Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

19:54 | 20 Απριλίου 2021
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Μπλέξαμε στα δίχτυα των καιρικών συστημάτων

δημοσίευση στις 03/12/2016 21:50
Μπλέξαμε στα δίχτυα των καιρικών συστημάτων

περιορίζεται σημαντικά ο ''βελτιωμένος'' καιρός την επόμενη εβδομάδα

Στα δίχτυα ενός Αντικυκλώνα και… δυο χαμηλών βαρομετρικών μπλέχτηκε η χώρα μας, με αποτέλεσμα τα προγνωστικά στοιχεία να αλλάζουν συνεχώς, καθώς οι ισορροπίες μεταξύ των τριών αυτών συστημάτων είναι αρκετά εύθραυστες! Νέα ανατροπή έχουμε στο σκηνικό των επόμενων ημερών, με τον καιρό τη νέα εβδομάδα να αποτελεί ένα γρίφο! Τα τελευταία στοιχειά ήθελαν την επέκταση ενός Αντικυκλώνα στην περιοχή μας.

Aντικυκλώνας κυριαρχεί στην περιοχή μας τη νέα εβδομάδα

antikiklonas

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα, με την παραμονή του πάνω από την περιοχή μας, να προκαλούσε για αρκετές ημέρες ένα διάστημα σχετικής καλοκαιρίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μάλλον δεν είναι και τόσο εύκολο να συμβεί ή τουλάχιστον θα αφορά, ένα περιορισμένο κομμάτι της χώρας μας, κυρίως νησιώτικες περιοχές και ένα μικρό μέρος της Βόρειας χώρας. Και αυτό γιατί τελικά κερδίζει έδαφος, το σενάριο να έχουμε καιρό Βόρειου ρεύματος στα Ανατολικά.

Από την άλλη στη Δυτική Ελλάδα από την Τρίτη και μετά, θα σημειώνονται βροχές ή και σποραδικές καταιγίδες, καθώς το εγκλωβισμένο χαμηλό στη Μεσόγειο θα καταφέρει να  προσεγγίσει τη χώρα μας, φτάνοντας στις παρυφές του Αντικυκλώνα, δίνοντας βροχές στα Δυτικά. Το συγκεκριμένο χαμηλό, είναι η αιτία για τις βροχές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 3 Δεκέμβριου κυρίως στα Δυτικά, Κεντρικά και Νότια τμήματα, οι οποίες θα συνεχιστούν και την Κυριακή.

To χαμηλό Νότια της Ιταλίας που έδωσε της βροχές του Σαββάτου 03/12/16

amitalia

Όσον αφορά την Ανατολική Ελλάδα, θα επικρατήσει καιρός Βόρειου ρεύματος καθώς ένα χαμηλό βαρομετρικό Νοτιοανατολικά της Ελλάδας, θα συνδυαστεί με τον Αντικυκλώνα που επεκτείνεται στην περιοχή μας, οπότε και θα έχουμε στην Ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόννησο και τη Βόρεια Κρήτη, συννεφιές με ασθενείς βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά.

Έτσι, ο καλός καιρός θα περιοριστεί τελικά στα νησιά του Βόρειου, Κεντρικού, Ανατολικού και Νοτίου – Νοτιοανατολικού Αιγαίου, με εξαίρεση τη Βόρεια Κρήτη! Παράλληλα, αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας στην Ανατολική Ελλάδα, ενώ στα Δυτικά θα υπάρξει μικρή άνοδο. Οι άνεμοι θα πνέουν Βόρειοι στα Ανατολικά και Νότιοι στα Δυτικά, με ένταση στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ και στο Ιόνιο έως 4 μποφόρ.

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας

Διαβάστε επίσης