Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

07:57 | 03 Ιουνίου 2023
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Copernicus

δημοσίευση στις 22/09/2022 11:02
Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Copernicus

Υψήλες θερμοκρασίες και ξηρασία στην Ευρώπη!

Το καλοκαίρι του 2022, κατά την περίοδο του Ιούνιου-Αύγουστού, χαρακτηρίστηκε από πολλά κύματα καύσωνα και σοβαρή ξηρασία που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, χαρακτηρίστηκε το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τις κλιματικές αλλαγές Copernicus.

Οι μέσες θερμοκρασίες ήταν «οι πιο υψηλές ταυτοχρόνως για τον Αύγουστο και για ολόκληρο το καλοκαίρι», ξεπερνώντας φέτος κατά 0,4°C αυτές του καλοκαιριού του 2021, που ήταν το προηγούμενο πιο θερμό που είχε καταγραφεί στην Ευρώπη, διευκρινίζει η Copernicus σε ανακοίνωσή της.Αυτές ήταν υψηλότερες «κατά περίπου 1,34°C από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 την εποχή αυτή», προσθέτει η Copernicus.Μόνον τον Αύγουστο, οι θερμοκρασίες ήταν «μακράν οι πιο υψηλές» που έχουν καταγραφεί, καθώς ήταν «κατά 1,72°C βαθμό πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020».

«Μια έντονη σειρά από καύσωνες σε όλη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με ασυνήθιστες συνθήκες ξηρασίας, οδήγησε σε ένα καλοκαίρι ακραίων συνθηκών, με ρεκόρ θερμοκρασιών, ξηρασία και πυρκαγιές», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση αυτή η επιστημονική υπεύθυνη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Φρέγια Βάμποργκ.«Η ξηρασία και οι πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επηρέασαν την κοινωνία και τη φύση με διάφορους τρόπους», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι «το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί μόλις πέρυσι».

Διαβάστε επίσης