Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

22:55 | 28 Σεπτεμβρίου 2020
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Η φθινοπωρινή επιρροή του La Nina θα επεκταθεί έως το χειμώνα 2021

δημοσίευση στις 02/09/2020 00:47
Η φθινοπωρινή επιρροή του La Nina θα επεκταθεί έως το χειμώνα 2021

Η τρέχουσα ανάλυση δείχνει ψυχρότερα από τα φυσιολογικά νερά

Το καλοκαίρι έχει πλέον τελειώσει, με τα παγκόσμια καιρικά μοτίβα να μπαίνουν σταδιακά σε φθινοπωρινή κατάσταση. Φέτος θα έχουμε την επίδραση από την αναπτυσσόμενη φάση La Nina ENSO, στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό. Τα προγνωστικά μοντέλα προβλέπουν αυτήν την παγκόσμια επιρροή, επεκτείνοντάς την μέχρι τον επόμενο χειμώνα! Η ενίσχυση της La Nina, θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού, για τους επόμενους 6 μήνες.

Κάθε φάση ENSO έχει διαφορετική επίδραση στον τροπικό καιρό και την κυκλοφορία και επηρεάζει έτσι τον καιρό παγκοσμίως. Μια συγκεκριμένη φάση (ζεστή / κρύα) συνήθως αναπτύσσεται γύρω στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο και μπορεί να διαρκέσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, ή ακόμη και έως δύο χρόνια! Η θερμή φάση ENSO ονομάζεται El Nino και η ψυχρή φάση ονομάζεται La Nina. Η φάση ENSO καθορίζεται από τις ανωμαλίες θερμοκρασίας στον τροπικό Ειρηνικό.

Η τρέχουσα ανάλυση δείχνει ψυχρότερα από τα φυσιολογικά νερά (La Nina) στις περιοχές ENSO. Παρακάτω η εικόνα δείχνει την ψύξη του τροπικού Ειρηνικού από τους ανατολικούς ανέμους και την ανάπτυξη του La Nina. Μπορείτε να δείτε ακριβώς πώς οι ανατολικοί άνεμοι, ψύχραιναν τα ανώτερα επίπεδα του ωκεανού, από Μάιο έως Σεπτέμβριο.

λα

Αυτοί οι άνεμοι μπορούν να ενισχύσουν ή να τροποποιήσουν τα ρεύματα της επιφάνειας του ωκεανού, δημιουργώντας το φαινόμενο ανοξείδωτου, καθώς τα κρύα νερά ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Μπορούμε να δούμε ότι η κύρια ψύξη ξεκίνησε το καλοκαίρι και πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Η φάση La Nina θα συνεχιστεί μέχρι το χειμώνα 2020/2021, ενώ αναμένεται να αρχίσει να εξασθενεί στην Άνοιξη του 2021. Συνοψίζοντας, λοιπόν... Η φθινοπωρινή πρόβλεψη για το 2020:

Η Ευρώπη θα έχει θερμότερες από τις μέσες θερμοκρασίες, στο μεγαλύτερο μέρος της. Η εξαίρεση θα μπορούσε να είναι οι νότιες ή νοτιοανατολικές περιοχές. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν κρύα μέτωπα και ψυχρότερες μέρες. Απλώς υπονοεί ότι τα συχνά κρύα μέτωπα και η ψυχρότερη μάζα αέρα, δεν θα επικρατούν στην ήπειρο.

Κανονικές έως ξηρότερες συνθήκες αναμένονται στην ηπειρωτική Ευρώπη. Οι Βρετανικές Νήσοι και η Σκανδιναβία θα μπορούσαν να έχουν πιο άστατο φθινόπωρο, καθώς το αεριωθούμενο ρεύμα, εγκαθίσταται πάνω από αυτές τις περιοχές, φέρνοντας πιο φθινοπωρινό καιρό, με αρκετά έντονα καιρικά συστήματα κακοκαιρίας.

Πηγή: severe-weather.eu

Διαβάστε επίσης