Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

00:20 | 21 Ιουνίου 2018
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Θα βγει το όνειρο αληθινό;

δημοσίευση στις 18/12/2016 17:59
Θα βγει το όνειρο αληθινό;

Η εμμονή του Αντικυκλώνα έβαλε την Ελλάδα στην… κατάψυξη!

Η καιρική απραξία συνεχίζεται για ακόμη μια εβδομάδα στην Ευρώπη, καθώς ένας Αντικυκλώνας έχει μουλαρώσει και… δεν λέει να φύγει με τίποτα, εμποδίζοντας εδώ και 20 πλέον ημέρες, οποιαδήποτε καιρική δραστηριότητα στην Γηραιά Ήπειρο. Ο Αντικυκλώνας αυτός, φυσικά έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τη χώρα μας, καθώς μεγάλο μέρος της Ελλάδας παραμένει σε κλοιό καλοκαιρίας, με εξάιρεση τα Ανατολικά.

Το παράδοξο (;) της υπόθεσης, είναι πως παρά το γεγονός ότι υπάρχει καιρική απραξία στην Ευρώπη, η θέση που βρίσκεται ο Αντικυκλώνας έχει βάλει τη χώρα μας στην κατάψυξη, καθώς ευνοείται η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών, με αποτέλεσμα εδώ κα αρκετές εβδομάδες, ο υδράργυρος να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα μέσα στην εβδομάδα, περιμένουμε την … τέταρτη κατά σειρά ψυχρή εισβολή!!!

Μεγάλη ανατροπή έχουμε λοιπόν στα προγνωστικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να… φυσήξει Βοριάς από το Νοτιά!!! Φυσικά και κάνουμε λογοπαίγνιο με την καιρική ανατροπή, καθώς οι Νοτιάδες που περιμέναμε αυτή την εβδομάδα, εν τέλει θα γίνουν Βοριάδες! Παράλληλα, δυστυχώς θα συνεχιστεί η ανομβρία σε μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς δεν θα έρθουν οι αναμενόμενες βροχές στα πεδινά, που είχαμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο μας.

Δεν θα καταφέρει το Χαμηλό Βαρομέτρικο στη Μεσόγειο να... εισέλθει στην Ελλάδα

xamspain

Δυστυχώς δεν θα έρθουν αυτή την εβδομάδα ούτε τα χιόνια στο σύνολο των βουνών μας, τα οποία θα έδιναν μια ανάσα στα Χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας. Ο Αντικυκλώνας παραμένει ζωντανός, παρόλο που τα στοιχεία ήθελαν να υποχωρούσε, ανοίγοντας το δρόμο στα χαμηλά βαρομετρικά να δώσουν στη χώρα μας το πολυπόθητο νερό! Στον αντίποδα, η ανατροπή γίνεται με... νέα ψυχρή εισβολή στα Ανατολικά τμήματα της Ελλάδας, από την  Τετάρτη και μετά!

Βέβαια, το αρνητικό στην όλη υπόθεση μέχρι στιγμής, είναι πως αυτές οι ψυχρές εισβολές δεν συνοδεύονται από αξιόλογα ποσά υετού, οπότε και τα χιόνια που σημειώνονται στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, έχουν γενικά ασθενές χαρακτήρα, ενώ είναι απορίας άξιον πως δεν έχουν καταφέρει με τόσες ευκαιρίες, να χιονιστούν και πεδινές περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας.

Στον αντίποδα, η Δυτική και Βόρεια Ελλάδα θα συνεχίσει να απολαμβάνει καλές καιρικές συνθήκες έως τα Χριστούγεννα, σε αντίθεση με την Ανατολική Ελλάδα η οποία θα δεχτεί και αυτή την εβδομάδα, χιονοπτώσεις σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο! Αυτό που εξετάζεται όμως αυτή τη στιγμή, πάνω απ’ όλα, είναι οι αντοχές που έχει ακόμη αυτός ο Αντικυκλώνας που αγκαλιάζει την Ευρώπη, παρά το εάν χιονίσει στα Ανατολικά πεδινά!!!

Aνατροπή με... νέα ψυχρή εισβολή την Τετάρτη στα Ανατολικά της χώρας μας

psixranea

Εάν εξακολουθήσει έτσι ο καιρός, τότε ίσως δούμε τον Αντικυκλώνα να μας πηγαίνει έως την Πρωτοχρονιά. Όμως εάν συμβεί τελικά αυτό, η Ανατολική Ελλάδα θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την επίδραση ψυχρών καταβάσεων, με το θερμόμετρο να παραμένει σε χειμωνιάτικα επίπεδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και εδώ έρχεται το γαμώτο της υπόθεσης. Καίμε τσάμπα πετρέλαιο βρε αδελφέ, χωρίς να έχουμε δει έστω και μια νιφάδα στα πεδινά!

Όπως και να έχει, παρά το γεγονός ότι για το σύνολο της χώρας είναι ένας χαμένος Δεκέμβριος, στον αντίποδα στα Ανατολικά τμήματα καραδοκούν συνθήκες που θα μπορούσαν να δώσουν, έστω ασθενείς χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές, όσο τουλάχιστον έχουμε ευκαιρίες. Η τέταρτη προσπάθεια που θα δούμε μέσα στην εβδομάδα, ίσως καταφέρει κάτι καλύτερο. Τώρα εάν μέχρι το τέλος του χρόνου ακολουθήσει και... πέμπτη, μένει να το δούμε.

Θα καταφέρει τελικά να πραγματοποιηθεί το όνειρο κάθε χιονόφιλου, που θέλει το χιόνι έξω από την πόρτα του; Για τους Ανατολικούς το όνειρο παραμένει ζωντανό, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα που έχει χαθεί κάθε ελπίδα έως τα Χριστούγεννα. Το τι θα γίνει από εκεί και μετά, παραμένει… άγνωστο. Ο χειμώνας πάντως είναι μπροστά μας και… ίσως να κρύβει ευχάριστες αλλά και... δυσάρεστες εκπλήξεις!!!

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας


Διαβάστε επίσης