Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

21:42 | 02 Οκτωβρίου 2022
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Όταν ο χιονιάς δεν έρχεται στην… ώρα του!

δημοσίευση στις 14/03/2022 04:22
Όταν ο χιονιάς δεν έρχεται στην… ώρα του!

Και εάν έρθει σε δεύτερο χρόνο τι κάνεις;

Με αφορμή την αστοχία των προγνώσεων για την περιοχή της Αττικής, κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε, ας δούμε λίγο τους κινδύνους που εγκυμονεί, η μη έλευση ενός φαινομένου στην ώρα του! Βλέπεται, μετά και τις ανακοινώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του κρατικού μηχανισμού, για έλευση πυκνών χιονοπτώσεων στην Αττική που δεν ήρθαν ποτέ, μεγάλη μερίδα κόσμου, εξακολουθεί να πορεύεται με το γνωστό, πάλι έξω έπεσαν οι μετεωρολόγοι, Τι και εάν κερδήθηκε προ μηνός η Ελπίδα; Η αποτυχία είναι αυτή που μένει!!!

Μετά λοιπόν το φοβικό σύνδρομο της Ελπίδας, που σκιάσε τον Φίλιππο, έχω, δυστυχώς, την αίσθηση ότι η αστοχία αυτή θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επόμενη μεγάλη χιονοκακοκαιρία που έρχεται μπροστά μας μέσα στο Σαββατοκύριακο! Με τα προγνωστικά στοιχεία, να θέλουν την έλευση χιονοπτώσεων και πάλι σε πεδινές περιοχές, κάνεις δεν θα Προυσέ να αποκλείσει το ενδεχόμενο, μέχρι την Παρασκευή τα προγνωστικά μοντέλα να βγάλουν ευνοϊκές διατάξεις για χιόνι και στην Αθήνα. Δεν λέω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, αλλά σε περίπτωση που αυτό κλειδώσει έως την Παρασκευή, τότε θα βρεθούμε μπροστά στο εξής φαινόμενο. Να μην πειστεί  μεγάλη μερίδα κόσμου, για την πιθανή έλευση αυτού του φαινομένου. Και τότε θα αρχίσει ο τραγέλαφος και πάλι!

Δυστυχώς, όταν έχεις να κάνεις με τον καιρό, κανένας απλός πολίτης δεν μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί ότι η φύση δεν μπορεί να προβλεφτεί με απόλυτη ακρίβεια, όσο και φιλότιμες προσπάθειες να καταβάλλει ένας μετεωρολόγος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην κακοκαιρία που πέρασε, ήταν η πρόγνωση του μεγάλου δάσκαλου κ. Δημήτρη Ζιακόπουλου, ο οποίος παρά τις όποιες αρχικές επιφυλάξεις είχε για την πορεία του Φίλιππου, εν τέλει με την αυξημένη έστω πιθανότητα ο Νομός να δεχτεί σε κάποια τμήματα του αξιόλογες χιονοπτώσεις, έβγαλε πορτοκαλί προειδοποίηση για τα Βόρεια και Ανατολικά του Νομού, που και τελικά έμειναν έξω από την κακοκαιρία Φίλιππος.

Όταν ένας μετεωρολόγος λοιπόν, έχει έστω και μια υποψία ότι θα μπορούσε ένα σύστημα να κάνει το κάτι τις ποιο δυνατό, από ότι πιθανόν φαίνεται, δεν μπορεί παρά να μην ακολουθήσει στην ορθή οδό, έστω και εάν μέσα του πιστεύει ότι τελικά δεν θα συμβεί το γεγονός. Ο καιρός είναι ένα χαοτικό σύστημα και ο άνθρωπος, απλά προσπαθεί να κάνει μερικές ποιο στοχευόμενες προσεγγίσεις. Δεν είναι πάντοτε εφικτό αυτό.

Στην νέα κακοκαιρία που έρχεται λοιπόν, που πιθανόν να λάβει το όνομα ‘’ΓΕΝΕΣΙΣ’’, έχω την αίσθηση, ότι από το φοβικό σύνδρομο της Ελπίδας, θα περάσουμε στην δυσπιστία που φέρνει η αστοχία του Φίλιππου, η οποία θα επισκιάσει την κακοκαιρία ΓΕΝΕΣΙΣ. Θεωρό πως δύσκολα ο Αθηναίος θα πειστεί αυτή τη φορά, εάν του ανακοινωθεί ο ερχομός ενός χιονιά, όταν ο προηγούμενος δεν ήρθε ποτέ! Μήπως όμως δεν ήρθε στην ώρα του και… ο Φιλιππάκός έρθει μαζί με τη μαμά του παρέα;

Για την ώρα σίγουρα δεν μπορεί να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, αλλά και να απαντηθεί, απορώ πόσοι θα πιστέψουν τους μετεωρολόγους και τον κρατικό μηχανισμό, όταν ανακοινωθεί κάτι τέτοιο. Το μόνο που εύχομαι, είναι εάν έρθει τελικά ο χιονιάς στην Αττική μέσα στο Σαββατοκύριακο, να έρθει μέσα στη νύχτα μπας και αποφύγουμε τα δυσάρεστα αποτελέσματα που θα φέρει η δυσπιστία του κόσμου και… καταλήξουμε στο τέλος να βλέπουμε τραγελαφικές εικόνες στην Λ. Μεσογείων!

Ο Μάρτιος και ο χειμώνας στο τέλος του, επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις για τους μετεωρολόγους, ενώ τώρα, μάλλον επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις και για τους άμοιρους πολίτες αυτής της πόλης που ακούει στο όνομα Αθήνα, που πάντα σε χιονιάδες, είναι δυσκοίλια. Όταν όμως το κάνει, τότε το κάνει για τα καλά! Με αυτές τις λίγες σκέψεις, θα προσπαθήσουμε με νηφαλιότητα  να φτάσουμε προγνωστικά έως την Παρασκευή. Από εκεί και πέρα ο καθένας , ας πιστέψει ότι θέλει από αυτά που θα ακουστούν και θα γραφτούν από μετεωρολόγους και μη.

Είναι  πλέον καιρός να καταλάβει και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά ότι και οι μετεωρολόγοι άνθρωποι είναι και όχι καιρικές μηχανές. Κοινώς, ο κάθε πολίτης εκεί έξω θα αποφασίσει προσωπικά ο καθένας, εάν θέλει να ακολουθήσει τις οδηγίες των αρχών ή όχι, εάν τελικά φτάσουμε στην ανακοίνωση ενός επερχόμενου χιονιά. Κι σε αυτή την περίπτωση, η προσωπική ευθύνη του καθενός, θα παίξει καθαριστικό ρόλο για τα τελικά αποτελέσματα , ως επιπτώσεις, του επόμενου πιθανού κύματος χιονιά για την Αττική! Σε καμία όμως περίπτωση, δεν θα δικαιούται κάποιος να διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό του σε κάποιο μέρος, εάν ξεσπάσει με μανία ένας χιονιάς! Οι προειδοποιήσεις βγαίνουν για να αποφεύγονται τα χειρότερα, έστω και εάν αυτά δεν έρχονται ποτέ! ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ* . (Ιπποκράτης ο Κώος , 460 - 370 π.χ.) .

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας

Διαβάστε επίσης