Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

03:08 | 18 Απριλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Χειμωνιάτικη... θερμή εισβολή!

δημοσίευση στις 05/01/2021 22:39
Χειμωνιάτικη... θερμή εισβολή!

Σε άγνωστα μονοπάτια οδεύει ο καιρός...

Μπορεί να διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, ο καιρός όμως δεν φαίνεται να συμβαδίζει με το ημερολόγιο! Kάθε άλλο μάλιστα ετοιμάζεται να μας θυμίσει κάτι από Άνοιξη τις επόμενες ημέρες, με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται αρκετούς βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη, είναι βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην Ιβηρική χερσόνησο.

Καθώς αυτό θα μετατοπιστεί ανατολικά - βορειοανατολικά θα παρασύρει στην πορεία του πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, οι οποίες θα φτάσουν στη χώρα μας το Σαββατοκύριακο. Καθώς όμως ψυχρές αέριες μάζες επηρεάζουν ήδη την Ευρώπη, μέρος αυτών φτάνουν στη Βόρεια - Βορειοδυτική Ελλάδα. Έτσι το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να χωριστεί η χώρα μας σε δύο τμήματα με τεράστιες θερμοκρασιακές διάφορες.

Από την Πελοπόννησο και πιο βόρεια ο καιρός θα θυμίζει τελείωμα Χειμώνα προς Άνοιξη ενώ νοτιότερα τελείωμα Άνοιξης προς Καλοκαίρι. Μια τέτοια ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φυσιολογική αν βρισκόμασταν στο Πάσχα, για Ιανουάριο μήνα όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν φυσιολογική όχι όμως και πρωτόγνωρη, με την έννοια ότι και στο παρελθόν έχουμε ζήσει ανάλογες καιρικές καταστάσεις.

Το Σαββατοκύριακο 09 - 10 Ιανουαρίου η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 26 βαθμούς κελσίου σε κάποια γεωγραφικά διαμερίσματα. Πρωταθλήτρια σε αυτή την κούρσα ανόδου του υδραργύρου, όπως όλα δείχνουν θα είναι η Κρήτη, με τον υδράργυρο να φλερτάρει τους 30 βαθμούς. Την ίδια στιγμή στη βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 14 βαθμούς κελσίου ενώ στα βορειοδυτικά κάτω από τους 14 βαθμούς.

Επιμέλεια: Κλέαρχος Μαρουσάκης

Διαβάστε επίσης