Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

23:06 | 28 Σεπτεμβρίου 2020
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Νεότερα για την τροπική καταιγίδα ''Cassilda''

δημοσίευση στις 16/09/2020 11:33
Νεότερα για την τροπική καταιγίδα ''Cassilda''

Πιθανή η εξέλiξη του συστήματος σε Μεσογειακό κυκλώνα

Ένα οργανωμένο σύμπλεγμα καταιγίδων που σχηματίστηκε κατά μήκος των ακτών της Λιβύης, την Τρίτη το πρωί 15 Σεπτεμβρίου, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να το δούμε να σχηματίζεται σε μεσογειακό τροπικό κυκλώνα την Πέμπτη, με το όνομα Cassilda. Με βάση τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αυξημένη είναι πλέον η πιθανότητα το σύστημα αυτό να σκάσει στη Δυτική Ελλάδα το πρωί της Παρασκευής.

Με βάση τα μοντέλα πρόβλεψης, αναμένεται επιπλέον ενίσχυση του συστήματος τις επόμενες 2 ημέρες, καθώς το σύστημα θα κινείται πάνω από το Ιόνιο Πέλαγος. Το πιθανό είναι ότι η Cassilda θα μπορούσε να επηρεάσει τη Δυτική Ελλάδα, από το βράδυ της Πέμπτης έως το μεσημέρι της Παρασκευής και εν συνεχεία έως την Κυριακή, τμήματα της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, αφήνοντας ανεπηρέαστει τη Βόρεια - Βορειοανατολική χώρα.

medicane

Ο μακροχρόνιος καλοκαιρινός καιρός στην περιοχή της Μεσογείου, έχει ζεστάνει σημαντικά τα θαλάσσια νερά. Οι θερμοκρασίες που παρατηρούνται στην περιοχή που βρίσκεται το χαμηλό, που προσεγγίζουν τους 28 βαθμούς, παρατηρούνται σε όλη τη νότια Μεσόγειο, στο Ιόνιο Πέλαγος και στο Αιγαίο. Ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες τις τάξεως των 30 βαθμών, παρατηρούνται στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα ζεστά νερά της Μεσογείου, αποτελούν σημαντικό παράγοντα ενισχύσεως τέτοιων συστημάτων καταιγίδας κατά τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες. Όσο υψηλότερες είναι οι θερμοκρασίες της θάλασσας, τόσο περισσότερη ενέργεια τροφοδοτείται στις καταιγίδες αυτές, που βρίσκουν ενίοτε ευνοϊκό έδαφος να μεταπηδήσουν σε τροπικά συστήματα ή medicane. Από το καιρικό μοτίβο στην Ευρώπη, αναδυκνείεται ο εξαιρετικά ζεστός καιρός αυτήν την εβδομάδα.

medicane

Η πρόβλεψη θερμοκρασίας στο επίπεδο των 850 mbar, υποδηλώνει τα κλασικά χαρακτηριστικά κυκλώνα θερμού πυρήνα, για το εν λόγω χαμηλό που διερευνούμε. Τα παγκόσμια μοντέλα υπονοούν έναν σχηματισμό κυκλώνα θερμού πυρήνα, ταξιδεύοντας από τη νότια Μεσόγειο προς την Ελλάδα. Οι συνθήκες και η περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος αυτού, πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Ο σχηματισμός ενός ισχυρού medicane ή τροπικής καταιγίδας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη εξέλιξη του συστήματος κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, η οποία θα είναι καθοριστική.

Τροπική καταιγίδα σχηματίζεται Νοτιοδυτικά της χώρας μας και θα μας απασχολήσει από το απόγευμα της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στα Δυτικά, Κεντρικά και Νότια τμήματα της χώρας. Κυριά χαρακτηριστικά της επερχόμενης σοβαρής επιδείνωσης του καιρού θα είναι: έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 9 – 12 μποφόρ καθώς επίσης και εμφάνιση ανεμοστροβίλων – υδροστροβίλων.

medicane

Τονίζεται ιδιαίτερα πως η επερχόμενη κακοκαιρία είναι σε θέση να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα ή ακόμη και απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Ιόνιο, τη Στερεά και την Πελοπόννησο. Οι παραπάνω περιοχές θα δεχθούν μεγάλα ύψη βροχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα στο Σαββατοκύριακο, σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να προκύψουν ισχυρά φαινόμενα και για τις εξής περιοχές: Εύβοια, Σποράδες, Αττική, Κυκλάδες. Ωστόσο θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

To Mετεωρολογικό Κέντρο Mεσογειακών Kυκλώνων, προέβη νωρίτερα στην εξής ανακοίνωση: Ο Κυκλώνας ''Cassilda'' αναμένεται να εξελιχθεί σε μια σοβαρή θύελλα με τροπικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για το πρώτο χαμηλό της σαιζόν με τροπικά χαρακτηριστικά και αναμένεται να βρεθεί στη Νότια Πελοπόννησο την Παρασκευή το πρωί. Στον παραπάνω χάρτη, απεικονίζεται η επικρατέστερη πορεία του, όπως την καταγραφεί το Μεσογειακό Κέντρο Κυκλώνων.

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας