Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

12:06 | 20 Απριλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Όλη η αλήθεια για το φαινόμενο Ελ Νίνιο και.. τις επιπτώσεις του!

δημοσίευση στις 12/11/2015 00:06
Όλη η αλήθεια για το φαινόμενο Ελ Νίνιο και.. τις επιπτώσεις του!

Φταίει το Ελ Νίνιο ή όχι για... τον άνομβρο Νοέμβριο ;

Μεγάλος ντόρος έγινε πριν μερικές εβδομάδες στο διαδίκτυο, από διασπορά ψευδών ειδήσεων, για επικείμενη μεγάλη κακοκαιρία μέσα στο Νοέμβριο, χωρίς βέβαια να επαληθευτούν εν τέλει αυτές οι κακοήθειες, που με αθέμιτο τρόπο  διέσπειραν στο διαδίκτυο σελίδες αμφιβόλου ποιότητας, δημοσιογραφικού αλλά και καιρικού κύρους. Αντί για την μεγάλη και επίκινδυνη κακοκαιρία, ο Νοέμβριος μας έχει φέρει την Άνοιξη για τα.. καλά!

Φταίει το Ελ Νίνιο ή όχι; Αυτό λοιπόν που κυριαρχεί στην επικαιρότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Πολλοί αναρωτιούνται πως θα επηρεάσει τον πλανήτη γενικότερα, αλλά και ειδικότερα την Ελλάδα. Οι μετεωρολόγοι της χώρας μας, παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη του φαινομένου, χωρίς ωστόσο να μπορούν να προβλέψουν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη χώρας μας. Απαντήσεις αναφορικά με τις πιθανές καιρικές εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον πλανήτη, δίνει μέσω συνέντευξής του στο zougla.gr o διευθυντής του τμήματος μετεωρολογίας και κλιματολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας.

ελ νινιο

Φώτο: Tο Ελ Νίνιο όπως καταγράφεται από το Ωκεανογραφικό Κέντρο των ΗΠΑ

Ο μήνας που διανύουμε είναι αρκετά θερμός, αφού οι θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή. Πριν από ένα μήνα, κάποιες ιστοσελίδες αμφιβόλου ποιότητας και κύρους, είχαν τρομοκρατήσει τον κόσμο με διασπορά ψεύτικων ειδήσεων, πως αναμένεται  ένας ψυχρός Νοέμβρης, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Θεόδωρο Καρακώστα, ο θερμός Νοέμβρης που διανύουμε οφείλεται σε έναν αντικυκλώνα ο οποίος έχει πάρει τη μορφή Ωμέγα μπλοκ. Δηλαδή υπάρχει ένα τοίχος πάνω από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, το οποίο εμποδίζει τη διέλευση χαμηλών βαρομετρικών από την περιοχή μας, διατηρώντας καλό και ζεστό τον καιρό στη χώρα μας.  

«Είναι πράγματι αυτές οι μέρες του Νοέμβρη πολύ πιο ζεστές απ' ότι ήταν παλαιότερα, σε σχέση με τη μέση τιμή. Είχαμε κι άλλες χρονιές τέτοιες θερμοκρασίες, αλλά όχι τόσο παρατεταμένες και σε διάρκεια. Επίσης τώρα διανύουμε μια περίοδο λειψυδρίας. Ο Νοέμβριος μέχρι στιγμής, μας έδινε 55 χιλιοστά νερό για όλον τον μήνα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και μέχρι τώρα, δεν έχουμε ούτε ένα χιλιοστό. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η έλλειψη νερού. Μας έχει προξενήσει το ενδιαφέρον και παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο», αναφέρει ο κος Καρακώστας στο zougla.gr και προσθέτει: 

«Το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει περιοδικότητα από 7 με 8 χρόνια κατά μέσο όρο. Δηλαδή κάθε 7 με 8 χρόνια αλλάζει η ροή της κίνησης των υπόγειων νερών στον Ειρηνικό Ωκεανό κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες έντονης θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Φέτος το φαινόμενο είναι πάρα πολύ ισχυρό. Θυμίζει το 1998. Τότε ήταν μια πολύ ζεστή χρονιά. Η αέρια μάζα του φαινομένου θα μεταφερθεί και στην Ευρώπη. Μεταφέρεται. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι η ξηρασία του Νοεμβρίου, οφείλεται τώρα στο Ελ Νίνιο. Το αίτιο που δημιουργεί αυτές τις ασυνήθιστες θερμοκρασίες αυτή την εποχή είναι άλλο:

