Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

00:17 | 21 Ιουνίου 2018
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Αναλυτική πρόγνωση καιρού έως το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου

δημοσίευση στις 11/12/2016 12:49
Αναλυτική πρόγνωση καιρού έως το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου

μια αρκετά κρύα εβδομάδα ανοίγεται μπροστά μας...

Με Ανοιξιάτικες διαθέσεις ξεκίνησε η νέα εβδομάδα, καθώς ο Αντικυκλώνας που επηρεάζει την περιοχή μας, προκαλεί αίθριο καιρό και έχει ανεβάσει τη θερμοκρασία, κυρίως το μεσημέρι. Τις πρωινές και νυχτερινές ώρες ωστόσο, το κρύο παραμένει. Καθώς ανοίγεται μπροστά μας το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ερχόμαστε όλο και ποιο κοντά στην έλευση του χειμώνα, ο οποίος ξεκινά στις 21 Δεκεμβρίου.

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου αναμένεται να αρχίσει σταδιακή μεταβολή του καιρού. Νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα Δυτικά και Νότια, με λίγες βροχές στο Νότιο Ιόνιο και την Κρήτη. Από το απόγευμα, θα αρχίσει πτώση της θερμοκρασίας. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται από την περιοχή μας να περάσει το… πολικό express, το οποίο έχει κατεύθυνση την Τουρκία και μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες, με τη θερμοκρασία να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, τουλάχιστον έως το Σάββατο.

Όμως θα υπάρχει μια μεγάλη αντιφατική εικόνα στον καιρό, καθώς θα επικρατήσει… ήλιος με δόντια!!! Από τη μια λοιπόν, μπορεί να έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στη Βόρεια Ελλάδα τους 3 με 5 βαθμούς Κελσίου, τους 10 με 13 βαθμούς στην Δυτική Ελλάδα και τους 5 με 7 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα, ωστόσο δεν αναμένονται καιρικά φαινόμενα βροχών ή χιονοπτώσεων, καθώς θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές!

Ο συνδιασμός του Αντικυκλώνα με το Χαμηλό φέρνει το πολικό express στην Ελλάδα

xamtoyrkia

Ωστόσο σε ένα μικρό γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, αναμένεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές στα παραθαλάσσια πεδινά, χιονόνερο στα υπόλοιπα πεδινά και ασθενείς νιφαδοπτώσεις στις ορεινές περιοχές. Όμως αναμένεται αυτά τα φαινόμενα να σημειωθούν για λίγη ώρα, καθώς πολύ γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα επέλθει ξαστεριά και εν συνέχεια... ηλιοφάνεια.

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου από τις πρωινές ώρες σε όλη τη χώρα θα επικρατεί ηλιοφάνεια. Ωστόσο καθώς θα πηγαίνουμε προς το απόγευμα, θα αναπτυχτούν νεφώσεις στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη. Προς το βράδυ, λίγες ασθενείς βροχές στα σημειωθούν στα πεδινά.

Σταδιακά ασθενείς νιφαδοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των παραπάνω περιοχών, ωστόσο  να τονίσουμε σε αυτό το σημείο, πως πολύ γρήγορα μέσα στη νύχτα προς Τετάρτη θα επέλθει βελτίωση του καιρού στην Ανατολική Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά, με τα φαινόμενα να περιορίζονται στην Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη, όπου αναμένεται να σημειώσουν πρόσκαιρη έξαρση, κυρίως στην Ανατολική πλευρά της Εύβοιας, με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και στα ημιορεινά.

Bροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά από αργά το βράδυ της Τρίτης

tritibrdi

Όσων αφορά την Αττική σε γενικές γραμμές θα έχουμε νεφώσεις την Τρίτη και διαστήματα με σχετικά καλύτερο καιρό, όμως αναμένονται τις βραδινές ώρες της Τρίτης, λίγες ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα Βόρεια και Ανατολικά του Νομού, ενώ λίγες ασθενείς κατά βάση νιφαδοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα, με τον Κιθαιρώνα να δέχεται πρόσκαιρες νιφαδοπτώσεις και σε ημιορεινές περιοχές έως τα 700 - 800 μέτρα, ενώ η Πάρνηθα έως τα 1000 μέτρα. Γρήγορα όμως, έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, ο καιρός θα βελτιωθεί.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη παρά το ότι υπήρξαν προγνώσεις στο διαδίκτυο την προηγούμενη εβδομάδα, από άλλες σελίδες για χιονοπτώσεις, ακόμη και στο κέντρο της πόλης, αυτά τα δημοσιεύματα ήταν ανυπόστατα καθώς αναμένεται καλός, αλλά κρύος καιρός στη συμπρωτεύουσα, με παγετό τη νύχτα ειδικά στις γύρω περιοχές. 

