Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

10:59 | 30 Μαΐου 2020
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Δείτε την πορεία του Τροπικού Κυκλώνα

δημοσίευση στις 28/09/2018 09:25
Δείτε την πορεία του Τροπικού Κυκλώνα

ο κυκλώνας ''Ζορμπάς'' πλησιάζει την Ελλάδα από το βράδυ...

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, εν όψει του κυκλώνα ''Ζορμπά'', που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα μας. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ κ. Θοδωρή Κολυδά, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Πολίτικης Προστασίας, το επόμενο 48ωρο θα σημειωθούν στη χώρα μας άνεμοι εντάσεως 9 - 10 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες, κυρίως στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη και τις δυτικές Κυκλάδες.

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου θα επηρεαστεί η νότια και ανατολική Αττική καθώς και η Εύβοια. Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, το βαρομετρικό χαμηλό που θα μας επηρεάσει έχει ήδη σχηματιστεί στα ανοιχτά του Ιονίου και θα μας επηρεάσει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, την Παρασκευή ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο νότιο Ιόνιο, στην Κρήτη και στη νότια Πελοπόννησο.

Σταδιακά κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως από το μεσημέρι και μετά, καθώς θα στροβιλίζεται ο πρώτος σχηματισμός, θα βελτιωθεί για λίγο ο καιρός στην περιοχή της Κρήτης και τις δυτικές Κυκλάδες και το σύστημα θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική, κυρίως τα νότια και ανατολικά της Αττικής. Την Παρασκευή ωστόσο, τα φαινόμενα σε αύτη την φάση, δεν αναμένεται να έχουν έντονο χαρακτήρα.

O Tροπικός κυκλώνας όπως αποτυπώνεται από το προγνωστικό μοντέλο του Xalazi.gr

matitropiko

Μέσα στο Σάββατο όμως σιγά - σιγά και καθώς αυτό το χαμηλό θα αρχίσει να κινείται προς την χώρα μας, θα προκαλέσει ένταση των βροχοπτώσεων, με τα εντονότερα φαινόμενα να επηρεάζουν κυρίως την περιοχή της Πελοποννήσου στα νότια και ανατολικά της τμήματα, τις δυτικές Κυκλάδες, την Κρήτη στα δυτικά και κεντρικά της κυρίως τμήματα, ενώ από το απόγευμα προς το βράδυ Σαββάτου θα έχουμε μια σταδιακή ανατολικότερη επέκταση.

Για τους ανέμους ο κ. Κολυδάς αναφέρει ότι, ενώ θα εξασθενήσουν λίγο στο κεντρικό και στο νότιο Αιγαίο την Παρασκευή, αλλά θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι με εντάσεις που θα φτάνουν τα 9 - 10 μποφόρ ανατολικοί - βορειοανατολικοί στη θάλασσα Κυθήρων και στο νότιο Ιόνιο. Το Σάββατο, με την έλευση του χαμηλού θα γυρίσουν σε νοτιάδες και θα ενταθούν στα 10 μποφόρ, μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης.

Στον παρακάτω χάρτη αποτυπώνεται η ποιο πιθανή πορεία που θα ακολουθήσει ο επερχόμενος Μεσογειακός Κυκλώνας "Ζορμπάς". Ο κυκλώνας πλησιάζοντας τις ακτές της Πελοποννήσου θα προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων στην Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, την Αν. Στερεά, την Εύβοια, τη Δυτική Κρήτη και τις Βόρειες Κυκλάδες. Πιθανές χαλαζοπτώσεις στα κεντρικά τμήματα της Πελοποννήσου.

Συνεχείς ενημέρωση από το Radio Xalazi για την πορεία του τροπικού κυκλώνα. Συντονιστείτε στο πρώτο καιρικό ραδιόφωνο της χώρας.  Από τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής ανά μια μια ώρα θα δίνονται συνεχείς πληροφορίες, ενώ από τις 09:00 το πρωί του Σαββάτου θα υπάρχει συνεχείς ενημέρωση για την εξέλιξη του φαινομένου. Για σύνδεση ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

H πορεία του τροπικού κυκλώνα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κέντρο ακραίων φαινομένων 

poriatropikana

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ AΠO TA ΕΠΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης ενημερώνει τους πολίτες να τηρούν με πολύ προσοχή τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία , Πυροσβεστικό Σώμα.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.


Διαβάστε επίσης