Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

13:18 | 28 Νοεμβρίου 2022
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

δημοσίευση στις 24/11/2022 20:52
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

Τα χιόνια και το κρύο έρχονται στην ώρα τους!

1 - 5: Ο μήνας θα ξεκινήσει με αρκετές βροχές στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, ενώ στα Δυτικά τμήματα της χώρας, οι βροχές θα είναι λιγότερες μεν, αλλά δεν θα λείψουν. Οι θερμοκρασίες θα εναρμονιστούν με την εποχή και θα κυμαίνονται  σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα θα είναι ωστόσο σε λίγο πιο χαμηλά επίπεδα, από το μέσο όρο της εποχής.

6 - 11: Φαίνεται ότι τα πράγματα θα κυλήσουν φυσιολογικά σε θέμα βροχών, ενώ τα χιόνια θα είναι συχνά στην παραπάνω περίοδο σε ορεινά και σταδιακά ημιορεινά τμήματα. Οι θερμοκρασίες θα είναι κατά μέσο όρο σε φυσιολογικά επίπεδα, με λίγο χαμηλότερες τιμές στα Ανατολικά.

12 - 17: Πλούσιο αναμένεται το καιρικό ενδιαφέρον στην παραπάνω περίοδο, καθώς αναμένονται αρκετά και χιόνια στα βουνά, ενώ πολλές βροχές θα σημειωθούν στα πεδινά, χώρισε να αποκλείονται και τα πρώτα χιονόνερα στα πιο Βόρεια πεδινά τμήματα. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δυτικά, οι βροχές θα είναι λίγο περισσότερος, από το μέσο όρο της εποχής.

18 - 25: Η εορταστική περίοδο κρύβει λευκές εκπλήξεις για πολλές περιοχές, τουλάχιστον ορεινές – ημιορεινές, αλλά και σχετικά χαμηλότερα υψόμετρα. Οι βροχές θα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, με λίγο πιο υψηλές τιμές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δυτικά τμήματα της χώρας. Οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά ποιο χαμηλές, από τις φυσιολογικές τιμές για την εποχή, σε όλη την χώρα.

26 - 31: Στα Δυτικά και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι βροχές θα είναι λιγότερες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Φυσιολογικές καιρικές συνθήκες αναμένονται σε θέματα βροχών και χιονιού αλλά και θερμοκρασίας, σε όλη σχεδόν την χώρα. Τα χιόνια θα δώσουν και πάλι το παρών, κατά περιόδους και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Συμπέρασμα: Ο Δεκέμβριος με βάση της μακροπρόθεσμης εκτίμησης, φαίνεται πλούσιος με συχνές κατεβασιές ψυχρών αερίων μαζών και με ατμοσφαιρικές διαταραχές, οι οποίες θα μας έρχονται συχνά. Οι χιονοπτώσεις θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο του μήνα και θα εμφανίζονται όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα! Ο Αντικυκλώνας των Αζόρων δεν φαίνεται να μας απασχολεί, γι αυτό ο Δεκέμβριος θα συμβιβαστεί με το φυσιολογικό της εποχής και θα μας φέρει πλέον το χειμώνα στην ώρα του!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η παραπάνω είναι εκτίμηση και όχι πρόγνωση!

Επιμέλεια: Λευτέρης Σούσος

Διαβάστε επίσης