Να έρθουμε τώρα ξανά στο σύνολο της χώρας. Πριν προλάβουν τα φαινόμενα να σταματήσουν στην Ανατολική Ελλάδα, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, θα σημειωθεί χιονόνερο στα πεδινά της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, με εξαίρεση τα παραθαλάσσια τμήματα. Όσον αφορά την Εύβοια και την Κρήτη, αναμένονται χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Εύβοια και σε ημιορεινές περιοχές. Ωστόσο γρήγορα τα φαινόμενα θα περιοριστούν ακόμη Νοτιότερα.

Kαλός πλέον ο καιρός την Τετάρτη σε μεγάλο μέρος της χώρας με εξαίρεση την Κρήτη

tetartiilios

Στην περιοχή της Κρήτης θα περιοριστούν για λίγες ακόμη ώρες τα καιρικά φαινόμενα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα έχει βελτιωθεί από νωρίς το πρωί, οπότε και μέχρι τις πρώτες  ώρες της Τετάρτης θα επικρατήσει πλέον ηλιοφάνεια σε όλες τις παραπάνω περιοχές, με εξαίρεση τη Βόρεια Κρήτη, όπου μέχρι το μεσημέρι θα εξακολουθεί να δέχεται ασθενείς βροχές στα πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. 

Την Τετάρτη και την Πέμπτη πλέον η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους 2 με 4 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, τους 7 με 10 στη Δυτική Ελλάδα και τους 6 με 9 βαθμούς στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα. Από θέμα καιρικών φαινομένων θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, με αραιές νεφώσεις.  Ήλιος με… δόντια λοιπόν και την Τετάρτη, αλλά και την Πέμπτη.

Το σκηνικό του καιρού θα παραμείνει το ίδιο έως την Παρασκευή, με τον υδράργυρο σημειώνει μικρή άνοδο, αγγίζοντας τους 8 με 9 βαθμούς στα Βόρεια και τους 11 με 13 στην υπόλοιπη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί σε μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, εξαιτίας της ξαστεριάς που θα επικρατεί.

Kαλός καιρός την Πέμπτη αλλά... με αρκετό κρύο σύμφωνα με το περιοχικό μας μοντέλο

pemptiilios

Την Παρασκευή και το Σάββατο η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί με κρύο, καθώς πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί από το βράδυ της Παρασκευής, η οποία θα συνεχιστεί και το Σάββατο. Μια εβδομάδα λοιπόν πριν την… επίσημη έναρξη του χειμώνα, ο καιρός κρυώνει αρκετά, θυμίζοντας μας πως ο χειμώνας έρχεται και... μάλλον με κρύες διαθέσεις, σε σχέση πάντα με την περσινή χρονιά που απουσίασε τελείως, φέρνοντας σε απόγνωση τους αγρότες που περίμεναν το πολυπόθητο νερό!!!

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, αν και η χώρα μας έως την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου θα βρεθεί υπό την επίδραση πολύ ψυχρών αερίων μαζών, ο καιρός θα μας προσφέρει έναν καταγάλανο ουρανό, με παροδικές συννεφιές έως τo πρωί του Σαββάτου, με εξαίρεση τα Ανατολικά τμήματα της χώρας μας, όπου θα δεχτούν εκ νέου πρόσκαιρα φαινόμενα. Προσοχή στον πρωινό παγετό.

Κλείνοντας να σας ενημερώσουμε πως καθημερινά στις 23:00 το βράδυ στο Radio Xalazi, το πρώτο καιρικό ραδιόφωνο της χώρας, θα αναλύουμε διεξοδικά το καιρό των επόμενων ημερών. Ποια τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και πως προσεγγίζουν το θέμα οι μετεωρολόγοι? Κάθε βράδυ στο Radio Xalazi αναλύουμε και σχολιάζουμε τον καιρό. Για σύνδεση ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Aφιερωμένο σε όσους έταζαν χιόνια και σε πεδινές περιοχές...

fantezi

Επιμέλεια- Πρόγνωση: Πολυχρόνης Κώστας


Διαβάστε επίσης