Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

17:27 | 26 Απριλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Ανάλυση κυκλοφορίας έως 31 Δεκεμβρίου

δημοσίευση στις 10/12/2017 11:28
Ανάλυση κυκλοφορίας έως 31 Δεκεμβρίου

ας προσπαθήσουμε να ''μαντέψουμε'' τις διαθέσεις του καιρού...

Ολοκληρώνει τον κύκλο της μια αρκετά μεγάλη και ενδιαφέρουσα καιρική περίοδο, καθώς η χώρα έχει εισέρθει σε Ανατικυκλωνική κατάσταση, η οποία θα διαρκέσει περίπου 7 με 10 ημέρες. Ο Αντικυκλώνας στα Ανατολικά της χώρας μας, έχει διάθεση να παραμείνει για λίγες ακόμη ημέρες, διακόπτοντας για λίγο τη δυναμική των βαρομετρικών συστημάτων, που έρχονταν από τα Βορειοδυτικά με κατεύθυνση Νοτιοανατολική.

Όπως όμως συμβαίνει κάθε φορά που η χώρα μας εισέρχεται σε Ανατικυκλωνα, έστω και με μικρή διάρκεια, έχει αποδεδειχθεί κατά το παρελθόν πως η αποχώρηση ή κατάρρευση του από την περιοχή μας, ακολουθείται από εντυπωσιακές καιρικές μεταβολές. Σε ανασύνταξη δυνάμεων θα λέγαμε λοιπόν ότι προβαίνει ο καιρός, μετά και την ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Αλλεπάλληλες παρελάσεις χαμηλών βαρομετρικών είχαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, που έδωσαν μεγάλα ύψη βροχής στη χώρα μας, ενώ το κλείσιμο αυτής της ενδιαφέρουσας καιρικής  περιόδου, έγινε με μια εντυπωσιακή για τα δεδομένα της εποχής ψυχρή εισβολή, η οποία έφερε τα πρώτα χιόνια στις Κυκλάδες, ενώ έντυσε στα λευκά για δεύτερη φορά μέσα στο φθινόπωρο, ορεινές περιοχές του Ν. Αττικής!

Αντικυκλωνικές συνθήκες επικρατούν στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογέιου

ant

Εάν θέλαμε να μαντέψουμε τις διαθέσεις του καιρού, σίγουρα δεν μπορούμε να πάμε στο μαντείο των Δελφών, καθώς έχει σταματήσει να λειτούργει εδώ και χιλιάδες χρόνια! Όποτε θα καταφύγουμε σε ποιο χειροπιαστά πράγματα, κοιτώντας για παράδειγμα την υπόλοιπη Ευρώπη. Παρατηρούμε πως το κρύο παραμένει τσουχτερό, ενώ συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις, ακόμη και κοντά στη γειτονιά μας.

Μένει λοιπόν να δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, με ποιο τρόπο θα καταφέρουν να εισβάλουν αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες στη χώρα μας και το κυριότερο… πότε! Βάση παρατηρήσεων από άλλες παρόμοιες καταστάσεις, έχει αποδεδειχθεί πως η απομάκρυνση ή κατάρρευση ενός Αντικυκλώνα που επηρεάζει την περιοχή μας, συνήθως φέρνει στη χώρα μας εντυπωσιακές ψυχρές εισβολές.

Ο κύκλος ζωής ενός Αντικυκλώνα, σαν αυτόν που επηρεάζει ήδη την περιοχή μας, συνήθως δεν ξεπερνά τις 6 με 10 ημέρες. Επομένως, υποπτευόμαστε πως η έλευση του χειμώνα στις 21 Δεκεμβρίου, οπότε και ημερολογιακά περνάμε επίσημα στην έναρξη του χειμώνα, ίσως μας επιφυλάσσει και καιρικά ένα τέτοιο πρόσωπο του καιρού. Δηλαδή, να έχουμε λίγο μετά τις 21 με 31 Δεκεμβρίου αρκετά χαμηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα μας, σε σχέση με τις θερμοκρασίες που έχουμε σήμερα.

Στα λευκά έχουν ντυθεί αρκετές περιοχές της Ρουμανίας,αλλά και μεγάλο μέρος της Ευρώπης

snowgermany

Με βάση μάλιστα ανάλυση προγνωστικών στοιχείων, είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθούμε και σε αλλαγή κυκλοφορίας μετά την απομάκρυνση του Αντικυκλώνα, με τα χαμηλά βαρομετρικά να μην μας έρχονται κατά κόρον από τα Βορειοδυτικά, αλλά να υπάρξει μια ένα τροπή στον καιρό τον Ιανουάριο, η οποία πιθανότατα να αποδεδειχθεί, εκτός από υετοφόρα, αρκετά και ποιο κρύα σε σχέση με ότι ζήσαμε το φθινόπωρο.

Εξάλλου ο χειμώνας έρχεται ολοταχώς, οπότε δεν θα μας κάνει εντύπωση εάν κρυώσει το κωλαράκι μας λίγο παραπάνω, καθώς οι ψυχρές αέριες μάζες έχουν κατακλύσει την Ευρώπη και… ψάχνουν αφορμή να κατέλθουν Νοτιότερα. Εάν μάλιστα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν την ανακοίνωση του Παγκόσμιου μετεωρολογικού οργανισμού, πως βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο La Nina, τότε αναμένουμε εξελίξεις.

Στους επόμενους μήνες υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να δημιουργηθεί το φαινόμενο La Nina, επηρεάζοντας τον καιρό σε ένα μεγάλο τμήμα του πλανήτη, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας. Το συγκεκριμένο φαινόμενο αναμένεται να δημιουργηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με αποτέλεσμα τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία και κατά συνέπεια στον καιρό.

Aποκλίσεις από τη μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας τον Οκτώβριο 2017

lanina

Μετρήσεις στην επιφανειακή θερμοκρασία του Ειρηνικού Ωκεανού δείχνουν μια σημαντική μείωση της θερμοκρασίας, συγκριτικά με τους προηγουμένους μήνες, που οδηγεί στο συμπέρασμα της έναρξης της δημιουργίας του φαινομένου. Για την περιοχή της Ευρώπης, το φαινόμενο La Nina να συνδέεται με ψυχρότερες καιρικές συνθήκες στις περιοχές της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης αργά το φθινόπωρο, πάρα στα μέσα με τέλη του χειμώνα όπως συνιθίζεται, κάτι που ήδη βιώνει η Ευρώπη φέτος!

Εν συνεχεία, υπάρχει μια σταδιακή μετατόπιση των ψυχρότερων αερίων μαζών προς Ανατολικά και νότια. Για την Ελλάδα, στατιστικά σε χρονιές με La Nina, φαίνεται από άποψη καιρικών φαινομένων να ευνοούνται οι ανατολικές προσήνεμες περιοχές, κάτι το οποίο συνέβη και πέρυσι, όπου είδαμε μεγάλα ποσά χιονιού στις Ανατολικές κυρίως περιοχές της χώρας μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Εύβοιας.

Εν κατακλείδι, η πορεία του καιρού εξελίσσεται ομαλά, οπότε το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι χειμώνα με βροχές, χιόνια και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και οι εξαιρέσεις. Εξάλλου, σε αυτό το άρθρο  προσπαθήσαμε να ''μαντέψουμε'' τις διαθέσεις του καιρού και όχι να τις προβλέψουμε. Σαν το τζόκερ ένα πράγμα. Αν σου κάτσει, γίνεσαι εκατομμυριούχος!  

Επιμέλεια – Ανάλυση: Πολυχρόνης Κώστας





Διαβάστε επίσης