Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

03:16 | 13 Δεκεμβρίου 2019
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Ανάσα δροσιάς πριν τον... καύσωνα!

δημοσίευση στις 04/08/2019 15:53
Ανάσα δροσιάς πριν τον... καύσωνα!

κύμα καύσωνα αναμένεται από την Τετάρτη 07 Αυγούστου...

Σημαντική πτώση παρουσίασε η θερμοκρασία την Κυριακή 04 Αυγούστου, με τις μέγιστες τιμές της να υποχωρούν έως και 8 με 11 βαθμούς, σε σχέση με τις αντίστοιχες του Σαββάτου 03 Αυγούστου. Η μεγαλύτερη πτώση της μέγιστης θερμοκρασίας, σημειώθηκε σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς, όπου κατεγράφησαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, σε αρκετές περιοχές, όπως στο Θεολόγο με 41.4 βαθμούς!

Στα επίπεδα των 30 με 33 βαθμών προβλέπεται να διατηρηθεί η μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα μας έως την Τρίτη 06 Αυγούστου. Από την Τετάρτη όμως και μετά έρχεται νέο κύμα ζέστης, το οποίο θα διατηρηθεί έως την Κυριακή με τις θερμοκρασίες να προσεγγίζουν και πάλι τους 40 βαθμούς, τοπικά ίσως και 41 βαθμούς, σε μεγάλο μέρος της χώρας. Όσον αφορά τις βροχές, αυτές δεν αναμένεται να εμφανιστούν τη νέα εβδομάδα.

Σημαντικό στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού, είναι οι πολύ ισχυροί Βόρειοι - Βορειοδυτικοί άνεμοι που θα επικρατήσουν την Παρασκευή και το Σάββατο, με την ένταση του να φτάνει τα 7 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 4 με 6 στην υπόλοιπη χώρα. Αυτό σημαίνει πως είναι αρκετά αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών, ενώ σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ελλάδας, θα πνέει κατά τόπους άνεμος ''λίβας''!

Κλείνοντας να δούμε μερικά ενδιαφέροντα μετεωρολογικά στοιχεία. Το κύμα καύσωνα που επηρέασε τη χώρα μας τα προηγούμενα 24ωρα, έφυγε όπως είχαμε τονίσει με βροχές και καταιγίδες στα βόρεια το απόγευμα του Σαββάτου 03 Αυγούστου, καθώς ψυχρό μέτωπο πέρασε τα βόρεια σύνορα μας. Περί τους 2.100 κεραυνούς κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  "ZEUS".

Οι περισσότεροι από αυτούς εντοπίστηκαν κυρίως στη Θράκη, ενώ χαλαζοπτώσεις αναφέρθηκαν σε αρκετές περιοχές, όπως στη Ξάνθη και στην Κομοτηνή. Το κύμα ζέστης κορυφώθηκε τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 03 Αυγούστου, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 41 βαθμούς στη Θεσσαλία, στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία και στην Ανατολική Πελοπόννησο, σύμφωνα με καταγραφές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Διαβάστε επίσης