Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

18:59 | 06 Μαρτίου 2021
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Στο άγνωστο με βάρκα την... ελπίδα!

δημοσίευση στις 19/01/2020 20:31
Στο άγνωστο με βάρκα την... ελπίδα!

πέφτει λίγο ακόμη η θερμοκρασία στην Ανατολική Ελλάδα!

Χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο καταγράφηκε για πολλές περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Ελλάδας, με βαριά συννεφιά να καλύπτει και τον Αττικό ουρανό, δίνοντας βροχές στα πεδινά και χιονόνερο στα Βορειοτέρα ημιπεδινά - ημιορεινά τμήματα του Νομού. Ασθενείς νιφαδοπτώσεις σημειώθηκαν στην Πάρνηθα και το Πεντελικό όρος, ενώ έντονη παραμένει η αίσθηση του κρύου.

Εντυπωσιακά στοιχεία, η χιονόπτωση της Παρασκευής 17 Ιανουαρίου από τα 600 – 700 μέτρα της Πάρνηθας, η συνεχομένη 15η ημέρα που βρίσκεται υπό το μηδέν η περιοχή της Φλώρινας, αλλά και η συνέχιση της ηλιοφάνειας στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Το κρύο βέβαια μπορεί να είναι έντονο, αλλά στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα η καιρική μονοτονία συνεχίζεται, με έναν υπέρλαμπρο ήλιο!

Το καιρικό ενδιαφέρον όμως συνεχίζεται! Η πτώση της θερμοκρασίας των τελευταίων 48 ωρών θα έχει και συνέχεια, καθώς τη νέα εβδομάδα ο υδράργυρος θα πέσει λίγο ακόμη στην Ανατολική Ελλάδα, με τα φαινόμενα να συνεχίζονται στις ιδίες περιοχές. Στα υπόλοιπα Δυτικά και Βόρεια καμία μεταβλητότητα! Αυτά τουλάχιστον θα συμβούν έως και τις 24 Ιανουαρίου.

Από εκεί και πέρα το χάος! Οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων δίνουν και παίρνουν, τα προγνωστικά μοντέλα... μια δίνουν και μια… παίρνουν! Εδώ κολλάει το ρητό ‘’αβέβαιο εστί το μέλλον’’! Και αυτό γιατί η κίνηση τριών συστημάτων σε ταυτόχρονη σχεδόν κίνηση, επιφέρει σκαμπανεβάσματα στα προγνωστικά μοντέλα, που προσπαθούν να ψηλαφήσουν πως τελικά θα κινηθούν.

Βέβαια είναι δύσκολος ο προσδιορισμός των καιρικών αυτών καταστάσεων, σε ένα τόσο χαοτικό σύστημα όπως ο καιρός, αλλά και σε μια τόσο μακρινή προσέγγιση! Θέλει υπομονή λοιπόν και επιμονή. Για την ώρα, η ασφαλής εκτίμηση του καιρού φτάνει έως την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου. Ότι θα συμβεί από εκεί και μετά για την ώρα το ξέρει μόνο ο Θεός, η καφετζού και η χαρτορίχτρα!

Σαν μια γενική εικόνα μπορούμε να πούμε πως παραμένει η τάση να κατέλθουν ψυχρότερες αέριες μάζες στην Ανατολική – Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μαύρη θάλασσα, προς το τέλος του Ιανουαρίου. Αυτό που μένει να δούμε, είναι εάν αυτή η ψυχρή εισβολή καταφέρει να κινηθεί Νοτιότερα και να φτάσει στη χώρα μας, ή τελικά θα μας προσπεράσει! Νεότερα θα δίνονται καθημερινά Δευτέρα εώς Παρασκευή 21:00 – 00:00 το βράδυ στο πρώτο καιρικό ραδιόφωνο. Για σύνδεση με το Radio Xalazi ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας

Διαβάστε επίσης