Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

22:31 | 11 Αυγούστου 2020
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

"Η Μεσόγειος βράζει !"

δημοσίευση στις 04/09/2019 10:14
"Η Μεσόγειος βράζει !"

τα ζεστά νερά της ανατροφοδοτούν χαμηλό βαρομετρικό...

Σε φθινοπωρινούς ρυθμούς έχει αρχίσει και μπαίνει η Ευρώπη με την είσοδο του Σεπτεμβρίου, καθώς συστήματα κακοκαιρίας διασχίζουν πλέον τη Γηραιά ήπειρο, εκτοπίζοντας σταδιακά τον Αντικυκλώνα που κάλυπτε μεγάλο μέρος της Ευρώπης εδώ και περίπου 1 μήνα. Η επίδραση του ωστόσο παραμένει ακόμη στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη, αλλά από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα αρχίσει να μας αποχαιρετά!

Πάνω από 300.000 κεραυνοί σημειώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στη Κεντρική και Νότια Ευρώπη, κυρίως όμως στην Μεσόγειο, από ένα χαμηλό βαρομετρικό που παραμένει εγκλωβισμένο στην περιοχή της Νότιας Ιταλίας και στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του. Υπομονετικά και  καρτερικά, το χαμηλό περιμένει την απομάκρυνση του Αντικυκλώνα, ώστε να συνεχίσει την πορεία του.

Καθώς ωστόσο στροβιλίζεται στην ευρύτερη περιοχή, κατά περιόδους μας πλησιάζει, προκαλώντας αστάθεια στη χώρα μας, δίνοντας σποραδικές βροχές στα ορεινά. Μια ακόμη προσπάθεια να κινηθεί ελαφρώς Ανατολικότερα θα κάνει το χαμηλό από την Παρασκευή έως την Κυριακή, οπότε και περιμένουμε μεγαλύτερη επίδραση στον καιρό της χώρας μας, με περισσότερες και ποιο εκτεταμένες βροχές στα Δυτικά τμήματα της χώρας.

Τα πρωτοβρόχια λοιπόν του φθινοπώρου φαίνεται πως είναι κοντά, ωστόσο το καλοκαίρι δεν θα εγκαταλείψει τόσο εύκολα τα όπλα, άσχετα εάν δύσκολα θα δούμε θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου, χωρίς φυσικά να αποκλείεται ένα πρόσκαιρο ξέσπασμα ζέστης στο τελείωμα του Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, η μεταβατική αυτή περίοδο στην εναλλαγή των εποχών, συχνά κρύβει ευχάριστες ή... δυσάρεστες εκπλήξεις!

Aρκετά συχνά αυτή την περίοδο μπορούμε να δούμε διαφορετικές εκφράσεις του καιρού. Ένα χαμηλό βαρομετρικό για παράδειγμα, θα μπορούσε να βαθύνει αρκετά, φτάνοντας στα όρια του madicane, ή ακόμη στον αντίποδα να βλέπουμε ένα παρατεταμένο καλοκαίρι ή και παρατεταμένα μελτέμια. Η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, είναι η ποιο άστατη καιρική περίοδο, καθώς αρχίζουν διεργασίες στη φύση που έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους.

Διαβάστε επίσης