Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

13:53 | 19 Απριλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Kρύο και χιόνι φέρνει ο χειμώνας!

δημοσίευση στις 24/08/2020 20:54
Kρύο και χιόνι φέρνει ο χειμώνας!

Αυτές είναι οι τάσεις των μοντέλων καιρού για την Ευρώπη

Στο Νότιο Ημισφαίριο είναι Χειμώνας και καταγράφονται ασυνήθιστα αντίξοες καιρικές συνθήκες, ασυνήθιστες χιονοπτώσεις και έντονα κρύα κύματα, που απελευθερώνονται από την Αρκτική. Αλλά στο ημισφαίριο μας, ο χειμώνας είναι πολύ πιο περίπλοκος. Οι παράγονταες που κάνουν το χειμώνα μας περίπλοκο είναι πολλοί. Στη Βόρεια Αμερική, το κρύο προέρχεται από τα βορειοδυτικά και είναι συχνό, επειδή οι κρύες περιοχές εκτείνονται πάνω από τον Καναδά. Στην Ευρώπη, στα ίδια γεωγραφικά πλάτη με τον Καναδά, έχουμε τον Ατλαντικό Ωκεανό ο οποίος ως θάλασσα, μετριάζει το κλίμα το χειμώνα.

Παράλληλα υπάρχει το Gulf Stream που παίζει και αυτό το ρόλο του. Στην Ιταλία υπάρχει επίσης η Μεσόγειος με πολύ ήπια νερά σε σχέση με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Γι' αυτό και το κρύο δίνει σκληρή μάχη για να κατηφορίσει στη Μεσόγειο και κυρίως στην Ιταλία και την Ελλάδα. Το μεγάλο και έντονο κρύο στην Ευρώπη, προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία, ή ακόμα καλύτερα από τη Σιβηρία ή τη Ρωσική Αρκτική. Προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τις τάσεις των διαφόρων μαθηματικών μοντέλων για τον επερχόμενο χειμώνα.

Ψάξαμε στοιχεία για αυτές τις προβλέψεις στις εποχικές προβολές 3 διεθνών μετεωρολογικών κέντρων: της Ευρώπης, της Αμερικής και του Καναδά.Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που αναλύσαμε, ο N.A.O. τον επόμενο χειμώνα, ειδικά στο πρώτο μέρος, θα έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι αρνητικός. Αυτό για την Ευρώπη θα ήταν πρόδρομος για έναν σκληρό και χιονισμένο χειμώνα. Προσοχή όμως, τα κλιματολογικά πρότυπα συμπεριφοράς, έχουν πολύ κακή αξιοπιστία μακροπρόθεσμα.

winder

Εάν ο Ν.Α.Ο. είναι αρνητικός, αυτό ευνοεί την εισβολή διαταραχών στην κεντρική Μεσόγειο, με συναφείς εισβολές ψυχρού αέρα από την Αρκτική. Αυτό μπορεί επίσης να προέλθει από τη Ρωσική Αρκτική και να περάσει από τις ηπειρωτικές ευρωπαϊκές περιοχές και ως εκ τούτου να ευνοεί το χιόνι, ειδικά στις περιοχές της Μεσογείου, όπου συνήθως σχηματίζονται χαμηλά βαρπμετρικά. ΤΟ ΚΑΝΑΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ προβλέπει αρνητικές ανωμαλίες στην Κεντρική και Βόρεια Ιταλία, με πάνω από τον μέσο όρο βροχοπτώσεων.

Αυτό θα ευνοούσε τις χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα σε αυτές τις περιοχές, με πολύ χιόνι την έναρξη της σεζόν στις Άλπεις. Περισσότερες πιθανότητες φαίνεται να υπάρχουν για την περιοχή της Ελλάδας από το Δεκέμβριο και μετά, να επηρεαστεί από έντονα κρύα και αρκετές χιονοπτώσεις. Εάν αυτό το σενάριο ευνοήσει και πεδινές περιοχές, είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος. Μην ξεχνάμε, πως η περιοχή της Ελλάδας, σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, κατακλύζεται από βουνά στο μεγαλύτερο ποσοστό της.

Το να δούμε χιόνια, αλλά κατά βάση από τα 600 μέτρα και πάνω, σαφέστατα είναι κάτι που δεν θα μας παραξενέψει και... σίγουρα, ένα τέτοιο σενάριο θα έδινε έναν βαρύ χειμώνα στην Ελλάδα, καθώς θα έπεφταν πολλές βροχές στα πεδινά και τις θαλάσσιες περιοχές. Οι πιθανότητες για αυτό το σενάριο είναι πολύ αυξημένες, από το δεύτερο 10ήμερο του Ιανουαρίου έως και τα μέσα Φεβρουαρίου. Όλα αυτά όμως είναι απλώς σενάρια και μάλιστα… μακρινά. Σε κουβέντα να βρισκόμαστε! Οπότε, ας απολαύσουμε τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού, γιατί όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, το φθινόπωρο βιάζεται να έρθει!





Διαβάστε επίσης