Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

04:43 | 18 Ιουνίου 2018
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Επικαιρότητα  > Εσωτερική

Σφοδρός χιονιάς στα Κεντρικά και Ανατολικά

δημοσίευση στις 27/12/2016 18:21
Σφοδρός χιονιάς στα Κεντρικά και Ανατολικά

πιθανά προβλήματα στην Εθνική Οδό Αθηνων - Θεσσαλονίκης

Σταδιακή μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ελλάδας, καθώς και σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της Κρήτης. Παράλληλα, καταιγίδες και ισχυρές βροχές θα σημειωθούν στο Αιγαίο, καθώς και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας, ωστόσο στα Ανατολικά παραθαλάσσια, αναμένεται να το γυρίσει σταδιακά σε χιονόνερο, με πιθανότητα για πρόσκαιρες παροδικές χιονοπτώσεις.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο, με την ένταση τους να φτάνει τα 8 μποφόρ. Ισχυροί άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ, αναμένονται στα Ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, ενώ στο Ιόνιο οι άνεμοι θα φτάνουν σε ένταση τα 6 μποφόρ. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου η κακοκαιρία δεν θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή, με εξαίρεση πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις στη Θράκη την Τέταρτη, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως η Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, δεν θα επηρεαστεί από την κακοκαιρία, με εξαίρεση λίγες ώρες την Τέταρτη, όπου θα επέλθει γρήγορη βελτίωση, οπότε και δεν αναμένονται προβλήματα.

Την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου θα αρχίσει σταδιακά η αλλαγή του καιρού, με νεφώσεις σε όλη τη χωρά οι οποίες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική – Βορειοανατολική Πελοπόννησο,  τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, αλλά προς το βράδυ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις, θα εκδηλωθούν στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Από το βράδυ, χιονόνερο αναμένεται στα πεδινά των παραπάνω περιοχών, ενώ οι χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Αντίθετα καθώς θα οδεύουμε προς την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της  νύχτας ο καιρός θα επιδεινωθεί στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ελλάδα.

Την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου από τις πρώτες κιόλας ώρες του 24ώρου, περιμένουμε ένταση των φαινομένων στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική – Βορειοανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, με χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα νησιά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, ενώ στην Κρήτη θα χιονίσει σε ορεινές περιοχές άνω των 900ν μέτρων. Μέσα στη νύχτα, τα χιόνια θα φτάσουν και στο Ν. Αττικής, όπου θα χιονίσει σε περιοχές της Βορειοδυτικής Αττικής σε περιοχές  με υψόμετρο 500 μέτρων και στη Βόρεια Αττική σε περιοχές 800 – 900 μέτρων.

Το μεσημέρι της Πέμπτης τα χιόνια θα έχουν κατέλθει πλέον σε όλες τις πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ελλάδας, με εξαίρεση τα παραθαλάσσια τμήματα όπου θα εξακολουθήσει το χιονόνερο.  Από το βράδυ, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν σημαντικά και αναμένεται να χιονίσει και στα παραθαλάσσια τμήματα. Οδεύοντας προς την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο καιρός θα επιδεινωθεί εκ νέου.

Την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις οι οποίες θα είναι κατά τόπους έντονες. Ωστόσο, σταδιακά μέσα στην ημέρα θα το γυρίσει σε χιονόνερο στα παραθαλάσσια τμήματα, καθώς και σε ηπειρώτικες περιοχές με υψόμετρο κάτω των 250 μέτρων. Από αργά το βράδυ όμως, αναμένονται εκ νέου παροδικές χιονοπτώσεις και στα τμήματα που θα το έχει γυρίσει σε χιονόνερο. Στα νησιά του Αιγαίου αναμένονται βροχές και καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σοβαρά προβλήματα από τον επερχόμενο χιονιά, αναμένονται σε όλες τις περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ελλάδας, ενώ σε σημαντικό βαθμό θα επηρεαστεί η Εθνική Οδός Αθηνών - Λάμιας - Θεσσαλονίκης, από το ύψος της Μαλακάσας έως το ύψος του Βόλου. Οι οδηγοί που θα ταξιδέψουν την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίζουν πιθανά προβλήματα, ενώ απαραίτητα θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. 

Χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης και κατά μήκος της Εθνική Οδού Αθηνών – Πατρών, από το ύψος της Ελευσίνας έως το ύψος του Δερβενίου, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δημιουργήσουν προβλήματα, με εξαίρεση το ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο τις Βορειοανατολικής και Ανατολικής Πελοποννήσου.  Μεγάλα ύψη χιονιού αναμένονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ελλάδας, ενώ στην Κρήτη αναμένονται αποκλεισμοί χωριών, με υψόμετρο από τα 600 μέτρα και πάνω.

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, ο χιονιάς θα επηρεάσει και την Αττική, κυρίως από την Πέμπτη και μετά. Από την Τέταρτη αναμένονται αρχικά βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα.

Τη νύχτα προς Πέμπτη, θα υπάρξει επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις στα Βορειοδυτικά του Νομού, σε περιοχές έως τα 500 - 600 μέτρα υψόμετρο, καθώς και στα Βόρεια σε περιοχές έως τα 800 - 900 μετρά υψόμετρο. Στα υπόλοιπα πεδινά τμήματα αναμένονται βροχές και σταδιακά στα Βόρεια προάστια χιονόνερο. Καταιγίδες θα σημειωθούν, κυρίως στα Βόρεια.

Την Πέμπτη αναμένεται χιονόπτωση σε όλη τη Δυτική και Βόρεια Αττική, ενώ στα υπόλοιπα πεδινά τμήματα, αρχικά αναμένεται χιονόνερο. Ωστόσο μέσα στην ημέρα θα το γυρίσει σε χιόνι, οπότε χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα και στα υπόλοιπα πεδινά τμήματα του Νομού, καθώς και στο κέντρο της Αθηνάς. Πάντως, αξίζει να τονιστεί πως παρά την χιονόπτωση, σε περιοχές εντός του λεκανοπέδιου θα υπάρχουν και εναλλαγές με χιονόνερο, κυρίως στα Νότια προάστια και σε περιοχές πέριξ του κέντρου.

Στα Νότια και Ανατολικά παραθαλάσσια τμήματα, θα διατηρηθεί το χιονόνερο, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα για λίγο να σημειωθεί και σε αυτές τις περιοχές, πρόσκαιρη χιονόπτωση. Στην Κεντρική και Ανατολική Αττική, θα υπάρχουν και διαστήματα με σχετικά καλύτερο καιρό, ωστόσο θα υπάρχουν και διαστήματα εξάρσεων των φαινομένων.  Χιονόστρωση θα υπάρξει κυρίως σε περιοχές, με υψόμετρο από 250 περίπου μέτρα και πάνω, ενώ οι βοριάδες θα πνέουν με ένταση 7 έως 8 μποφόρ. Οι χιονοπτώσεις στο Ν. Αττικής θα συνεχιστούν και την Παρασκευή, αλλά νεότερα για αυτή την εξέλιξη θα δώσουμε σε επόμενο δελτίο μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σοβαρά προβλήματα στο Ν. Αττικής από τον ερχόμενο χιονιά, αναμένονται στη Δυτική και Βόρεια Αττική, στις εξής περιοχές: Πάλαια Εθνική Οδό Ελευσίνας - Θηβών, σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά χωριά της Δυτικής Αττικής, από υψόμετρο 250 - 300 μέτρων και πάνω, σε περιοχές της Βόρειας Αττικής σε περιοχές με υψόμετρο 300 μέτρων και πάνω, κυρίως από Κηφισιά και Βορειοτέρα.

Για τις μετακινήσεις σας στις προαναφερόμενες περιοχές, καλό είναι να υπάρχει η μέριμνα εφοδιασμού αντιολισθητικών αλυσίδων στο αυτοκίνητό σας. Στις υπόλοιπες πεδινές περιοχές του Νομού, καθώς και στο κέντρο των Αθηνών, δεν αναμένονται προβλήματα από την επερχόμενη κακοκαιρία και οι μετακινήσεις θα διεξαχθούν κανονικά. 

Νεότερα στοιχεία θα δίνονται σε έκτακτα δελτία, καθώς και μέσα από το Radio Xalazi, το πρώτο καιρικό ραδιόφωνο της χώρας, 18:00 - 00:00 κάθε βράδυ, με τον Κώστα Πολυχρόνη. Για σύνδεση κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας


Διαβάστε επίσης