Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

00:16 | 21 Ιουνίου 2018
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Βελτιώνεται αισθητά ο καιρός...

δημοσίευση στις 27/06/2016 00:30
Βελτιώνεται αισθητά ο καιρός...

τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου

Αρκετά σπάνια και αξιόλογη για την εποχή, ήταν η κακοκαιρία που χτύπησε τη χώρα μας το Σαββατοκύριακο. Όπως είχαμε ενημερώσει άλλωστε έγκαιρα, τα καιρικά φαινόμενα ήταν σε θέση να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα , όπως και έγινε. Εντυπωσιακά είναι τα ύψη βροχής που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις, μέσα σε 7 ώρες έπεσε όσο νερό θα έπεφτε μέσα σε 5 μήνες!!! 

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες συνεχίστηκαν και την Κυριακή, ενώ στη βορειοδυτική Μακεδονία σημειώθηκαν και χαλαζοπτώσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 23:00 το βράδυ είχαν ως εξής: Αμύνταιο 60 χιλ., Δερβίζιανα Ιωαννίνων 51.8 χιλ., Ορεστιάδα 41.4 χιλ., Άρδασσα Κοζάνης 35.8 χιλ., Νότιο Πεδίο Κοζάνης 34.2 χιλιοστά βροχής. 

Οι ισχυρές καταιγίδες που σημειώθηκαν στην Πελοπόννησο και το Ιόνιο το Σάββατο, συνοδεύτηκαν από πολύ μεγάλο αριθμό κεραυνών. Το σύστημα εντοπισμού κεραυνικών χτυπημάτων ΖΕΥΣ, κατέγραψε πάνω από 5.000 κεραυνούς σε διάστημα μικρότερο των 12 ωρών, που επικεντρώνονταν στην περιοχή της κεντρικής και δυτικής Πελοποννήσου καθώς και του κεντρικού και νοτίου Ιονίου. 

Οι ισχυρότατες καταιγίδες άφησαν το Σάββατο πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην κεντρική και δυτική Πελοπόννησο. Στην Μεγαλόπολη, το συνολικό ημερήσιο ύψος βροχής ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά! Έως τις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου, είχαν πέσει  στην Μεγαλόπολη 204.8 χιλ., στην Καλαμάτα 129 χιλ., στη Λαμπεία 88.6 χιλ., στη Φολόη 83 χιλ. και στο Κοπανάκι 66.6 χιλιοστα βροχής. 

Στην εξέλιξη του καιρού σταδιακή βελτίωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ενώ μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία. Μεμονωμένες βροχές ή μπόρες, σε ηπειρωτικές κυρίως περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, θα σημειωθούν τουλάχιστον έως την Τετάρτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β - ΒΔ 5 έως 6 μποφόρ, με τη θερμοκρασία στα επίπεδα των 33 έως 36 βαθμών κατά μέσο όρο. Νέα άνοδος της θερμοκρασίας, διαφαίνεται προς τα τέλη της εβδομάδας. 

Επιμελεια: Σώζων Π. - Δ. Ανδρόνικος

Διαβάστε επίσης