Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

08:18 | 26 Σεπτεμβρίου 2023
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Φυσιολογικός ή... όχι ο φετινός Δεκέμβριος;

δημοσίευση στις 13/12/2016 13:30
Φυσιολογικός ή... όχι ο φετινός Δεκέμβριος;

πως περάσαμε από τους χιονιάδες στην... καλοκαιρία!

Το φθινόπωρο φτάνει στο τέλος του, με το Δεκέμβριο να παρουσιάζει απογοητευτική εικόνα, αφού απουσιάζουν βροχές ή χιόνια και επικρατεί καλός καιρός σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, με το Λονδίνο να έχει χάσει την... παραδοσιακή συννεφιά και μουντάδα του! Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να προσεγγίσουμε αυτή την εικόνα του καιρού, ψάχνοντας να βρούμε εάν είναι φυσιολογική ή όχι η εικόνα που παρουσιάζει ο καιρός αυτές τις ημέρες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας.

Θα κάνουμε μια ανασκόπηση του τι έχει συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη γενικότερα, αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα. Παρατηρήσαμε τον προηγούμενο μήνα, την έλευση ακραίων καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη, με έναν πρώιμο εκτεταμένο χιονιά να εξαπλώνεται σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, με την Ελλάδα να παίρνει και αυτή το μικρό μερίδιο της με τα πρώτα χιόνια σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Μετά από αυτό τα έντονο καιρικό γεγονός, παρατηρήσαμε την εξάπλωση ενός ισχυρού Αντικυκλώνα ο οποίος πλέον έχει επιφέρει από τις αρχές Δεκεμβρίου, μια στασιμότητα στον καιρό της Ευρώπης, με απουσία βροχών ή χιονοπτώσεων και μάλιστα, με ενδείξεις πως αυτή η στασιμότητα θα μπορούσε να συνεχιστεί έως τα Χριστούγεννα, πράγμα που σημαίνει πως έχουμε περάσει στο άλλο άκρο του καιρού.

Χιόνια έπεσαν το Νοέμβριο στα πεδινά μεγάλου μέρους της Γηραιάς Ηπείρου

xionia

Αυτές οι απότομες εναλλαγές στον καιρό, ίσως είναι σημάδια που θα έπρεπε να μας προβληματίσουν, εκτός εάν, εν τέλει, είναι φυσιολογικές!!! Δηλαδή, μήπως η φύση προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, μετά από την επέλαση αυτού του μεγάλου και εκτεταμένου χιονιά; Μήπως η Ευρώπη χρειάζεται αυτό το παρατεταμένο διάστημα καλοκαιρίας, η οποία πρόσφατα χτυπήθηκε από αυτό τον πρώιμο σφοδρό χιονιά; 

Η παραπάνω εικασία μας φέρνει βέβαια μπροστά σε ένα αδιέξοδο, καθώς αυτό δεν ισχύει για όλη την Ευρώπη. Να έρθουμε λοιπόν τώρα στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα έμπλεξε μέσα σε αυτόν τον Αντικυκλώνα, με αποτέλεσμα να χάσει το Δεκέμβριο όλες τις βροχές που αναμέναμε να σημειωθούν στη διάρκεια του μήνα. Μην ξεχνάμε πως είμαστε στο φθινόπωρο και διανύουμε τους ποιο βροχερούς μήνες…

Η απουσία των βροχών, αφήνει ένα μεγάλο καινό. Ισχύει όμως αυτό εν τέλει; Εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία σκληρή πραγματικότητα, καθώς το φετινό φθινόπωρο έχει αποδεδειχθεί το ποιο βροχερό των τελευταίων ετών. Μεγάλο μέρος της χώρας, έχει ξεπεράσει το μέσο όρο των βροχών που σημειώνονται μέσα σε ένα χρόνο, καθώς από το Σεπτέμβριο έχουν πέσει μεγάλα ύψη βροχής, με εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου.

Eκτεταμένες πλημμύρες σημειώθηκαν το Νοέμβριο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

kalame

Ερχόμαστε λοιπόν και πάλι στο προηγούμενο ερώτημα. Μήπως και η χώρα μας χρειάζεται αυτό το παρατεταμένο διάστημα καλοκαιρίας; Μπορεί ο καιρός να έχει αλλάξει έκφραση και να παρουσιάζει ακραία καιρικά σενάρια, ωστόσο ενίοτε ξέρει να κραταεί και τις ισορροπίες. Ένα τέτοιο διάστημα καλοκαιρίας, ίσως τελικά να είναι φυσικό επακόλουθο τον όσον προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Η Ευρώπη οδεύοντας προς το χειμώνα, ίσως χρειάζεται αυτό το παρατεταμένο διάστημα καλοκαιρίας, καθώς το φθινόπωρο εκφράστηκε με ακραίο τρόπο. Μήπως θα πρέπει να συνηθίσουμε αυτές τις ακραίες εκφράσεις του καιρού, καθώς πλέον κάτι αλλάζει στο κλίμα; Δεν θα μπούμε στη λογική αν ευθύνεται ο άνθρωπος. Η Γη είναι ένας ζωντανός οργανισμός και έχει τους δικούς της κύκλους.

Πιθανόν να βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανασύνταξη δυνάμεων της φύσης, η οποία καταστρώνει τα σχέδια της για τον επερχόμενο χειμώνα, ο οποίος ημερολογιακά μας έρχεται στις 21 Δεκεμβρίου. Το τι θα συμβεί από εκεί και περά, μένει να το δούμε. Αυτό που κρατάμε, είναι πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο καιρικό προφίλ το οποίο προετοιμάζεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη, με την έλευση του χειμώνα.

Παραμένει ο εκτεταμένος Αντικυκλώνας στην Ευρώπη και την επομένη εβδομάδα

antitrabai

Ποιον θα ευνοήσει και ποιον όχι το νέο προφίλ, αλλά και με ποιο τρόπο θα εκφραστεί ο καιρός, είναι κάτι που αναμένουμε να δούμε στην πράξη. Η ουσία είναι πως το φθινόπωρο μας αποχαιρετά με εντυπωσιακές καταγραφές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, ασχέτως εάν ο Δεκέμβριος αποδεικνύεται στην πράξη άνομβρος! Ο χειμώνας είναι μπροστά μας και περιμένουμε να δούμε πως θα εκφραστεί…

Κάθε βράδυ στις 23:00 και για δυο ώρες στην εκπομπή Greek meteo News, αναλύουμε τις καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα και τον κόσμο. Αναλύσεις, συνεντεύξεις και ενδιαφέροντα θέματα, παρουσιάζονται από την ομάδα του Xalazi.gr! Ποια τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία γαι τον καιρό των επόμενων ημερών; Κάθε βράδυ, ακούμε Radio Xalazi. Για σύνδεση ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Κλείνοντας θα θέλαμε τη βοήθεια σας. Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την ημέρα που η ιστοσελίδα μας απέκτησε νέα μορφή, νέο χρώμα και... φυσικά το δικό της προγνωστικό μοντέλο καιρού. Με αφορμή αυτό το γεγονός, το Xalazi.gr ζητάει τη γνώμη των χρηστών του διαδικτύου. Πείτε τη γνώμη σας για την ιστοσελίδα μας και βοηθήστε μας να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Για να απαντήσετε στην έρευνα κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας

Διαβάστε επίσης