Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

04:03 | 24 Απριλίου 2018
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Επικαιρότητα  > Εσωτερική

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΚΡΗΤΗ

δημοσίευση στις 28/12/2016 13:50
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΚΡΗΤΗ

σοβαρά προβλήματα αναμένονται σε όλη την Κρήτη

Σοβαρή κακοκαιρία αναμένεται να χτυπήσει την Κρήτη, με ποικιλία καιρικών φαινομένων, από την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016 έως την 01 Ιανουαρίου 2017 με πολύ ισχυρά καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα έχουν παρατεταμένη διάρκεια και ένταση. Το νησί της Κρήτης, θα αποχαιρετήσει το 2016 με έναν δυνατό χιονιά και θα υποδεχτεί το 2017 με την σταδιακή υποχώρηση του, ο οποίος θα εξακολουθεί και την 1η ημέρα το νέου χρόνου να επηρεάζει το νησί. Στο τελείωμα του ωστόσο, το νησί θα έχει γράψει… ιστορία.

Η μεταβολή του καιρού έχει γίνει ήδη αισθητή στην Κρήτη, με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές, σε μεγάλα για την ώρα υψόμετρα. Ωστόσο από την Πέμπτη και μετά, ο καιρός επιδεινώνεται σημαντικά, καθώς θα σημειωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, από περιοχές με υψόμετρο περίπου 400 - 500 μέτρων και πάνω. Χιονόνερο αναμένεται στα χαμηλότερα υψόμετρα, ενώ στα πεδινά θα σημειώνονται  ισχυρές βροχές και καταιγίδες , με αυξημένη πιθανότητα για εκδήλωση χαλαζοπτώσεων και εμφάνιση υδροστρόβιλων.

Ειδικά για την Κρήτη, τα ποσά υετού θα είναι πάρα πολύ μεγάλα ενώ θα διατηρηθούν ισχυρά, έως το βράδυ του Σαββάτου Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Την Κυριακή το πρωί, θα αρχίσει σταδιακή βελτίωση του καιρού, με τα φαινόμενα να είναι αρκετά ποιο εξασθενημένα, ενώ από το μεσημέρι θα επέλθει ουσιαστική βελτίωση. Όμως η 1η ημέρα του νέου χρόνου θα βρει δεκάδες χωριά αποκλεισμένα από τα χιόνια, σοβαρά προβλήματα σε μεγάλο μέρος της Κρήτης και ταλαιπωρημένους οδηγούς που θα μετακινηθούν για την εορταστική περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Σε όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8 – 9 μποφόρ, ενώ σημαντική επιδείνωση φαίνεται να παρουσιάζει ο καιρός την Παρασκευή, καθώς δευτερεύον χαμηλό θα δημιουργηθεί ανοικτά της Κρήτης, οπότε και θα επιδεινώσει σημαντικά τον καιρό. Τα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν στο νησί, είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, για αυτό οι κάτοικοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την ασφάλεια τους. Νεότερα για τον καιρό της Κρήτης, μπορείτε να βλέπετε και στην ιστοσελίδα meteokrites.gr αλλά και μέσα από τη σελίδα του Xalazi.gr…

Σημαντικές βροχές θα δεχτούν επίσης τα νησιά των Κυκλάδων αλλά και τα Δωδεκάνησα, με έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά των Κυκλάδων. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 9 μποφόρ αλλά και από καταιγίδες, τοπικά ισχυρές. Πιθανό απαγορευτικό απόπλου, ίσως τεθεί σε ισχύει από την Πέμπτη.

Επιμέλεια: Μάρκογλου Γιώργος –Πολυχρόνης Κώστας