Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

23:04 | 02 Οκτωβρίου 2022
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Βροχερή η εβδομάδα και... το Πάσχα;

δημοσίευση στις 03/04/2017 09:31
Βροχερή η εβδομάδα και... το Πάσχα;

αρχίζουμε να σχηματίζουμε μια πρώτη εικόνα για το Πάσχα

Ο Απρίλιος έφτασε και μαζί του εκτός από την Άνοιξη, μας φέρνει το Πάσχα. Μπαίνουμε λοιπόν σιγά - σιγά στην τελική ευθεία για το Πάσχα και το ερώτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο κόσμο, είναι με τι καιρό θα περάσουμε την Μεγάλη εβδομάδα αλλά κυρίως, τι καιρός θα επικρατήσει την Ανάσταση αλλά και την Κυριακή του Πάσχα, όπου πραγματοποιείται το σούβλισμα του οβελία.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας γιορτάζει αυτές τις ημέρες μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, αν και η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών τείνει να περιορίσει αυτό το έθιμο. Ωστόσο, για τους επίδοξους ταξιδιώτες, ο καιρός είναι το πρώτο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους αυτές τις ημέρες. Καθώς πλησιάζουμε ολοένα και πιο κοντά σε εκείνες τις ημέρες, σταθεροποιούνται περισσότερο τα προγνωστικά στοιχεία.

Αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να δώσουμε μια πρώτη εικόνα, με ένα σχετικά ικανοποιητικό ποσοστό επιτυχίας, σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν εκείνη την περίοδο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από την εβδομάδα που διανύουμε. Ήδη από σήμερα Δευτέρα 03 Απριλίου, περιμένουμε να σχηματιστεί ένα σύστημα κακοκαιρίας στην περιοχή της νότιας Ιταλίας.

Χαμηλό βαρομετρικό πλησιάζει τη χώρα μας τις επόμενες ώρες από τα Δυτικά

xamiloprinpasxa

Θα μας απαχολήσει μια ατμοσφαιρική διαταραχή ατλαντικής προελεύσεως, η οποία προσεγγίζει ήδη την Ελλάδα από τα Δυτικά και προβλέπεται να εγκλωβιστεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων για αρκετές ημέρες, δημιουργώντας εν δυνάμει ασταθείς συνθήκες, ευνοώντας την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων τοπικά έντονων, κυρίως κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, σε μεγάλο μέρος της χώρας. Αναλυτικά:

Τη Δευτέρα 03/04/17 ισχυρές βροχές και καταιγίδες, προβλέπεται να εκδηλωθούν, από τις πρωινές ώρες, στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και την Δυτική Στερεά Ελλάδα, και, από τις μεσημεριανές ώρες, σε μεγάλο μέρος της Δυτικής, κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Κατά τις βραδινές ώρες, προβλέπεται σημαντική υποχώρηση των φαινομένων στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Την Τρίτη 04/04/17 τοπικές βροχές και καταιγίδες, προβλέπεται να εκδηλωθούν σε αρκετές περιοχές της Δυτικής, κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, κυρίως κατά την διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών. Επίσης, βροχές και καταιγίδες, τοπικά έντονες, προβλέπεται να επηρεάσουν μεγάλο μέρος του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου.

Την Τετάρτη 05/04/17 τοπικές βροχές και καταιγίδες, προβλέπεται να εκδηλωθούν κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Επίσης, βροχές και καταιγίδες, ενδεχομένως με τοπικά έντονο χαρακτήρα, αναμένεται να σημειωθούν στο Ιόνιο και, ενδεχομένως, σε τμήματα του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Έτσι θα φτάσουμε μέχρι την Παρασκευή, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται. 

Aρκετές βροχές κρύβει η τρέχουσα εβδομάδα, αφού και την Τετάρτη αναμένονται βροχές

x

Οι πρώτες πληροφορίες για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

Από την Μεγάλη Δευτέρα και μέχρι περίπου την Μεγάλη Πέμπτη, ο καιρός θα είναι γενικά καλός ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, για να προσεγγίσουμε τους 24 βαθμούς κελσίου σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, αλλά η αίσθηση της ψύχρας το πρωί θα είναι έντονη.

Την Μεγάλη Παρασκευή όπως συνηθίζεται πάντα ο καιρός θα χαλάσει και πάλι, καθώς φαίνεται να μας επηρεάζει ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία, με συννεφιές και λίγες τοπικές βροχές, κυρίως στα δυτικά και βόρεια χωρίς όμως κάτι το αξιόλογο, ενώ ταυτόχρονα η θερμοκρασία δεν φαίνεται να μεταβάλλεται σημαντικά, με τους ανέμους σε γενικές γραμμές να μην δημιουργούν προβλήματα σε στεριά και θάλασσα.

To Μεγάλο Σάββατο την Κυριακή του Πάσχα αλλά και τη Δευτέρα του Πάσχα, θα διατηρηθεί ο άστατος καιρός με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει αμετάβλητη. Όσον αφορά τον καιρό του τριημέρου το Πάσχα, θα ξαναδούμε τα προγνωστικά στοιχεία τις επόμενες ημέρες, αν και δείχνει να είναι για την ώρα το επικρατέστερο σενάριο.

Πρόγνωση: Μαρουσάκης Κλέαρχος - Παπακωστόπουλος Γιώργος

Διαβάστε επίσης