Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

01:49 | 27 Νοεμβρίου 2020
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Bροχερό 48ωρο σε όλη τη χώρα!

δημοσίευση στις 25/03/2020 19:34
Bροχερό 48ωρο σε όλη τη χώρα!

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας...

Mεταβολή παρουσιάζει ο καιρός στη χώρα μας με βαριά συννεφιά και σταδιακά βροχές. Βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Σικελίας θα επηρεάζει τον καιρό της χώρας μας έως τις βραδινές ώρες της Παρασκευής με βροχές, σποραδικές καταιγίδες, χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά καθώς και ισχυρούς ανέμους. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία δεν διαφαίνεται σημαντική βελτίωση του καιρού το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η πιθανότητα να μας επηρεάσουν εκ νέου χαμηλά βαρομετρικά, παραμένει ζωντανή, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε νέα μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή μας, στο πρώτο πενθήμερο του Απριλίου. Ο χειμώνας, λίγο πριν φύγει, ίσως αποφάσισε να μας κλείσει πονηρά το... μάτι!

Κλείνοντας το δελτίο μας, να δούμε και μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση. Ο κορωνοϊός έχει και μερικές απρόσμενες παρενέργειες. Η σημαντική μείωση των πτήσεων των αεροσκαφών λόγω της πανδημίας και η μείωση των ατμοσφαιρικών παρατηρήσεων που παρέχονται στα κέντρα πρόγνωσης καιρού, έχουν ως συνέπεια να γίνονται λιγότερο ακριβείς οι μετεωρολογικές προγνώσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο αριθμός των αεροπορικών παρατηρήσεων πάνω από την Ευρώπη, που έλαβε και χρησιμοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF), έχει μειωθεί σημαντικά κατά 65% μεταξύ 3 και 23 Μαρτίου, ενώ διεθνώς η αντίστοιχη μείωση ήταν περίπου 42%. Ο αριθμός των παρατηρήσεων και η γεωγραφική κάλυψή τους αναμένεται να μειωθούν κι άλλο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Ένα μικρό μόνο ποσοστό αναφορών προέρχεται από φορτηγά-αεροσκάφη, που επηρεάζονται λιγότερο από τις πτήσεις επιβατών.

Το ποσοστό των αεροπορικών αναφορών στις αρχικές συνθήκες του ECMWF είναι 13%, της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) περίπου 9% και στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αγγλίας (MetOffice) είναι 8%. Υπολογίζεται ότι η αφαίρεση όλων των αεροπορικών δεδομένων θα προκαλέσει μείωση της ακρίβειας προγνώσεων έως και 15% σε χρονικό ορίζοντα επτά ημερών.

Διαβάστε επίσης