Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

04:17 | 29 Απριλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Κλιματική Αλλαγή

Mε λειψυδρία απειλεί η κλιματική αλλαγή

δημοσίευση στις 18/07/2016 17:38
Mε λειψυδρία απειλεί η κλιματική αλλαγή

Μικρά νησιά του πλανήτη θα αντιμετωπίσουν προβλήματα

Το 75% των μικρών νησιών του πλανήτη, στα οποία κατοικούν 16 εκατομμύρια άνθρωποι, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λειψυδρίας μέχρι τα μέσα του τρέχοντος αιώνα, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Κολοράντο-Μπόλντερ.

Η εξέταση 80 τέτοιων νησιών έδειξε ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα εξατμίζουν περισσότερο νερό από ό,τι ανακτάται από τις βροχοπτώσεις. Μεταξύ των νησιών που θα πληχθούν περισσότερο είναι οι Μικρές Αντίλλες στην Καραϊβική, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Λουκίας και της Γρενάδας, η Γαλλική Πολυνησία, και τα νησιά Ροβινσώνα Κρούσου στο Αρχιπέλαγος Χουάν Φερνάντες στο Νότιο Ειρηνικό.

Ωστόσο, νησιά στις τροπικές περιοχές όπως τα νησιά Μάρσαλ και το Κιριμπάτι θα βιώσουν περισσότερες βροχοπτώσεις αυτόν τον αιώνα, σημειώνουν οι Αμερικανοί ερευνητές. Πολλά νησιά αντιμετωπίζουν ήδη οξεία λειψυδρία, η οποία επιδεινώνεται από την αυξημένη ζήτηση λόγω της ανόδου του πληθυσμού.

Οι ακριβείς προβλέψεις για τα μικρά αρχιπελάγη και νησιωτικά κράτη είναι περιορισμένες, καθώς συνήθως δεν περιλαμβάνονται στα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα λόγω μεγέθους.

Η μελέτη υπολογίζει τα μελλοντικά επίπεδα της εξάτμισης του νερού και τα συνδυάζει με τις προβλέψεις καθίζησης από διάφορα υπολογιστικά μοντέλα. Σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Καρνάουσκας, επικεφαλής της έρευνας, τα ευρήματα θα βοηθήσουν στη χάραξη πολιτικών ώστε να προσαρμοστούν κατάλληλα οι υποδομές και η γεωργία στις μελλοντικές ανισορροπίες νερού.

Εξάλλου, τα νησιά αυτά στην πλειοψηφία τους απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με τους ηγέτες κρατών όπως τα Φίτζι να πραγματοποιούν εκκλήσεις για τον άμεσο περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη τουλάχιστον κατά 1,5 βαθμό Κελσίου συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα.




Διαβάστε επίσης