Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

16:16 | 17 Ιουλίου 2019
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Φθινοπωρινός... Οκτώβριος!

δημοσίευση στις 01/10/2018 11:00
Φθινοπωρινός... Οκτώβριος!

ποδαρικό με σύννεφα και βροχές έκανε ο Οκτώβριος

Ποδαρικό με βροχές και φθινοπωρινές θερμοκρασίες έκανε ο Οκτώβριος, καθώς το κύμα κακοκαιρίας που απασχολεί τη χώρα μας εδώ και αρκετές ημέρες, βρίσκεται σε εξέλιξη, κυρίως στην ανατολική χώρα και το Αιγαίο. Το ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό ''Ζορμπάς'' τις πρωινές ώρες της Δευτέρας στροβιλίζεται ανατολικά των Σποράδων, κινούμενο προς το Βορειοανατολικό Αιγαίο, όπου θα φτάσει τις μεσημεριανές ώρες.

Τα εντονότερα φαινόμενα εντοπίζονται στην Εύβοια, στο Άγιον Όρος, στις Σποράδες και στη Θράκη. Στην υπόλοιπη Ανατολική και Νότια Ελλάδα τα φαινόμενα εξασθένησαν σημαντικά και πλέον οδεύουμε σε σταδιακή βελτίωση του καιρού. Μέχρι αργά το βράδυ οι βροχές θα περιοριστούν στα ανατολικότερα νησιωτικά τμήμα του Αιγαίου και στη Θράκη. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν νέα εξασθένηση και η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο.

Ο Σεπτέμβριος μας επιφύλασσε για το τέλος του ένα σημαντικό κύμα κακοκαιρίας, το οποίο για τα δεδομένα του Σεπτεμβρίου είχε να εμφανιστεί πάρα πολλά χρόνια. Εκτιμάται ότι η ένταση των ανέμων, πριν το σύστημα φτάσει στις ακτές της Ν. Πελ/νήσου έπνεαν με ταχύτητα 98 km/h και οι ριπές εκτιμώνται πάνω από 120 km/h, ενώ ο "Ζορμπάς" ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο περνώντας κοντά στην Καλαμάτα.

Πολύ μεγάλα ύψη βροχής κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έως και το απόγευμα της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα αθροιστικά ύψη βροχής που καταγράφηκαν στο Θεολόγο Φθιώτιδας με 486 χιλιοστά,  στη Ζαγορά με 281.6 χιλιοστά, στη Βατερή Ευβοίας με 276.4 χιλιοστά, στη Στενή Ευβοίας με 232.8 χιλιοστά, στου Παπάγου με 196.8 χιλιοστά.

Σφοδροί ήταν και οι άνεμοι που συνόδευαν το σύστημα. Κατά την επέλαση του Μεσογειακού Κυκλώνα, η μέση τιμή 10λεπτου στον σταθμό της Πύλου έφτασε τα 80 km/hr (10 Μποφόρ) με ριπές στα 122 km/hr. Παράλληλα οι ακτές της Νότιας Πελ/νησου δέχθηκαν μεγάλου ύψους κύματα και πλημμυρίδα, που επίσης προκάλεσαν ζημιές σε πολλές παραθαλάσσιες πόλεις και χωριά (π.χ. Καλαμάτα, Μεθώνη, Μαραθόπολη).


Διαβάστε επίσης