Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

03:48 | 29 Απριλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Ταφόπλακα στο χειμώνα βάζουν οι μετεωρολόγοι

δημοσίευση στις 25/02/2016 11:24
Ταφόπλακα στο χειμώνα βάζουν οι μετεωρολόγοι

ο κ. Τάσος Αρνιακός αναφέρει: Η χασούρα του χειμώνα δεν αναπληρώνεται

Ανοιξιάτικος ο καιρός την Πέμπτη, φθινοπωρινός την Παρασκευή και... σχεδόν καλοκαιρινός το Σάββατο, ο καιρός ακροβατεί ανάμενα στη φάση και την αφασία. Μέσα σε όλο το γενικό χαμό που κυριαρχεί στη χώρα μας, ακόμη και ο καιρός έχει αποσυντονιστεί και δυστυχώς, όπως με την Ελλάδα μας, έτσι και με τον καιρό δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας, καθώς τα στοιχεία που υπάρχουν, δεν αφήνουν περιθώρια να πούμε πως θα ανατραπεί πλέον η αρνητική εικόνα γύρω μας.

Ας μείνουμε όμως στα καιρικά. Σε μια οικονομική κρίση που βιώνουμε, αρκετοί υποστηρίζουν πως ο καιρός ήταν σύμμαχος φέτος, αφού κυριάρχησε η ζέστη και η καλοκαιρία. Αν και καλό για τη τσέπη μας, δε σημαίνει ότι είναι φυσιολογικό. Φανταστείτε για παράδειγμα να κυριαρχεί κάθε χρόνο αυτή η εικόνα του καιρού, κάθε φθινόπωρο και χειμώνα.

Θα υπάρξει πρόβλημα με το νερό το καλοκαίρι, ο κύκλος σποράς θα διαταραχτεί, οι αγροτικές παραγωγές ίσως οδηγηθούν σε καταστροφή, ακόμη και ο κύκλος ζωής της φύσεις θα διαταραχτεί, αν φτάσουμε στο σημείο να ανατραπούν οι εποχές. Επομένως, ας μη χαιρόμαστε για την εικόνα που παρουσίασε φέτος ο  καιρός. Αντίθετα, θα πρέπει να μας προβληματίσει έντονα.  

Για αυτές τις καιρικές εξελίξεις, ασχολήθηκε η εκπομπή Αλεξανδρινό Γήπεδο, με το Δημοσιογράφο Κώστα Αλεξανδρή, την Τετάρτη που μας πέρασε. Καλεσμένος της εκπομπής ήταν ο μετεωρολόγος κ. Τάσος Αρνιακός, ο οποίος δεν άφησε περιθώρια για ανατροπή της καιρικής αυτής καταστάσεως που βιώσαμε φέτος. Μερικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα από αυτή τη συνέντευξη:

- Τυχαία κάθισε αυτό το φρούτο της τηλεόρασης σε μένα. Μια μέρα που έφυγε ο Σπ. Λινάρδος, με πήραν τηλέφωνο από τον ΑΝΤΕΝΝΑ να πω για τον καιρό της Καθ. Δευτέρας. Τους άρεσε ο τρόπος παρουσίασής μου, αλλά και ο τρόπος που τα έλεγα, μιλήσαμε και ξεκινήσαμε.  Η ζωή στη φύση είναι βιωματική, υπέροχο δε κομμάτι της μετεωρολογίας, είναι η Φαινολογία’’.

Όσων αφορά το καιρικό σκηνικό για τη συνέχεια:

Ο κ . Αρνιακός δεν αφήνει περιθώρια ανατροπής της καιρικής αυτης καταστάσεως:

- Η ημέρα μεγαλώνει αρκετά και προστίθεται θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα. Η φύση θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει το κρύο του χειμώνα. Αλλά τι να κάνει ο Μάρτης? Να γίνει Γενάρης? Δεν έχει περιθώρια για πολύ κρύο. Άντε 2 - 3 ημέρες μπορεί, αλλά και ο υποτροπικός ανηφορίζει. Ο πολικός αεροχείμαρος τραβιέται πίσω. Πόση διείσδυση να κάνει σε 2 ημέρες?

