Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

18:35 | 20 Απριλίου 2021
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Εβδομάδα καιρικών εκπλήξεων - Ανάλυση κυκλοφορίας -

δημοσίευση στις 28/10/2016 13:45
Εβδομάδα καιρικών εκπλήξεων - Ανάλυση κυκλοφορίας -

ο Νοέμβριος έρχεται με χειμωνιάτικη διάθεση και φέρνει... κρύο

Αρκετά χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού στη χώρα μας από την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, επαληθεύοντας ο καιρός τη λαϊκή σοφία που θέλει από την επομένη ημέρα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, να… ανάβουν τα τζάκια!!! Κάπως έτσι εξελίσσεται ο καιρός, καθώς αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας, βροχές σημειώνονται σε πεδινές περιοχές, καταιγίδες πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, χιονίζει σε ορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας και τέλος επικρατούν θυελλώδεις Βοριάδες. Όμορφες εικόνες μας μεταφέρουν οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι, απο διάφορα σημεία της χώρας. Μερικές εικόνες από στην καιρική ομάδα Greece Meteo Group.

Στα λευκά ντύθηκε το βουνό των... Θεών την Παρασκεύη 28/10/16

olibos

Tο πρώτο χιόνι στο Καιμακτσαλάν έπεσε την Παρασκεύη 28/10/16

kaimaktsalan

Bροχερή η διαδρομή στη σύραγγα Αρτεμισίου την Παρασκευή 28/10/16

artemisio 

Bροχές την Πέμπτη 27/10/16 στην Λαμία 

lamia 

Mουντός καιρός στην Αθήνα και ψιλόβροχο την Πέμπτη 27/10/16

athina 

Βροχές σημειώθηκαν την Πέμπτη 27/10/16 κυρίως στην δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα, αφήνοντας μεγάλα ποσά βροχής. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τα μεγαλύτερα ποσά καταγράφηκαν στην Κυπαρισσία με 81.2 χιλιοστά, στη Ζαγορά Πηλίου με 49.4 χιλιοστά, στη Λίμνη Πλαστήρα με 48.0 χιλιοστά και στη Ζάκυνθο με 32.0 χιλιοστά. Παράλληλα, ισχυροί άνεμοι επικράτησαν σε αρκετές περιοχές. Οι ισχυρότερες ριπές ανέμου καταγράφηκαν στην Παξιμάδα Καρύστου με 90 χλμ/ώρα, στη Σκύρο με 87 χλμ/ώρα, στη Σαμοθράκη με 82 χλμ/ώρα και στην περιοχή του Πανεπιστημίου της Πάτρας με 79 χλμ/ώρα.

Εντυπωσιακή η απεικόνιση των καταιγίδων στο Νότιο Ιόνιο την Πέμπτη 27/10/16

pirinas

Η μεταβολή του καιρού, οφείλεται  στην ανύψωση του Αζορικού Αντικυκλώνα στην Βορειοδυτική Ευρώπη και σε μια αποκοπή στην κεντρική Ευρώπη long wave trough, η οποία βρέθηκε στη Μεσόγειο και προκαλεί χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο παραμένει και σήμερα ανάμεσα στη Νότια Ιταλία και το Νότιο Ιόνιο, όπως φαίνεται και από τον παρακάτω χάρτη του προγνωστικού μας μοντέλου καιρού.

Aντικυκλώνας επεκτείνεται στην Ευρώπη

xamilo

Η παράλληλη επέκταση Αντικυκλώνα προς την περιοχή μας, έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό του χαμηλού αυτού στην περιοχή μας, χωρίς αυτό να καταφέρνει να κινείται Ανατολικότερα, τουλάχιστον έως τις αρχές της νέας εβδομάδας. Τα προγνωστικά μοντέλα, προσπαθώντας να αποτυπώσουν την ακριβή τροχιά του Αντικυκλώνα, προσπαθούν ταυτόχρονα να... μαντέψουν τι θα κάνει το χαμηλό βαρομετρικό!

