Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

21:47 | 02 Οκτωβρίου 2022
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Πρώτη ματιά στον καιρό του Δεκεμβρίου!

δημοσίευση στις 28/11/2019 08:56
Πρώτη ματιά στον καιρό του Δεκεμβρίου!

Που το πάει ο καιρός τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου...

Ο Νοέμβριος που το ερχόμενο Σάββατο, "κλείνει την αυλαία" του, χαρακτηρίστηκε, καθ’ όλη σχεδόν την διάρκειά του, από ένα μοτίβο ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας το οποίο σαν κύριο γνώρισμά την διέλευση διαδοχικών κακοκαιριών με κύματα ισχυρών βροχών και καταιγίδων που σαρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα μέτωπα έχουν καλή δυναμική, ώστε να δημιουργηθούν οργανωμένα μέτωπα καταιγίδων.

Η εν λόγω ατμοσφαιρική κυκλοφορία, έχει μεταξύ των άλλων, σαν αποτέλεσμα την επικράτηση νοτίων ανέμων κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εντός του μήνα που σε λίγες ημέρες αποχωρεί, και κατά συνέπεια την μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών και την διατήρηση των θερμοκρασιών σε υψηλά επίπεδα, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές, οι οποίες τις περισσότερες ημέρες ξεπέρασαν τους 20°C στα πεδινά τμήματα.

xmxmxmxm

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία δεν προβλέπεται να αλλάξει ουσιαστικά μέχρι το τέλος του μήνα και δύο νέες διαταραχές θα διασχίσουν την χώρα μας, μία την Πέμπτη - Παρασκευή και μία το Σάββατο προς Κυριακή, από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αποτέλεσμα την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων σε αρκετές περιοχές. Σε αντίθεση με τις "σοβαρές" διαταραχές των προηγούμενων εβδομάδων, αυτές οι διαταραχές θα είναι ήπιες.

Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην δυτική Ελλάδα, στα νησιά του βόρειου - ανατολικού Αιγαίου, σε τμήματα της βόρειας Ελλάδας και του νότιου Αιγαίου, χωρίς να έχουν την ένταση και την διάρκεια αυτών που παρατηρήθηκαν στις προηγούμενες διαταραχές. Ωστόσο, σε περιοχές όπου τα εδάφη είναι κορεσμένα και υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, ενδέχεται να δημιουργηθούν συνθήκες πλημμυρικά φαινόμενα.

lkook

Την Κυριακή και την Δευτέρα τις δύο πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, ο καιρός θα προσπαθήσει να εναρμονιστεί με τα πρότυπα του Χειμώνα, καθώς υψηλές πιέσεις θα επεκταθούν στα Βαλκάνια και θα συνδυαστούν με τις χαμηλές πιέσεις που θα μετατοπίζονται στην ανατολική Μεσόγειο. Αποτέλεσμα να επικρατήσει βόρειο - βορειοανατολικό ρεύμα στην βόρεια Ελλάδα και στο Αιγαίο.

Τα πρώτα ψεγάδια ψυχρών αερίων μαζών θα προσπαθήσουν να έρθουν προς τη χώρα μας. Ο Βοριάς θα μεταφέρει τμήμα πολικής αέριας μάζας που θα έχει κατακλύσει τα Βαλκάνια, προς τον ελλαδικό χώρο και κυρίως προς την Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο, την Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά Ελλάδα, όπου θα λάβει χώρα η πρώτη, "light" ψυχρή εισβολή της χειμερινής saison, που δεν θα συνοδευτεί από αξιόλογα φαινόμενα.

oiki

Το διάστημα 03 και 05 Δεκεμβρίου, προβλέπεται να κυλήσει με "πρωταγωνιστικό πιόνι" στην "σκακιέρα των βαρομετρικών συστημάτων", ένα νέο, εκτεταμένο, αποκομμένο από την ευρύτερη κυκλοφορία των συστημάτων χαμηλό βαρομετρικό, στην δυτική και κεντρική Μεσόγειο με τάση σταδιακής μετατόπισης προς ανατολικά, το οποίο θα μεταφέρει θερμότερες αέριες μάζες προς την ανατολική Μεσόγειο και την χώρα μας.

Αυτό φυσικά θα έχει ως αποτέλεσμα την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας. Η περιοχή της Ελλάδας όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, προβλέπεται να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα την επικράτηση γενικά ήπιων συνθηκών. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο στα προγνωστικά, κατά πόσο ο αντικυκλώνας στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων θα επεκταθεί προς τα ανατολικά.

popop

Εάν συμβεί αυτό, τότε είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ένα βόρειο ρεύμα στην χώρα μας το οποίο θα μετριάσει την άνοδο της θερμοκρασίας ή και θα την ανακόψει. Από την άλλη αυτό που εκκρεμεί και το ψάχνουμε για την ώρα, είναι το κατά πόσο το χαμηλό αυτό  από την κεντρική Μεσόγειο, θα καταφέρει να ξεμπλέξει από τα πλοκάμια του Αντικυκλώνα και να επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο, δημιουργώντας νέα μεταβολή με βροχές και καταιγίδες.

Όσον αφορά το διάστημα 05 με 10 Δεκεμβρίου, η τάση που διαμορφώνεται στα προγνωστικά σενάρια, "υπαγορεύει" την επικράτηση άστατου και κατά διαστήματα βροχερού καιρού, την μικρή πτώση της θερμοκρασίας, όχι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ικανή όμως να επιτρέψει την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε ορεινές περιοχές της χώρας και ίσως σε ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

zassdf

Η πιθανότητα αξιόλογης ψυχρής εισβολής, σε αυτή την περίοδο είναι περιορισμένη, ενώ περιορισμένη είναι και η διαμόρφωση θερμής περιόδου, με θερμοκρασίες πάνω από τις "φυσιολογικές τιμές". Ως εκ τούτου το διάστημα αυτό φαίνεται να χαρακτηρίζεται από γενικά ήπιο καιρό, με βροχές κατά διαστήματα, χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα και θερμοκρασίες κοντά στα "φυσιολογικά" για την εποχή, επίπεδα.

Nνεότερες πληροφορίες θα δίνονται καθημερινά μέσα από το πρώτο καιρικό ραδιόφωνο της χώρας, με την προγνωστική ομάδα του Xalazi.gr να βρίσκεται στις επάλξεις καθημερινά 21:30 – 23:30 το βράδυ. Όλες οι λεπτομέρειες της εξελίξεις του καιρού, αλλά και τα πρώτα σημάδια για τον καιρό των Χριστουγέννων, θα δίνονται καθημερινά μέσα από αναλύσεις, συνεντεύξεις και σχολιασμούς από εκλεκτούς καλεσμένους. Για σύνδεση με το Radio Xalazi ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Επιμέλεια: Γιώργος Παπακωστόπουλο

Περισσότερα: Simeteo.gr

Διαβάστε επίσης