Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

18:24 | 20 Ιουνίου 2018
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Γιατί τρελάθηκαν οι καιρικές προβλέψεις;

δημοσίευση στις 13/12/2016 03:21
Γιατί τρελάθηκαν οι καιρικές προβλέψεις;

απάντηση στα ανυπόστατα δημοσιεύματα για επερχόμενο χιονιά...

Μεγάλη ανατροπή έχει επέλθει στο καιρικό σκηνικό της Ευρώπης, καθώς ένας πολύ ισχυρός Αντικυκλώνας έχει ‘’κολλήσει’’ στην Κεντρική Ευρώπη, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει να εισέρθουν στην Γηραιά Ήπειρο χαμηλά βαρομετρικά από τον Ατλαντικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εδώ και 10 ημέρες να επικρατεί στην Ευρώπη παρατεταμένη περίοδο καλοκαιρίας, κάτι το οποίο συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Ο φετινός Δεκέμβριος είναι ο δεύτερος άνομβρος κατά σειρά, καθώς πέρσι τέτοια εποχή βιώσαμε παρατεταμένη περίοδο καλού καιρού, με θερμοκρασίες που προσέγγιζαν τους 24 βαθμούς Κελσίου ενώ δεν είχε πέσει στάλα βροχής όλο το μήνα. Φέτος, ο μήνας αυτός στο μόνο που διαφέρει από τον περσυνό είναι στις θερμοκρασίες, αφού κατά περιόδους ευνοείται η κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών στη χώρα μας.

Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να δούμε για ποιο λόγο συμβαίνει ένας χαμός στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες, ότι έρχεται μεγάλος χιονιάς στη χώρα μας αυτή την εβδομάδα και μάλιστα.. ιστορικός!!! Το όλο κακό ξεκινά με τη θέση που έχει λάβει ο Αντικυκλώνας στην Ευρώπη, ο οποίος επιτρέπει να κατέρχονται στη χώρα μας από τα Βορειοανατολικά, πολύ ψυχρές αέριες μάζες.

Αντικυκλώνας εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη και θα παραμείνει έως τα Χριστούγεννα

antchristmas

Αρκετοί προγνώστες ή διάφορες καιρικές σελίδες αμφιβόλου ποιότητος και εγκυρότητας, μένουν στην επιφάνεια και δεν εμβαθύνουν την ανάλυση των στοιχείων. Μένουν δηλαδή στο ότι έρχεται κρύο, άρα και… χιόνι! Αυτό φυσικά είναι λάθος και ο ντόρος γίνετε κυρίως για περισσότερα κλικ σε αυτές τις ιστοσελίδες. Ο συγκριμένος τύπος καιρού που θα επικρατήσει για πολλές ημέρες ακόμη (αρκετά πιθανό έως και τα Χριστούγεννα), δεν ευνοεί την εκδήλωση βροχών ή χιονοπτώσεων.

Εξαίρεση αποτελούν τα Ανατολικά της χώρας μας, όπου ενίοτε μπορούν να σημειωθούν ασθενή φαινόμενα. Το σύνολο της χώρας ωστόσο, έχει και... θα εξακολουθεί να έχει σχετικά καλό καιρό, καθώς από τη μια δεν μπορούν να εισέρθουν στη χώρα μας χαμηλά βαρομετρικά, άρα απουσιάζει το δυναμικό αίτιο, ενώ από την άλλη οι ψυχρές αέριες μάζες που μας έρχονται από τα Βορειοανατολικά της Ευρώπης, είναι κατά βάση ξηρές και επικρατεί το γνωστό... ξεροβόρι.

Εδώ όμως γίνεται το δεύτερο λάθος από μερικούς προγνώστες. Καθώς αυτές οι αέριες μάζες εισέρχονται το Αιγαίο εμπλουτίζονται με υδρατμούς, οπότε και παράγονται νεφώσεις, οι οποίες μπορούν να δώσουν κάποια φαινόμενα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν δυναμική και έχουν κατά βάση ασθενές χαρακτήρα, καθώς δεν υπάρχει καμία υποστήριξη από κάποιο δυναμικό αίτιο. Από την άλλη, αυτές οι νεφώσεις δεν μπορούν να εισέρθουν σε όλη τη χώρα.