- Η σοφία των προγόνων μας έλεγε για τον Μάρτη: "Ψόφησε το πρωί, βρώμισε το βράδυ". Η χασούρα του χειμώνα, με έναν γδάρτη Μάρτη δεν αναπληρώνεται. Γύρω στις 4 - 5 Μάρτη φαίνεται μια ψυχρή μάζα ότι θα κινηθεί νοτιότερα, αλλά είναι άτολμη και ίσως κολλήσει ως τα Βαλκάνια. Μετά δεν ενθουσιάζομαι για κρύα επιστροφή, αφού εξανεμίζεται η χειμερινή κυκλοφορία της ατμόσφαιρας.

Για τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις 

Ο Κ. Αρνιακός αναφέρει τα πράματα με το ονομά τους. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον καιρό σε βάθος χρόνου και αναφέρει:

- Γελάω μερικές φορές με αυτά που βλέπω και διαβάζω για τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις. Εδώ δεν πιάσαμε χιονιά του Γενάρη στις 1-2 μέρες πριν. Στην πλειοψηφία τους αυτά τα μακροπρόθεσμα μοντέλα, πέφτουν κατά βάσει παταγωδώς έξω και όλο αυτό το σκηνικό, αποδεικνύει την ασημαντότητά μας και επαληθεύει το νόμο του χάους. Μια μικρή διαταραχή απρόσμενη κάπου στον πλανήτη, αλλάζει όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Τα μερομήνια πέφτουν πιο πολύ μέσα από τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις.

- Μερικοί απλοί άνθρωποι είναι άριστοι προγνώστες σε τοπικό επίπεδο και με τα σημάδια της φύσεις, μπορούν να προβλέπουν πολύ καλά τον καιρό σε 2 - 3 μέρες. Στη φύση ανακαλύπτουμε σημάδια που μας δείχνουν σημαντικά πράγματα με την παρατήρηση. Για παράδειγμα, οι καρδερίνες που είδα στην περιοχή μου, δεν έπρεπε να είναι τώρα Φλεβάρη εδώ, αλλά αρχές Απρίλη. Η φύση αποκαλύπτεται, αλλά και εμείς πρέπει να την αποκρυπτογραφούμε''.

Αυτά σε γενικές γραμμές ήταν μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ανέφερε στη συνέντευξη του ο κ. Αρνιακός, στον Κώστα Αλεξανδρή. ''Ο σεβασμός στη φύση, πρέπει να αποκτήσει πάγια εικόνα από τους εραστές του καιρού. Τα μερομήνια είναι μια ετήσια τάση του καιρού. Από τα όποια λάθη μαθαίνουμε κάθε χρόνο'', μερικά μόνο από τα ενδιαφέροντα που ανέφερε ο δεύτερος καλεσμένος τςη εκπομπής, ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος Δημήτρης Τσούλης από Ν.Εύβοια. Αφήνοντας όμως τα όσα υπόθηκαν στην εκπομπή, ας πάμε να δούμε, τι πιθανόν, να συμβεί τους επόμενους μήνες.

Τι λένε τα μοντέλα για τους επόμενους μήνες

Αν και τα μοντέλα πέφτουν συχνά έξω, δεν μπορούμε να τα παρακάμψουμε, καθώς αυτό είναι το εργαλείο που έχουμε. Kαι για να πάρουμε μια μικρή γεύση για τους επόμενους μήνες, το weatherathens επεξεργάστηκε τα δεδομένα του κλιματικού μοντέλου CFSv2, καθώς και τα δεδομένα του, όπως τα απεικονίζει το NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration of U.S.A.) και δίνει κλιματικές εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες.

Οι παρακάτω χάρτες δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πρόγνωση ή εκτίμηση του weatherathens, παρά μόνο κλιματικές εκτιμήσεις κλιματικού μοντέλου, που λόγω του χρονικού διαστήματος στο οποίο αναφέρονται, ενδέχεται να διαφέρουν αρκετά από την πραγματικότητα. Το Xalazi.gr εξασφάλισε τους χάρτες και σας τους παρουσιάζει, όπως αναλύθηκαν και εκτιμήθηκαν από τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Γιάννη Δραβίλα. 


Yετός - Μάρτιος - 

ietos

Θερμοκρασία - Μάρτιος - 

thermokrasia

Yετός - Απρίλιος - Μαίος -  

aprilios

Θερμοκρασία - Απρίλιος - Μαιος - 

thermokrasia 

Επιμέλεια θέματος: Πολυχρόνης Κώστας - Xalazi.gr

Πηγή χαρτών: weatherathens

Eπεξεργασία χαρτών: Γιάννης Δραβίλας

Συνέντευξη κ. Αρνιακού: Κώστας Αλεξανδρής

 





Διαβάστε επίσης