Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

10:56 | 27 Απριλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Πρόγνωση Καιρού  > Συνοπτική Ανάλυση

Κάτι από καλοκαίρι θα θυμίσει ο Μαΐος

δημοσίευση στις 10/05/2016 08:45
Κάτι από καλοκαίρι θα θυμίσει ο Μαΐος

το καλοκαίρι πλησιάζει και ο καιρός, θα μας το... θυμίσει

Με καλοκαιρινή διάθεση ανοίγεται μπροστά μας το δεύτερο 10ήμερο του Μαΐου, με τον καιρό να θέλει να ισορροπήσει τις καιρικές καταστάσεις, καθώς οι πρώτες 10 ημέρες θύμιζαν φθινόπωρο και όχι... Άνοιξη!!! Τις επόμενες ημέρες θα δούμε τον υδράργυρο να ανεβαίνει όλο και περισσότερο, ξεπερνώντας κατά πολύ τους 30 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Το καλοκαίρι πλησιάζει και ο καιρός, θα μας το... θυμίσει!!!

Τα πρώτα σημάδια ανόδου της θερμοκρασίας έγιναν αισθητά τη Δευτέρα 09 Μαΐου, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τοπικά τους 27 βαθμούς. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες είχαν ως εξής: Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας, Φωτολίβος Δράμας, Αρφαράς Μεσσηνίας και Αγρίνιο 27.1 βαθμοί, Αιτωλικό 26.8 βαθμοί, Καρδίτσα 26.7 βαθμοί, Σπάρτη 26.6 βαθμοί και Γιαννιτσά 26.5 βαθμοί Κελσίου.

Το κύμα ζέστης που θα μας επισκεφτεί θα έρθει όμως με συνοδεία βροχών και τοπικών καταιγίδων!!! Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, επαληθεύεται η εκτίμηση που είχαμε κάνει σε προηγούμενα δελτία για... επιστροφή των βροχών, κυρίως από την Πέμπτη, με τα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Δυτική Θεσσαλία, τη Θράκη και τη Δυτική Στερεά. Νεότερα όμως, θα δώσουμε σε επόμενο δελτίο μας.

Κλείνοντας το δελτίο μας να δούμε και ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, που έγινε ορατό και στον ελληνικό ουρανό. Ο Ερμής, ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, πέρασε μπροστά από τον ηλιακό δίσκο τη Δευτέρα 09 Μαΐου και... βρέθηκε για ορισμένο χρονικό διάστημα ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί το 2006 αλλά η διάβαση τότε δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα. Θα ξανασυμβεί στις 11 Νοεμβρίου 2019, οπότε θα είναι ξανά ορατή από τη χώρα μας, ενώ η μεθεπόμενη διάβαση θα λάβει χώρα το 2032. Κατά μέσο όρο, μέσα σε έναν αιώνα συμβαίνουν 13 ή 14 διαβάσεις του Ερμή. Η πρώτη έγινε αντιληπτή από τον Γάλλο αστρονόμο Πιέρ Κασεντί το 1631, δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου. 





Διαβάστε επίσης