Η περίπτωση που αναλύσαμε παραπάνω απεικονίζετε για την Τρίτη 13/12/16

ietostriti

Αυτά τα νεφικά συστήματα μπορούν να επηρεάσουν μόνο την Ανατολική Ελλάδα, από το ύψος του Βόλου και Νοτιότερα και συγκεκριμένα στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και  τη Βόρεια Κρήτη. Σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, ο Αντικυκλώνας που επικρατεί προκαλεί ηλιοφάνεια με ενίοτε κάποιες συννεφιές. Τώρα όσον αφορά τα χιόνια, η κάθοδο των ψυχρών αερίων μαζών δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι έρχονται και... χιόνια στις Ανατολικές περιοχές.

Οριακά, για την ώρα, οι θερμοκρασίες επιτρέπουν στην καλύτερη περίπτωση χιονόνερο στα πεδινά, με εξαίρεση τα παραθαλάσσια τμήματα που έχουμε βροχή, με κατά βάση ασθενές χαρακτήρα, καθώς όπως είπαμε απουσιάζει το δυναμικό αίτιο. Καλό είναι λοιπόν οι ιστοσελίδες προς χάριν των κλικ, να μην βγάζουν τρελά και φαντασμένα σενάρια, επειδή κάποιοι χάρτες γίνονται μπλε από το... κρύο. Το κρύο από μόνο του δεν φτάνει για να χιονίσει!!!

Το χιόνι είναι μια δύσκολη υπόθεση, ειδικά για την περιοχή των Αθηνών. Μάλιστα κάποιες ιστοσελίδες προς χάριν των κλίκ, έχουν βγάλει και χάρτες με εκατοστά στρωμένου χιονιού μέσα στην εβδομάδα, με το χιόνι στο Σύνταγμα να φτάνει ακόμη και τα 25 εκατοστά, όπως γράφουν ορισμένες σελίδες αμφιβόλου ποιότητος!!! Αν είναι ποτέ δυνατόν, να ισχυρίζονται ορισμένοι τέτοια πράγματα!!!

Οι θερμοκρασίες που θα επικρατούν τo Σάββατο δεν επιτρέπουν χιόνι στα πεδινά

tembedafos

Την ώρα μάλιστα που η χώρα μας βρίσκεται υπό την επίδραση ισχυρού Αντικυκλώνα, ο οποίος μπορεί να μας πάει έτσι μέχρι τα Χριστούγεννα, οι πιθανότητες να χιονίσει σε μεγάλο μέρος της χώρας είναι... μηδαμινές και εάν αυτό τελικά συμβεί, θα αφορά κυρίως τα ορείνα και ημιορεινά τμήματα, έως τα 600 - 800 μέτρα υψόμετρο, με κατά βάση ασθενείς χιονοπτώσεις!!! Υπάρχουν λοιπόν αυξημένες πιθανότητες, ο φετινός Δεκέμβριος όπως και ο περσινός, να βγει άνομβρος!!!

Φέτος μάλιστα ίσως μας βγει ο ποιο άνομβρος πανευρωπαϊκά, αφού σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης δεν έχει πέσει σταγόνα βροχής!!! Τώρα όσον αφορά τη χώρα μας, μέχρι τα Χριστούγεννα η Ελλάδα θα ευνοείται από ψυχρές εισβολές. Τώρα αν αυτές φέρουν χιόνι, είναι κάτι που μένει να αποδειχτεί. Για αυτή την εβδομάδα πάντως, οι όποιες εκτιμήσεις έχουν γίνει για χιόνια στα πεδινά, είναι άτοπες. Όσο για το μέλλον… αβέβαιο εστί το μέλλον. Δεν είμαστε ούτε μαντείο των Δελφών, ούτε χαρτορίχτρες...

Εμείς εδώ στο Xalazi.gr πρώτη προτεραιότητα βάζουμε την σωστή ενημέρωση. Ενίοτε φυσικά θα υπάρχουν και αστοχίες στην πρόγνωση του καιρού, καθώς ο άνθρωπος δεν έχει φτάσει στο σημείο να προβλέψει τη φύση 100%. Εάν είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο, ίσως είχαμε ένα υπερόπλο στα χέρια μας και να το χρησιμοποιούσαμε για κακό, παρά για καλό. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε τα στραβά μάτια, σε ολοφάνερα αποτυχημένες προγνώσεις, με μόνο και απώτερο σκοπό τη συλλογή μερικών κλικ!!!

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας

Πηγή χαρτών: Περιοχικό μοντέλο Xalazi.gr

Πηγή εικόνας τίτλου: Severe Weather Europe


Διαβάστε επίσης