Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

11:05 | 30 Μαΐου 2020
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Αντίο Νοέμβριε... και μετά τι;

δημοσίευση στις 30/11/2019 10:47
Αντίο Νοέμβριε... και μετά τι;

Ο Δεκέμβριος δείχνει να ακροβατεί για κάποιο διάστημα!

Ένας αρκετά βροχερός Νοέμβριος έφτασε στο τέλος του. Ο μήνας θύμισε κάτι από παλιές εποχές, με την βροχή να κυριαρχεί. Σταδιακά πλέον το φθινόπωρο θα παραδώσει τη σκυτάλη στο χειμώνα. Ο Δεκέμβριος έρχεται και μαζί του βέβαια, η ποιο όμορφη γιορτή του χρόνου. Τα Χριστούγεννα είναι σε απόσταση αναπνοής και ο καιρός… αποκτά ενδιαφέρον!

Ο προγραμματισμός για την εορταστική περίοδο δειλά – δειλά έχει ξεκινήσει και ο καιρός θα είναι ο κύριος παράγοντας που θα καθορίσει εάν θα περάσουμε και... καιρικός όμορφα! Θα δούμε χιόνι; Θα δούμε βροχή; Θα δούμε ήλιο; Θα πάμε σε βουνό ή θάλασσα; Ερωτήματα τα που ζητούν απαντήσεις, όμως δύσκολα αυτή τη στιγμή μπορούν να δοθούν και χρειάζεται… υπομονή!

Ο Δεκέμβριος πάντως δείχνει να ακροβατεί για κάποιο διάστημα, καθώς μπλέκεται στα πλοκάμια ενός εκτεταμένου Αντικυκλώνα που καλύπτει ήδη την Ευρώπη και… τις επόμενες ημέρες θα κάνει πιο αισθητή την παρουσία του. Η εκτεταμένη καλοκαιρία στη Γηραιά ήπειρο ωστόσο, δεν σημαίνει απαραίτητα καιρική απουσία στη χώρα μας. Για παράδειγμα, ο Αντικυκλώνας αυτός, σπρώχνει προς τη χώρα μας ψυχρές αέριες μάζες!

Την Κυριακή ο Δεκέμβριος θα κάνει ποδαρικό με πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα είναι αισθητή στη Βόρεια Ελλάδα. Σα να θέλει ο χειμώνας σιγά – σιγά να μας ψελλίσει ότι πλησιάζει και στα μέρη μας. Ο υδράργυρος θα κάνει, μικρή μεν, αλλά αισθητή πτώση, καθώς ο βοριάς που θα φυσά θα ρίξει τη θερμοκρασία κατά 5 βαθμούς, ενώ οι βροχές θα είναι γενικά λίγες.

Στην περεταίρω εξέλιξη φαίνεται ένα χαμηλό στη Μεσόγειο να προσπαθεί να απεμπλακεί από αυτό τον Αντικυκλώνα, ο οποίος κατάφερε να το εγκλωβίσει στα μέρη μας. Το χαμηλό πρόλαβε να εισχωρήσει στην Μεσόγειο, ταυτόχρονα με την επέκταση του Αντικυκλώνα, αλλά τώρα μένει να δούμε πως θα ξεφύγει από αυτόν και το κυριότερο, κατά πούθε θα πάει. Ο στροβιλισμός του πάντως στη Μεσόγειο, θα δώσει έντονη κακοκαιρία στην Ιταλία.

Από εκεί και πέρα η συνέχεια θα κριθεί από τις διαθέσεις του Αντικυκλώνα, ο οποίος θα καθορίσει και τον καιρό των Χριστουγέννων. Η διάρκεια παραμονής του, η επίδραση του με άλλα συστήματα και κυρίως ο τρόπος και ο χρόνος που θα απομακρυνθεί, θα κρίνουν το καιρικό μέλλον του Δεκεμβρίου.


Διαβάστε επίσης