Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

02:55 | 31 Μαρτίου 2023
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Πολικός Αεροχείμαρος Φέρνει Τον Χειμώνα!!!

δημοσίευση στις 30/01/2023 19:53
Πολικός Αεροχείμαρος Φέρνει Τον Χειμώνα!!!

Σε μακρά περίοδο βαρυχειμωνιάς εισέρχεται η χώρα μας!

Σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης το δελτίο ανανεώνεται ως εξής:

Σύμφωνα και με τα σημερινά διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, παραμένουν τα στοιχεία για ένα μεγάλο διάστημα βαρυχειμωνιάς στη χώρα μας, το οποίο θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 04 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου! Σε όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα, αναμένονται διαδοχικές ψυχρές εισβολές στη χώρα μας, που κατά περιόδους, θα δίνουν χιονοπτώσεις και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο ή ακόμη και πεδινές περιοχές. Η ακολουθία των ψυχρών εισβολών διαφαίνεται ανά 3 με 4 ημέρες. Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως δεν θα χιονίζει σε πεδινές περιοχές απαραίτητα, από το πέρασμα του κάθε συστήματος. Το ποιες περιοχές θα δέχονται χιονοπτώσεις έως τα 0 μέτρα και σε ποια διαστήματα, θα αναλύεται από την εκάστοτε πρόγνωση λίγων ημερών πριν και πάντα φυσικά, έγκαιρα, ώστε να είστε προετοιμασμένοι.

Με βάση λοιπόν τα νεότερα στοιχεία.

Ο ΧΙΟΝΙΑΣ ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ... ΘΑ ΔΕΣΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΛΥΚΟ;;;

Θα ξεκινήσουμε με το Ν. Αττικής, όπου πολύ εύκολα γίνεται ντόρος σε τέτοιες περιπτώσεις και μάλιστα σε τηλεοπτικά κανάλια, αναφέρθηκε ότι αναμένονται χιόνια την Παρασκευή!!! Με βάση τα όσα αναλύσαμε στο προηγούμενο δελτίο μας, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές.
Όσων αφορά το διάστημα από 03 έως 05 Φεβρουαρίου, επαληθεύεται η αρχική μας εκτίμηση για χιονοπτώσεις αρχικά έως τις ημιορεινές περιοχές έως τα 500 μέτρα, με σταδιακή πτώση των υψομέτρων έως τα 300 μέτρα, όπου κατά περιόδους την Κυριακή δεν αποκλείεται κατά περιόδους χιονόπτωση και σε τμήματα των Βορείων προαστίων, που πρόσκεινται κοντά στους ορεινούς όγκους της Πάρνηθας και της Πεντέλης. Στις υπόλοιπες πεδινές περιοχές, αναμένεται χιονόνερο και στα παραθαλάσσια βροχή.

Όσων αφορά την εξέλιξη για το διάστημα 06 - 08 Φεβρουαρίου, μια πιθανή αλλαγή σε σχέση με αυτά που είχαμε γράψει αρχικώς, είναι να προκύψει πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού τη Δευτέρα 06/02/23, αν και για την ώρα εξετάζεται αυτό το σενάριο.
Η συνέχεια όμως έχει μεγάλο ενδιαφέρον και ενδεχομένως να επαληθευτούμε και πάλι, ως προς τη νέα επιδείνωση που διαφαίνεται από την Τρίτη και μετά. Επιμένουν λοιπόν και τα σημερινά στοιχεία, για επιδείνωση του καιρού στο Νόμο Αττικής από την Τρίτη και μετά, με τις χιονοπτώσεις να επηρεάζουν και πεδινές περιοχές του Νομού. Το κύμα αυτό θα διατηρείται έως την Τετάρτη το μεσημέρι. Η εξέλιξη αυτή παρακολουθείται και θα ενημερωθείτε έγκαιρα, για το εάν προκύψει αυτό το κύμα, το οποίο εάν επαληθευτεί, θα είναι αξιόλογο!!!

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΑΝΕΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΑΛΛΑ... ΕΛΠΙΖΕΙ!

Όσων αφορά τη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή θα υπάρξει ένα σύντομο πέρασμα χιονοπτώσεων έως τα 300 μέτρα υψόμετρο, ενώ χιονόνερο θα σημειωθεί στα υπόλοιπα πεδινά. Ενδεχομένως για λίγο, νιφάδες να πέσουν αργά το βράδυ και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Σε σχέση με την προηγουμένη ανακοίνωση, είχαμε πει ότι θα υπάρξει βελτίωση του καιρού από νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, η βελτίωση αυτή ενδέχεται να έρθει αρκετά νωρίτερα. Ωστόσο, η Θεσσαλονίκη θα έχει τις ευκαιρίες της και πάλι, καθώς όπως είπαμε έως τις 17 Φεβρουαρίου, θα δεχόμαστε διαδοχικές ψύχρες εισβολές, οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά έως το τέλος της παραπάνω περιόδου. Προσευχή, μετάνοια και νηστεία, ίσως βοηθήσουν!

Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ!

Να έρθουμε τώρα στο σύνολο της χώρας. Όπως είχαμε αναφέρει, το πρώτο αυτό κύμα δεν θα προτιμήσει ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα, οπότε και οι όποιες χιονοπτώσεις εμφανιστούν την Παρασκευή, θα έχουν σύντομη διάρκεια. Θα σημειωθούν όμως παροδικές χιονοπτώσεις και σε περιοχές έως τα 200 μέτρα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Θράκης. Πάντως θα υπάρχουν και διαστήματα με σχετικά καλύτερο καιρό, ειδικά το Σάββατο όπου πλέον θα υπάρξει όπως είχαμε αναφέρει, μετατόπιση των φαινομένων Νοτιότερα. Πάμε τώρα στην Ανατολική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα όπου εδω θα σημειωθεί μια αξιόλογη κακοκαιρία την Παρασκευή και το Σάββατο, με πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές έως τα 300 μέτρα υψόμετρο, ενώ χιονόνερο θα σημειωθεί στα υπόλοιπα πεδινά και παραθαλάσσια.

Σε αυτό το σημείο, να πούμε πως, με τα σημερινά στοιχεία, διαφαίνεται περιοχές κάτω των 300 μέτρων που βρίσκονται κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές, να μην καταφέρνουν σε αυτή τη φάση να δεχτούν χιονόπτωση. Ωστόσο, περιοχές που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα στα ενδότερα της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Μαγνησίας, ενδέχεται να καταφέρουν να χιονιστούν έως και τα 200 μέτρα, έστω και κατά περιόδους, ειδικά το Σάββατο. Οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν θα έχουν έντονο χαρακτήρα, όπου αυτές σημειωθούν στα παραπώ υψόμετρα που αναφερθήκαν.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι σε:

ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ΣΠΟΡΑΔΕΣ, ΦΘΙΩΤΙΔΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΒΟΙΩΤΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΚΡΗΤΗ

Στις παραπάνω περιοχές αναμένεται την Παρασκευή και το Σάββατο έντονο κύμα χιονοπτώσεων σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές, καθώς και σε περιοχές έως τα 300 μέτρα υψόμετρο, ενώ ανοιχτό το ενδεχόμενο κατά περιόδους χιονόπτωση να σημειώνεται το Σάββατο έως τα 200 μέτρα, σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα. Ιδιαίτερα ικανοποιητικά ύψη χιονιού θα μπορούσαν να παρατηρηθούν στην Εύβοια, το Ανατολικό Πήλιο, την Ανατολική και Κεντρική Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Από την Κυριακή τώρα και μετά, σε σχέση με αυτά που είχαμε αναφέρει, ενδεχομένως να υπάρξει μια αλλαγή, η οποία εξετάζεται. Να προκύψει μια πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, η οποία θα διατηρηθεί έως τη Δευτέρα και να επανέλθει ο χιονιάς έως πλέον και τα 0 μέτρα υψόμετρο, ακόμη και σε περιοχές επάνω στη θάλασσα, από την Τρίτη 07/02/23.

Ωστόσο, ενδεχομένως να μην προκύψει αυτή η πρόσκαιρη βελτίωση και να συνεχιστούν τα φαινόμενα, όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο δελτίο μας. Θα ενημερωθείτε έγκαιρα για την εξέλιξη αυτή, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για δημιουργία νέου χαμηλού βαρομετρικό στις Κυκλάδες, όπου μπορεί να ανατρέψει τα πάντα!

Για τη Δυτική Ελλάδα τώρα και το Ιόνιο, δεν διαφαίνονται χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα έως την Τρίτη 7/2/23 παρά μόνο σε ορεινά - ημιορεινά τμήματα έως τα 600 - 700 μέτρα. Παροδικές βροχές αναμένονται στα πεδινά και ανοίγματα του καιρού από το Σάββατο.
Τονίζεται ιδιαίτερα πως στο σύνολο της χώρας θα επικρατήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και κάτω από το μηδέν! Οι πολίτες θα πρέπει να προετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και γενικότερα προβλήματα! Καλό είναι να υπάρχουν προμήθειες σε νερό και τρόφιμα, αλλά και εναλλακτικές πήγες θέρμανσης, για τουλάχιστον 10 ημέρες!

Αυτή την ενημέρωση την κάνουμε, καθώς έως τις 17 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να προκύψει ένα πολύ αξιόλογο κύμα χιονοπτώσεων, καθώς η χώρα μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση αυτών των συστημάτων. Ας είμαστε λοιπόν προετοιμασμένοι. Διαφαίνονται πάντως αξιόλογες χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές από την Τρίτη 07/02/23 και μετά.

Με εκτίμηση: Πολυχρόνης Κώστας

Διαβάστε επίσης