Σε όλη την περιοχή, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά σε όλη τη Μεσόγειο, έχει δημιουργηθεί ένας ισχυρός αντικυκλώνας. Μια ισχυρή βαρομετρική ράχη η οποία μπλοκάρει την κίνηση των ατμοσφαιρικών αερίων μαζών στην ανώτερη ατμόσφαιρα και τις αναγκάζει να κινηθούνε πολύ πιο βόρεια από εμάς... Αυτό το σύστημα όταν συμβαίνει, έχει διάρκεια ζωής γύρω στις 6 ημέρες. Αυτήν την περίοδο το σύστημα αυτό δημιουργείται και ξαναδημιουργείται κι έτσι έχουμε πολύ μεγαλύτερη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών και ανομβρίας…».

antikyklonas

Φώτο: O Aντικυκλώνας απλώνεται πάνω από την Ελλάδα

Το άλλο μεγάλο ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες πολίτες, είναι αν τελικά θα έχουμε μπροστά μας, έναν ψυχρό χειμώνα λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο. Η απάντηση του καθηγητή είναι ξεκάθαρη: «Παρακολουθούμε το ισχυρό αυτό φαινόμενο κάθε μέρα. Καθημερινά έχουμε νέα δεδομένα και τα αναλύουμε. Δεν περιμένουμε να αλλάξει το κλίμα, αλλά ο καιρός. Άλλο το κλίμα κι άλλο ο καιρός. Ο καιρός αλλάζει κι έχει περίοδο αλλαγής με την ημέρα και την ώρα.

Το ανησυχητικό είναι ότι μαζί με το Ελ Νίνιο, παρουσιάζονται και τα εξής σημαντικά χαρακτηριστικά. Το 2014 ήταν παγκοσμίως το πιο ζεστό έτος στον πλανήτη. Το καλοκαίρι του 2015 ανακηρύχτηκε ως το θερμότερο καλοκαίρι στον πλανήτη. Πάνω σε αυτά τα δύο έρχεται να δουλέψει το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που έχει την μεγαλύτερη ένταση μέχρι στιγμής. Η συνισταμένη όλων των παραπάνω θα μας δώσει οπωσδήποτε έναν καιρό τουλάχιστον πιο θερμό», τονίζει ο κος Καρακώστας.

Στο ερώτημα για το τι καιρό θα κάνει στο μέλλον, αναφέρει το εξής: «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον καιρό παραπάνω από 10 ημέρες. Επομένως επιστημονική πρόγνωση αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να γίνει... Σε κάποιες περιοχές του πλανήτη θα έχουμε θέρμανση και σε κάποιες ψύξη. Δεν μπορούμε όμως ακόμα να γνωρίζουμε το που», προσθέτει.

Για τη χώρα μας λοιπόν, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχει το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Μπορούμε όμως να υποψιαστούμε, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον καιρό της χώρας μας, όταν απομακρυνθεί ή καταρρεύση ο Αντικυκλώνας που μας επηρεάζει, καθώς ήδη η χώρα μας βρίσκεται υπό την επιρροή πολύ θέρμων αερίων μαζών. Αυτό συνεπάγεται πως με την πρώτη αφορμή καθόδου ψυχρότερων αερίων μαζών ή τη διέλευση ενός χαμηλού βαρομετρικού, οι έντονες θερμοκρασιακές διάφορες θα προκαλέσουν τη γέννηση έντονων καιρικών φαινόμενων στη χώρα μας.

καταιγίδα 

Φώτο: Καταιγίδες σαν και αυτή, αναμένονται μετά το πέρας του Αντικυκλώνα

Χαρακτηριστικά ο κος Καρακώστας αναφέρει: «Η θερμή αέρια μάζα από την περιοχή του Ειρηνικού έχει έρθει και στην περιοχή μας. Από τον Βόρειο Πόλο έχουμε ψυχρές αέριες μάζες. Η μίξη αυτών θα δώσει συνθήκες καιρικής αστάθειας, καταιγίδες, χιονοπτώσεις αλλά και χαλαζοπτώσεις, ακόμα και στη χώρα μας. Θεωρητικά θα γίνει. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονική περίοδος από πλευράς καιρού», καταλήγει ο διευθυντής του τμήματος μετεωρολογίας και κλιματολογίας του ΑΠΘ.

Με την απομάκρυνση λοιπόν του Αντικυκλώνα που βρίσκεται στη χώρα μας, το σίγουρο είναι πως θα αρχίσει ξανά η ροή χαμηλών βαρομετρικών στην περιοχή μας και… καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι να δεχθούμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Το πότε θα γίνει αυτό, εξαρτάται από τη διάρκεια ζωής του Αντικυκλώνα. Με τα σημερινά στοιχεία, δεν φαίνεται αξιοσημείωτη αλλαγή του καιρού, τουλάχιστον έως τις 20 Νοεμβρίου!

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας

Με πληροφορίες από το: zougla





Διαβάστε επίσης