Για όσο διάστημα θα στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του, η αρκετά ζεστή ακόμα Μεσόγειο, φαίνεται πως είναι ικανή να τροφοδοτήσει με ενέργεια το εν λόγο χαμηλό. Αποτέλεσμα, όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη από το προγνωστικό μας μοντέλο, η σταδιακή βάθυνση του τα επόμενα 24ωρα. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει προς τα πού θα καταλήξει το χαμηλό αυτό, μιας και ο Αντικυκλώνας θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Ένα από τα σενάρια του προγνωστικού μας μοντέλου, θέλει τη σημαντική βάθυνση του χαμηλού έως το τέλος του μήνα, τάση που παραμένει και σήμερα στα προγνωστικά μας στοιχεία.

Tάση για βάθυνση του χαμηλού βαρομετρικού

xamilo 

Ωστόσο, ακόμη υπάρχει διχογνωμία για το που θα επιλέξει να πάει το χαμηλό, ή αν θέλετε, προς τα πού τελικά θα το σπρώξει ο Αντικυκλώνας. Σε πρώτη φάση, αυτό που φαίνεται στους χάρτες είναι μια ξεκάθαρη τάση να επιβιώσει το χαμηλό στη Μεσόγειο, οπότε με την πρώτη ευκαιρία θα μπορούσε να επανακάμψει και να ξαναδώσει νέα κακοκαιρία, χωρίς ακόμη να μπορούμε να προσδιορίσουμε την ακριβή ημερομηνία. Τα πρώτα στοιχεία θέλουν μια τέτοια κακοκαιρία από την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου.

Το εντυπωσιακό στοιχείο στους χάρτες καιρού του προγνωστικού μας μοντέλου, είναι η τάση βάθυνσης που έχει το χαμηλό αυτό, το οποίο θα μπορούσε πιθανότατα να αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά. Πάντως, η ερχόμενη εβδομάδα, αποκτά μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον, καθώς από τη μια το χαμηλό βαρομετρικό και από την άλλη οι ψυχρές αέριες μάζες που παραμονεύουν στα Βόρεια γεωγραφικά πλάτη, είναι παράγοντες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του καιρού απο τις αρχές Νοεμβρίου. Το ανέβασμα του Αζορικού Αντικυκλώνα προς την Βορειοδυτική Ευρώπη, αλλάζει την καιρική σκακιέρα καθώς είναι η αρχή μιας νέας κυκλοφορίας, η οποία είναι ικανή να φέρει συνεχείς ψυχρές εισβολές στη χώρα μας.

Ψυχρή εισβολή αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου

krio

Μάλιστα, τα πρώτα στοιχεία θέλουν ο Νοέμβριος να μπαίνει με χειμωνιάτικη διάθεση, όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη από το προγνωστικό μας μοντέλο, με την Ανατολική Ελλάδα να είναι η ποιο ευνοημένη, ως είθισται σε τέτοιες καταστάσεις. Γρίφος όμως παραμένει το εγκλωβισμένο χαμηλό βαρομετρικό στη Μεσόγειο, το οποίο περιμένει την κατάλληλη στιγμή να κάνει την κίνηση του!!! Θα καταφέρει άραγε να απεμπλακεί από τα δίχτυα του Αντικυκλώνα και στο τέλος να… κινηθεί Ανατολικότερα, ίσως συνδυαζόμενο με αυτόν; Μια αρκετά ενδιαφέρουσα καιρική εβδομάδα ανοίγεται μπροστά μας, η οποία ίσως να κρύβει αρκετές εκπλήξεις…

Κλείνοντας θα θέλαμε τη βοήθεια σας. Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την ημέρα που η ιστοσελίδα μας απέκτησε νέα μορφή, νέο χρώμα και... φυσικά το δικό της προγνωστικό μοντέλο καιρού. Με αφορμή αυτό το γεγονός, το Xalazi.gr ζητάει τη γνώμη των χρηστών του διαδικτύου. Πείτε τη γνώμη σας για την ιστοσελίδα μας και βοηθήστε μας να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Για να απαντήσετε στην έρευνα κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Επιμέλεια - Ανάλυση: Πολυχρόνης Κώστας

Χάρτες: Προγνωστικό μοντέλο καιρού Xalazi.gr

Διαβάστε επίσης