωρο, ενώ ανατολικότερα ο καιρός θα θυμίζει Χειμώνα, με τους βοριάδες και το κρύο να κυριαρχούν! Αυτή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα διατηρηθεί και τον Οκτώβριο. Το γεγονός αυτό συνεχίζει να διατηρεί πολύ θερμή την Μεσόγειο, γεγονός που πρέπει να μας θέσει σε επιφυλακή για τη συνέχεια, μιας και θα σχηματιστούν πολύ ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά!

Η κατάρρευση του αντικυκλώνα στα βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης, θα σημάνει την γενικότερη αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, κάτι το οποίο πιθανόν λάβει χώρα από τα μέσα του Οκτωβρίου, με τον Νοέμβριο στατιστικά να είναι ο μήνας με την μεγαλύτερη συχνότητα ισχυρών βροχοπτώσεων για τη χώρα μας. Ας ελπίσουμε να μην δούμε κάποιο σύστημα με τροπικά χαρακτηριστικά, γνωστό και ως ''Μεσογειακό Κυκλώνα!

Επιμέλεια: Κλέαρχος Μαρουσάκης

Προηγούμενο Άρθρο:
Κακοκαιρία τη νέα εβδομάδα!
Επόμενο Άρθρο:
Καλός και πάλι ο... καιρός!
Διαβάστε επίσης