Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

23:26 | 02 Οκτωβρίου 2022
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Ανατροπή - Έρχεται καλοκαιρία

δημοσίευση στις 02/12/2016 11:00
Ανατροπή - Έρχεται καλοκαιρία

το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου θα κυλήσει με καλό καιρό...

Ποδαρικό με παγετό έκανε ο Δεκέμβριος, ο οποίος είναι ο μήνας που μας οδηγεί στην αγκαλιά του... χειμώνα! Η μετάβαση στον Δεκέμβριο και η ημερολογιακή είσοδος στον Χειμώνα, έλαβε χώρα στην περιοχή της Ελλάδας, εν μέσω αξιόλογης ψυχρής εισβολής, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολύ θυελλώδεις Βοριάδες, ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις, σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η ψυχρή αυτή εισβολή δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, καθώς κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, ότι η χώρα μας θα δεχτεί αξιόλογες ψυχρές εισβολές. Μια τέτοια ψυχρή εισβολή φαινόταν για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στο διάστημα 6 με 10 Δεκεμβρίου, ωστόσο έχουμε ανατροπή στα προγνωστικά δεδομένα, καθώς Αντικυκλώνας επεκτείνεται στην Ευρώπη αλλά και στην περιοχή μας.

Aντικυκλώνας επεκτείνεται από Δευτέρα στην περιοχή μας σύμφωνα με το μοντέλο μας

antineos

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την προσωρινή παύση των καιρικών φαινομένων, όποτε και θα ακολουθήσει ένα 10ήμερο τουλάχιστον, με καλό καιρό και απουσία βροχών ή χιονοπτώσεων στον Ελλαδικό χώρο. Για να δούμε όμως λίγο, πως ακριβώς έχουν διαμορφωθεί τα καιρικά συστήματα γύρω μας. Σύμφωνα με τον Ωκεανολόγο και ερασιτέχνη μετεωρολόγο Γιώργο Παπακωστόπουλο:

«έχουμε έντονη μεσημβρινή κυκλοφορία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες στον Ατλαντικό ωκεανό και την Ευρώπη, σε τέτοια θέση ώστε η Δυτική Ευρώπη να καλύπτεται από θερμούς αντικυκλώνες εμποδισμού. Το μοτίβο αυτό, θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο "μεταίχμιο" μεταξύ πολικών αερίων μαζών, που θα κυριαρχήσουν στην Ανατολική Ευρώπη και των σημαντικά θερμότερων αερίων μαζών, που θα εμμείνουν στην περιοχή της Μεσογείου».

Θερμές αέριες μάζες στα Δυτικά και ψυχρές αέριες μάζες στα Ανατολικά στην Ευρώπη

thermeskaipsixres

Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως η Ελλάδα φλερτάρει αυτή τη στιγμή με δυο διαφορετικά μοτίβο καιρού, αμέσως μετά την έξοδο της από τον επηρεασμό του Αντικυκλώνα, που θα μπορούσε να συμβεί, περίπου στις 10 Δεκεμβρίου. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα εξής σενάρια:

1)      Διέλευση χαμηλών βαρομετρικών, τα οποία θα γεννιούνται στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου και θα προσεγγίζουν την περιοχή μας

2)      Κάθοδο ψυχρών εισβολών από τα Βορειοανατολικά, με δημιουργία χαμηλών δυτικά της χώρας μας

3)      Απουσία φαινομένων και συνέχισει του σχετικά καλού καιρού, ακόμη και μετά τις 10 Δεκεμβρίου, εάν κάτι τέτοιο το επιτρέψει, η θέση των Αντικυκλώνων.

Τι απ’ όλα τα παραπάνω θα συμβεί, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα όμως, είναι πως για το επόμενο 10ήμερο μεγάλο μέρος της χώρας μπαίνει σε παρατεταμένη περίοδο καλοκαιρίας. Πιθανή αλλαγή του καιρού ίσως συντελεστεί στη Δυτική Ελλάδα, καθώς εγκλωβισμένο χαμηλό βαρομετρικό στη Μεσόγειο, θα προσπαθήσει από την Τρίτη να κινηθεί ελαφρώς Ανατολικά, δίνοντας βροχές στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα.

Ένα άλλο ενδεχόμενο, είναι στην Ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη, να επικρατήσει καιρός Βορείου ρεύματος, από την Τρίτη και μετά, με συννεφιές και ασθενείς κατά βάση βροχούλες στα πεδινά και ασθενείς γενικά χιονοπτώσεις στα ορεινά. Ωστόσο, αυτό το σενάρειο δεν έχει κερδίσει ακόμη έδαφος στους προγνωστικούς χάρτες.

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας 

Διαβάστε επίσης