Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

00:17 | 21 Ιουνίου 2018
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Επικαιρότητα  > Εσωτερική

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ

δημοσίευση στις 04/01/2017 10:29
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ

πολικό ψύχος αναμένεται στην Ελλάδα το επόμενο τετραήμερο

Εντυπωσιακή και ακραία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από την Πέμπτη, αρχικά με βροχές και καταιγίδες και εν συνεχεία με χιόνια και ισχυρό παγετό, ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Αιτία η ΑΡΙAΔΝΗ, ένα χαμηλό βαρομετρικό το oποίο θα βαθυνθεί πάνω από την Ελλάδα και θα γίνει η αιτία να μεταφερθούν πολικές αέριες μάζες από τη Σκανδιναβία που θα παγώσουν την Ελλάδα!!!

Το σύστημα έχει ιδιαίτερη δυναμική και έτσι τα χιόνια θα κατέβουν και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Οι ψυχρές αέριες μάζες ξεκίνησαν ήδη το ταξίδι τους προς την Ελλάδα, περνώντας πρώτα από την Κεντρική Ευρώπη. Tην Παρασκευή θα περάσουν το κατώφλι της χώρας και ότι πέφτει από ένα σημείο και πέρα θα είναι χιόνι, ακόμη και σε πεδινές περιοχές, ωστόσο πρέπει να δούμε που θα εστιαστεί αυτός ο χιονιάς.

Tο χαμηλό βαρομετρικό Αριάδνη όπως απεικονίζεται στο προγνωστικό μας μοντέλο

xam

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, με το θερμόμετρο να κατρακυλά στους -20 βαθμούς Κελσίου. Σημαντικό είναι λοιπόν να προβείτε σε ενέργειες ώστε να θωρακιστείτε από τον παγετό. Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να προστατέψετε τα ζώα σας, οι γεωργοί τις καλλιέργειες σας, ενώ όλοι να μεριμνήσουμε ώστε να μονώσουμε εγκαίρως τους εξωτερικούς σωλήνες ύδρευσης, καθώς θα παγώσουν.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι αρκετά πιθανό να βρεθείτε αντιμέτωποι με διακοπές ρεύματος και διακοπές στην παροχή νερού. Θα υπάρξουν και δυσκολίες στην μετακίνηση σας, καθώς οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια θα μετατραπούν σε παγοδρόμια. Συνίσταται να εφοδιαστείτε με εμφιαλωμένα νερά και έξτρα τρόφιμα, ειδικά όσοι κατοικείτε σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπου περιμένουμε αποκλεισμένα χωριά.

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει αρχικώς με βροχές και καταιγίδες στα πεδινά, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Σταδιακά όμως, με την έλευση των ψυχρών αερίων μαζών οι βροχές θα μετατραπούν σε χιόνι, σταδιακά από Βορρά προς Νότο, φτάνοντας οι χιονοπτώσεις το Σάββατο μέχρι την Κρήτη! Με μικρότερη όμως διάρκεια από την αρχικώς εκτιμώμενη, θα χτυπήσει ο χιονιάς τα Βόρεια.

Θερμοκρασίες υπό το μηδέν το Σάββατο, σύμφωνα με το προγνωστικό μας μοντέλο 

thermfota

ΚΑΙ Η ΕΜΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΙΣΧΥΡΟ ΧΙΟΝΙΑ

Σύμφωνα με τη κ. Χρυσούλα Πέτρου, τμηματάρχη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από την Πέμπτη το απόγευμα και από την βορειοδυτική Ελλάδα οι βροχές θα μετατραπούν σε έντονες χιονοπτώσεις, οι οποίες μάλιστα θα επεκταθούν και στα πεδινά, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα γίνουν ακόμα πιο έντονα. Την Παρασκευή η Ελλάδα θα είναι χωρισμένη στα δύο με τις βορειοδυτικές περιοχές να πλήττονται από έντονες χιονοπτώσεις και τις ανατολικές από ισχυρές βροχές.

«Φανταστείτε μία νοητή γραμμή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Μεθώνη όπου από την μία πλευρά θα χιονίζει και από την άλλη θα βρέχει, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε ολόκληρη την χώρα», σημειώνει η κ. Πέτρου. Το Σάββατο οι χιονοπτώσεις θα είναι έντονες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην Αττική και τις γύρω περιοχές τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων θα είναι ισχυρά, ενώ σταδιακά από το απόγευμα θα αρχίσει η εξασθένισή τους στην δυτική και βόρεια Ελλάδα.

Στη συνέχεια της ημέρας, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ελλάδας. Σε ότι αφορά τις θερμοκρασίες αυτές θα κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στις περισσότερες περιοχές ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας ο υδράργυρος δεν θα ανέβει πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ θα υπάρξουν και περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας, όπου το θερμόμετρο θα δείξει ακόμα και -20 βαθμούς Κελσίου.

xioniafotapolla

ΧΙΟΝΙΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη η χιονόπτωση θα αρχίσει από αρ΄γα το βράδυ της Πέμπτης, αλλά θα έχει μικρότερη διάρκεια από την αρχικώς εκτιμώμενη, ωστόσο θα έχει αξιόλογη ένταση και θα το στρώσει σε όλη την πόλη και τα παραθαλάσσια τμήματα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί σε όλη την πόλη αλλά και τις γύρω περιοχές.

Στην Αθήνα, από την Παρασκευή το απόγευμα θα έχουμε χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, ενώ αργά το βράδυ θα χιονίζει σε όλα τα Βόρεια προάστια και σταδιακά σε όλο το Νομό Αττικής. Η χιονόπτωση θα συνεχιστεί το Σάββατο, με σταδιακή μετατόπιση των φαινομένων την Κυριακή στα Ανατολικά του Νομού. Θα υπάρχουν πάντως και διαστήματα με σχετικά καλύτερο καιρό.

Όσων αφορά τις χιονοστρώσεις, αυτές θα υπάρξουν σε όλο το Νομό. Μάλιστα μια πρώτη εκτίμηση είναι πως μπορούμε να δούμε προβλήματα από αυτή την κακοκαιρία, ακόμη και στις πεδινές περιοχές του Νομού, καθώς η θερμοκρασία θα κατρακυλήσει στο κέντρο της πόλης στους -4 βαθμούς, στα Βόρεια προάστια στους -7 βαθμούς και στα υπόλοιπα πεδινά στους -3 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, νέα κακοκαιρία αναμένεται στη χώρα μας, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και μάλιστα έντονη! Νεότερες λεπτομέρειες θα δίνονται  σε τακτά και έκτακτα δελτίο μας. Αναλυτικές λεπτομέρειες για κάθε περιοχή της χώρας, θα δίνονται και στο Radio Xalazi κάθε βράδυ 22:00 – 01:00 με τον Κώστα Πολυχρόνη. Για σύνδεση με το πρώτο καιρικό ραδιόφωνο της χώρας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας