Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

21:56 | 26 Απριλίου 2018
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Κλιματική Αλλαγή

H Μεσόγειος θα πλήττεται από θανάσιμα καιρικά φαινόμενα

δημοσίευση στις 26/04/2016 11:07
H Μεσόγειος θα πλήττεται από θανάσιμα καιρικά φαινόμενα

αυξημένος κίνδυνος επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Σε μια ιδιαίτερα δυσοίωνη διαπίστωση κατέληξε μια νέα έρευνα, η οποία εκδόθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Climatic Changes», καθώς σύμφωνα με το πόρισμα, κάποιες ευρωπαϊκές περιοχές κάθε χρόνο θα πλήττονται από θανάσιμα καιρικά φαινόμενα, όπως εκτεταμένες πλημμύρες, τυφώνες, αλλά και πυρκαγιές.

Όπως φαίνεται, ο κίνδυνος επικίνδυνων καιρικών φαινομένων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ, με τις νοτιοδυτικές χώρες της Ευρώπης να υποφέρουν συστηματικά από τις επιπτώσεις της κλιματικής μεταβολής. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές πιστεύουν πως μέχρι το τέλος του αιώνα, ολόκληρη η περιοχή της Μεσογείου θα πλήττεται πολύ συχνά από ξηρασίες, πλημμύρες και καύσωνες.

Ο Giovanni Forzieri, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και επιστήμονας στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα, σχολίασε πως: «Αυτό το πόρισμα θα έπρεπε να αποτελέσει μια προειδοποίηση για τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς, ώστε να βρουν λύσεις και στρατηγικές αντιμετώπισης». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως σε ιδιαίτερα άσχημη θέση θα βρεθεί η Ισπανία, καθώς: «Στην Ισπανία θα σημειώνονται τουλάχιστον δυο καταστροφές κάθε χρόνο ως το 2080, οι οποίες κανονικά θα συνέβαιναν μια φορά σε 100 χρόνια».

Οι προβλέψεις βασίζονται στο γεγονός πως η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου δύο βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050. Μερικοί επιστήμονες ωστόσο υποστηρίζουν, ότι η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς Κελσίου!!! Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Forzieri, όταν παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας σε μια συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών στη Βιέννη: «Δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς θα εξελιχθούν τα ακραία κλιματικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα».


Διαβάστε επίσης