Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

12:01 | 30 Μαΐου 2020
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

δημοσίευση στις 27/09/2018 15:54
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

Χαμηλό με τροπικά χαρακτηριστικά θα επηρεάσει την Ελλάδα...

Nεα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα ξημερώματα της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου καθώς βαθύ χαμηλό βαρομετρικό θα σχηματιστεί στο Νότιο Ιόνιο, το οποίο μέσα στην Παρασκευή και το Σάββατο θα μετατραπεί σε Μεσογειακό κυκλώνα (madicane) και θα λάβει τροπικά χαρακτηριστικά, επηρεάζοντας με πολύ έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τη Νοτιοδυτική, Κεντρική, Νότια, Ανατολική Ελλάδα.

Ο κυκλώνας ''Ζορμπάς'', καθώς θα αρχίσει να κινείται το Σάββατο προς τη χώρα μας, θα περάσει Νότια της Πελοποννήσου και Βόρεια της Κρήτης, με κίνηση Ανατολική προς το Αιγαίο. Η αργή σχετικά κίνηση του madicane, θα δώσει τη δυνατότητα συνεχών ανατροφοδοτήσεων, με αποτέλεσμα το σημαντικό εμπλουτισμό του συστήματος με αυξημένα ποσοστά υγρασίας, που θα προκαλέσουν ραγδαίες βροχοπτώσεις.

Η θέση του madicane το Σάββατο στις 06:00 το πρωί στα Νοτιοδυτικά της Πελοπονήσσου

tropiko

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου αναμένονται ισχυρές καταιγίδες στο Νότιο Ιόνιο, τη Νοτιοδυτική και Νότια Πελοπόννησο, ενώ βροχές θα σημειωθούν στην υπόλοιπη Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ελλάδα. Σταδιακά τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά από το μεσημέρι και μετά, επηρεάζοντας τη Πελοπόννησο με έμφαση τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Κορινθία με ραγδαίες βροχοπτώσεις και καταιγίδες.

Τα φαινόμενα θα συνοδευτούν από ισχυρούς ανέμους εντάσεως 7 μποφόρ και από τοπικές χαλαζοπτώσεις, ενώ αυξημένη είναι η πιθανότητα ανεμοστρόβιλων ή υδροστροβίλων. Η ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, είναι αρκετά πιθανό να εμφανίσει πλημμηρικά φαινόμενα, για αυτό οι πολίτες θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Σημαντικά ύψη βροχής και ραγδαίες βροχές αναμένονται την Παρασκευή στην Πελοπόνησσο

tropkrain

Προς το απόγευμα της Παρασκευής τα παραπάνω φαινόμενα θα επεκταθούν στη Κρήτη με έμφαση τους Ν. Ρεθύμνου και Χανίων, καθώς επίσης στις Κυκλάδες με έμφαση τα Βόρεια τμήματα. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια, όπου αναμένονται να σημειωθούν ραγδαίες βροχοπτώσεις με σημαντικά ύψη βροχής, κυρίως στα Νότια τμήματα της Εύβοιας και στον Αργοσαρωνικό.

Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ: Στο σημείο αυτό, τονίζεται ότι θα επηρεαστεί και ο Ν. Αττικής για τουλάχιστον ένα 12ωρο, από τις 18:00 το βράδυ της Παρασκευής έως τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου. Στο παραπάνω χρονικό διάστημα, κυρίως από τις 00:00 έως τις 06:00 αναμένεται να εκδηλωθούν τα ποιο έντονα φαινόμενα, κυρίως στα Δυτικά και Βόρεια τμήματα του Νομού. Σημαντικές βροχές όμως, θα επηρεάσουν το σύνολο του Νομού.

Η θέση του χαμηλού βαρομετρικού την Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι στο Αιγαιο 

trikanacenter

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προαναφέρθηκαν θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και σταδιακά την Ανατολική Θεσσαλία. Νεότερες εκτιμήσεις για το Σάββατο θα γίνουν σε επόμενο δελτίο μας. Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως η κακοκαιρία θα διατηρηθεί στη χώρα μας την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Όσων αφορά τους ανέμους, από την Παρασκευή θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση από Βορρά προς Νότο, με την ένταση του στο Αιγαίο να μην ξεπερνά τα 6 – 7 μποφόρ και στη στεριά τα 5 – 6 μποφόρ. Ωστόσο, νέα ενίσχυση των ανέμων και στροφή τους σε Νότιους αναμένεται στη Δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο και την Πελοπόννησο, φτάνοντας τα 9 μποφόρ και από αργά τη νύχτα στο Νότιο Ιόνιο τα 10 μποφόρ.

Νοτιάδες θα επικρατήσουν το Σάββατο στη Νότια Ελλάδα με ένταση στο Ιόνιο 10 μποφόρ

anemostropikos

Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο, να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ακραίες συνθήκες και θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα αυτοπροστασίας. Τα φαινόμενα είναι σε θέση να προκαλέσουν καταστροφές και να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ειδικά στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Νεότερες πληροφορίες θα δίνονται και από το πρώτο καιρικό ραδιόφωνο της χώρας. Συντονιστείτε στο Radio Xalazi καθημερινά 21:00 - 00:00 το βράδυ. Για σύνδεση ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας

Χάρτες: Προγνωστικό μοντέλο Xalazi.gr


Διαβάστε επίσης