Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

09:27 | 26 Σεπτεμβρίου 2023
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

ALERT: Έως τέλος Νοεμβρίου θα συμβούν πολλά!

δημοσίευση στις 19/09/2022 17:22
ALERT: Έως τέλος Νοεμβρίου θα συμβούν πολλά!

Όλα αλλάζουν! Το La Nina θα φτάσει στην πόρτα μας!

Το καλοκαίρι ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει, τουλάχιστον με τις θερμοκρασίες που το ζήσαμε έως σήμερα. Σιγουρά δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η θερμοκρασία δεν θα ξανανέβει, μετά την θεματική πτώση που θα κάνει αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, μπορούμε πλέον να αντιληφθούμε ότι θερμοκρασιακές τιμές των 36 και 38 βαθμών, δεν είναι εύκολο να εμφανιστούν. Εκτός βέβαια και εάν ο καιρός... τρελαθεί!

Τα δείγματα που έχουμε είναι ότι το βαθύ φθινόπωρο, θέλει να φτάσει από πολύ νωρίς! Οι σοβαρές πλημμύρες που έχουν ήδη πλήξει ορισμένες περιοχές της Ιταλίας, το πέρασμα ενός εντόνου συστήματος κακοκαιρίας τις επόμενες ημέρες από τη χώρα μας,  καθώς και η θεαματική ψυχρή εισβολή που έρχεται τα επόμενα 24ωρα, μας βάζουν σε σκέψεις για τη συνέχεια! Τα χειρότερα, μάλλον είναι μπροστά μας!

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω των ιδιαίτερων διαμορφώσεων και των ακόμα υψηλών θερμοκρασιών στα νερά της Μεσογείου, οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι ιδανικές για πολύ σημαντικά συστήματα κακοκαιρίας! Οι τελευταίοι χάρτες που έφτασαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο και το Accuweather, αρχίζουν να δείχνουν μια μάλλον, ανησυχητική τάση για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο!

Με βάση τους χάρτες από το AccuWeather για το Φθινόπωρο, πρέπει να δοθεί μέγιστη προσοχή στους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, περίοδο κατά την οποία η Μεσόγειος και, κα επέκταση η χώρα μας,  θα διατρέχει μεγάλο κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς διαφαίνονται πόλι ισχυρά χαμηλά βαρομετρικά! Το φθινόπωρο είναι μια αρκετά ευαίσθητη περίοδος του χρόνου, λόγω των έντονων αντιθέσεων του καιρού.

Από τη μια έχουμε τα φρέσκα και ασταθή ρεύματα κρύου αέρα από τη Βόρεια Ευρώπη, όπου το φθινόπωρο έχει ήδη αρχίσει να καλπάζει και από την άλλη, υπάρχουν οι καυτές αφρικανικές φλόγες που προσπαθούν ακόμα να σκαρφαλώσουν βορειότερα, έστω και εάν δεν τα καταφέρνουν πάντα. Συνηθίζεται όμως κατά περιόδους να φτάνουν στην πόρτα μας, προσπαθώντας το καλοκαίρι να αντισταθεί λίγο ακόμη!

Επίσης δεν πρέπει να υποτιμάται, σε καμία περίπτωση, ο κίνδυνος του Medicane ή τροπικής καταιγίδας έως το τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή ενός είδους «μεσογειακών τυφώνων», που σχηματίζονται όταν η χαμηλή πίεση τροφοδοτείται από τα ζεστά νερά της Μεσογείου και αναπτύσσει χαρακτηριστικά τροπικής καταιγίδας. Αν και έχουν μικρή διάρκεια, το Medicane φέρνει έντονες βροχές και ριπές ανέμου έως και 120 km/h.

Ας είμαστε λοιπόν υποψιασμένοι τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, καθώς θα επικρατήσει και το φαινόμενο La Nina, το οποίο εξαπολύει ψυχός σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη! Τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνιση τους από νωρίς, ακόμη και στη χώρα μας! Οι όποιες καλοκαιρινές αναλαμπές, θα είναι σύντομες και... χωρίς ουσία! Θωρακιζόμαστε άμεσα, ενόψει ενός δύσκολου και βαρύ χειμώνα!

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας

Πηγές: xalazi.gr, illmeteo.gr

Διαβάστε επίσης